Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Taroltak a vásárhelyi rendőrök a Vak Bottyán-kupán

Kézigránátot dobtak, és kötélen ereszkedtek le, ajtót törtek be, és fegyvereseket lőttek le a hétvégi vásárhelyi Vak Bottyán-kupa rendőr, tűzoltó és katona résztvevői. A helyi zsaruk megmutatták, ki a legény a gáton: csapatban és egyéniben is fölényesen győztek. Persze ennek a versenynek vesztese nem volt.
Semmi nem jelentett akadályt a versenyzőknek – a házfalról kötéllel ereszkedtek le. Fotó: Tésik Attila
A szokottnál sokkal nagyobb volt az egy négyzetméterre jutó egyenruhások száma Vásárhelyen a polgári lövészegylet lőterén szombaton délelőtt. Itt rendezték ugyanis a Vak Bottyán-kupát – a versenyt Fábián József igazságügyi fegyverszakértő két társával hívta életre 11 esztendővel ezelőtt. A sportlövőként is ismert ötletgazda elmesélte: először csupán arra gondoltak, rendszeresen kellene maroklőfegyverrel gyakorolniuk.

Aztán versenyt szerveztek, s „nevet adtak a gyereknek", így lett az erőpróba Vak Bottyán-kupa. A mulatságos ötlet magyarázata egyszerű: emlékezetes nevet akartak találni. Aztán sikerült a versenybe bevonni a rendőröket, tűzoltókat, katonákat is. S míg először csupán három lőlapon kellett bizonyítaniuk a résztvevőknek, most már bonyolult akadálypályán bizonyítanak, illetve papírból készült fegyveres támadókat lőnek le úgy, hogy a közelükben álló sárga alakok, azaz a civilek ne sérüljenek.

Hát így történhetett, hogy a négyfős csapatoknak kézigránátot kellett célba dobniuk (persze a robbanás elmaradt), rövid, föld alatti alagúton kúsztak át, kötélen másztak és ereszkedtek le, ajtót törtek be, és festékpatronos puskával lőttek az akadálypályán – természetesen időre. Majd következett a már említett, úgynevezett szituációs lövészet – ez tulajdonképpen ismeretlen terep volt Vida Istvánnak, a Bercsényi könnyűlövész zászlóalj főtörzsőrmesterének. Az egy évtizede a seregben szolgáló fiatalember ilyesmit ugyanis nem sokszor gyakorolt. Elmesélte, szabadidejében nem a lőtérre, hanem középkori hagyományőrző klubba jár inkább, ahol karddal, buzogánnyal küzdenek meg egymással.

Az egész napos verseny végül a házigazda vásárhelyi rendőrkapitányság Surranók névre keresztelt csapatának elsöprő sikerét hozta, a kisteleki rendőrök második, a zászlóalj egyik csapata harmadik lett. Egyéniben mindhárom dobogós helyet a vásárhelyi rendőrök szerezték meg: Szántó Gábor győzött, őt Hódi Péter és Kun Zsolt követte. Büszkén beszélt az állomány tagjairól Dezső József, Vásárhely rendőrkapitánya, aki szerint a fiúk nagyon szépen teljesítettek. Hozzátette: ennek a versenynek igazából nincs is vesztese, hiszen mindenki új ismeretségeket, megerősödő barátságokat könyvelhet el a szombati nap után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági est lesz a vásárhelyi Fekete Sasban

Neves vásárhelyi előadók lépnek fel a Fekete Sasban a vásárhelyi Tisza Szívvel Egyesület szombati… Tovább olvasom