Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Tarlóírnok még kell, vízhordó már nem

Hódmezővásárhely - Vízhordóra már nincs szükség, tarlóírnokot is egyre kevesebbet foglalkoztatnak nyári mezőgazdasági munkán. Ezzel óránként alig több mint 400 forintot keresnek a diákok.
Napernyő, naptej, törülköző, rádió, könyv, néhány szendvics és több liter ásványvíz. A strandoláshoz szükséges felszereléssel a medencepart helyett a tarlóra igyekszik reggelente a vásárhelyi Nagy Emília. A lány biciklivel kerekezik a város határába, ahol tarlóírnokként dolgozik. Találkozásunkkor az izzasztó hőségben az ernyő alatt üldögélt. A kombájnok távolabb arattak, egyetlen, terménnyel megpakolt traktor sem volt a közelben.

– Várom, hogy mikor telik meg gabonával a pótkocsi. Általában félóránként jönnek. Felírom a szállítólevélre az adatait, a termény becsült értékét, és útjára bocsátom – magyarázta a mezőgazdasági szakközépiskolában tanuló lány. Emília szerint néha unalmas a munka, de legalább hasznosan tölti a nyarat. Arról, mennyit keres majd, és mire költi, nem akart beszélni.

– 411 forintos órabérben dolgoznak a tarlóírnokok – hallottuk Földesi Sándortól, a Róna Kft. termelési vezetőjétől. Régen nagy szükség volt a munkájukra, ám a gépesítéssel egyre kevesebb diáknak adnak munkát. Ennél a mezőgazdasági kft.-nél – mint hasonló cégeknél is – a dolgozók gyerekeit részesítik előnyben. Most két tarlóírnokot foglalkoztatnak napi 8 órában, de szerinte a vízhordókhoz hasonlóan rájuk sem lesz sokáig szükség.

A naptej kötelező a határban. Nagy Emília tarlóírnokként dolgozik nyáron. Fotó: Tésik Attila
A naptej kötelező a határban. Nagy Emília tarlóírnokként dolgozik nyáron.
Fotó: Tésik Attila

Harminc évvel ezelőtt és most is ráfér a fiatalokra a nyári mezőgazdasági munka – mondja Csizmadia Sándor, a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. gépészmérnöke. Nem hátrány, ha tudják: mennyit kell dolgozni 1000 forintért. A 47 éves szakember már általános iskolásként búzát idegenelt, répát gazolt a Hód-Mezőgazda elődjénél, az akkori állami gazdaságnál. Gimnazistaként nyaranta kukoricát címerezett, egyetemistaként kombájnnal aratott. 12 évesen 42 forintos napszámban dolgozott – idézte fel. A kétheti keresetéből játékot vett. Kiderült: Sándor a gazdaság majorjában született, apja, anyja is ott dolgozott. Két fia – középiskolás és egyetemista – is a gazdaságban van nyári munkán.

Olvasóink írták

  • 1. pille 2009. július 02. 13:03
    „Rá is fér a fiatalokra a nyári munka.Sokan keresnek is munkát,de alig akad valami,az is siralmas összeg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kilométer gyaloglás - kerettel

Hódmezővásárhely - Egy kilométert gyalogolnak mankóval, járókerettel a főút melletti buszmegállótól… Tovább olvasom