Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Taps és fütty a roma tanácsnak Vásárhelyen

Roma tanácsot alakítana a vásárhelyi közgyűlés. A tanács munkájába szeretnék bevonni a cigány politikai és civil szervezeteket.
Egy biztos: a romák életkörülményein van mit javítani. Fotó: Tésik Attila
Roma tanács felállítását javasolta a legutóbbi közgyűlésen Lázár János vásárhelyi polgármester. A politikus azt szeretné elérni, hogy a cigányság társadalmi helyzetének javítására irányuló önkormányzati munka a jelenleginél hatékonyabb legyen. Az elképzelés szerint a tanács a cigányságot érintő önkormányzati döntéseket véleményezné, s ezekhez fűzne javaslatokat.

A roma tanács első ülésén azonban még nem választottak tagokat, és elnököt sem. Mint Raguczki Gábor kisebbségi referenstől megtudtuk, az első találkozóra meghívták a városban működő roma politikai és civil szervezetek képviselőit, ám csupán a lehetőségekről beszélgettek.
Vegyesen fogadták a kezdeményezést a különböző roma szervezetek.

Sztojka László, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége képviselője úgy látja, a tervezett roma tanácsot antidemokratikus módon, felülről kívánják megalakítani. Ráadásul olyan tagokkal, akik egy része eddig sem a cigányság összefogásáért dolgozott.

– Nem baj, hogy ilyen kezdeményezéssel élt a polgármester úr. Csak előbb ezt össze kellett volna hangolnia a cigány szervezetekkel, aztán kellett volna a város közgyűlése elé vinni. Hiába talál ki jó dolgokat Lázár János, ha előzetesen nem kéri ki a cigányok véleményét. Sajnos a városi önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat között máig nem született meg az együttműködési megállapodást. Gondolom, hogy a roma tanácsot nem ehelyett kívánják megalapítani. A cigányszervezetek támogatása nélkül a tanács nem működik majd rendesen, úgy sem, hogy csak úgy kiválasztunk néhány embert, akik az elmúlt tizenhat évben politizáltak, s törvénysértéseket követtek el – tette hozzá Sztojka László.

Irhás József, a Lungo Drom megyei és városi szervezete elnöke viszont örvendetes kezdeményezésnek tartja a roma tanács megalakítását. – Lehetőséget ad erre a kisebbségi törvény, anélkül, hogy a kisebbségi önkormányzat önállóságát befolyásolná. Viszont összefogja a különböző roma szervezeteket. Miután a jelenlegi cigány kisebbségi önkormányzatra legutóbb csak valamivel több, mint százhúszan szavaztak, ezért – úgy vélem – az nem fogja össze a vásárhelyi romákat. Arra számítunk, hogy a roma tanács majd megteszi ezt, s így megszünteti a cigányok megosztottságát is – mondta.

Jankovics Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Cigányok Demokratikus Szövetsége elnöke szerint felnőtté kell már válnia a cigánypolitikának. Úgy vélte, hogy a kisebbségi önkormányzat vezetőjének azt kell elérnie, hogy a helyi politikai erők egyenrangú partnerként kezeljék a cigányokat, ne csak a szavazataikra legyen szükségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellékutcákban állnak meg a kocsik

Nem nehéz üres helyet találni a vásárhelyi strand parkolójában, mióta itt is fizetni kell. Az uszoda… Tovább olvasom