Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Társadalmi reflex kell az antiszemitizmus ellen

Hódmezővásárhely - A holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek a hétvégén Vásárhelyen. Szombaton találkoztak az egykori zsidó iskola tanulói, vasárnap istentiszteletet is tartottak.
Hatvannyolc évvel ezelőtt 737 zsidó származású vásárhelyi lakost hurcoltak el, közülük 420 lett a holokauszt áldozata. A túlélők között volt Szigeti János (73), aki a helyi hitközség történetét több kiadványban feldolgozta.

– Az egykori, 1948-ban az államosítás miatt megszűnt zsidó iskola tanulói már 21. alkalommal találkoztak, magam is ültem itt a padban, 1945 után alsó tagozatosként – mondta Szigeti János. – Hogy van-e ma Magyarországon antiszemitizmus? Nem szívesen foglalkozom ezzel a kérdéssel, de a Jobbik benn van a parlamentben, és ennek a pártnak, valamint a szélsőjobbnak a retorikájához ez hozzátartozik. Elég, ha a tiszaeszlári vérvádas perrel kapcsolatban tett hozzászólást említem. De Hódmezővásárhelyen semmilyen formában nem tapasztalható a zsidógyűlölet.

Emlékezők
Emlékezők

A mindennapokban azonban egyre határozottabban újra jelen van, ezért is kell beszélni róla. A közelmúltban a 90 éves, nyugalmazott országos főrabbit, világhírű tudóst, dr. Schweitzer Józsefet lakásához közel, az utcán inzultálta és szidalmazta valaki, azt kiabálva: „Utálok minden zsidót!". A vásárhelyi hitközség ügyvezető elnöke, Erdélyi Miklós szerint is tetten érhető a társadalomban az antiszemitizmus és a rasszizmus, amire a szélsőjobb ráerősít. Gátat kellene szabni az ilyen megnyilvánulásoknak, mert borzalmas emlékeket idéznek. És honfitársaink nem akarnak újra félni. – Össze kell fognia az egész társadalomnak, és ki kell fejleszteni a szélsőségekkel szembeni egészséges önvédelmi reflexeket – mondta Erdélyi Miklós –, és ebben minden demokratikus világnézetű pártnak partnernek kell lennie. Ma Magyarországon a zsidó vallású magyar állampolgárok vállalják zsidóságukat, mert egy demokratikus jogállamban ezt megtehetik.

Az okokról a Szigetihez hasonlóan szintén holokauszt-túlélő, jelenleg Budapesten élő okleveles vegyész, Czukor Bálint (74) beszélt: – A középfokú és még alacsonyabb iskolázottságúaknál jelentkezik elsősorban az antiszemitizmus, és ez évszázadok óta jelen van a magyar társadalomban. Ezt a zsigeri, ösztönös érzést, szemléletet generációk adják át, örökítik egymásnak. Alaptalanul, mert a zsidók mindig hasznos tagjai voltak az országnak. A jobb pozíciókkal is egyfajta védelmet keresünk, amit nem összeköttetésekkel, hanem kemény, kitartó munkával érünk el. Zsidó lelkemben tüske az irigység, az ízléstelen zsidóviccek, az előítélet, de ezzel együtt kell élni. Azt viszont megjegyezném, céljaim elérésében az antiszemitizmus nem akadályozott meg.

A vasárnap a Tuhutum utcai zsidótemetőben folytatódott rendezvénysorozatot közös megemlékezés és istentisztelet zárta, utóbbit Markovics Zsolt szegedi főrabbi és Raguczki Gábor kántor tartotta.

Olvasóink írták

 • 17. zero 2012. június 26. 18:25
  „A szigorúan vallásos zsidók között több olyan áramlat létezik, amely nem ismeri el, és istenkáromlásnak tekinti a modern Izrael államot. Felfogásuk szerint egy zsidó állam csak a Messiás eljövetele után, Isten keze által születhet.
  Június 11-én reggel tucatnyi, helyenként csaknem kétméteres cionistaellenes falfirkát fedeztek fel a Jad Vasem udvarán. Az eset nagy felháborodást keltett Izraelben. A héber nyelvű feliratok között ilyenek is voltak, mint: ,,Hitler, köszönet a soáért", ,,A cionisták akarták a holokausztot" és ,,Ha Hitler nem lett volna, a cionistáknak kellett volna kitalálni". A Jad Vasem fennállásának csaknem 60 éve alatt ez volt az első ilyen eset.
  (MTI nyomán)”
 • 16. hrdflr 2012. június 26. 11:15
  „9. Apátfalvi** 2012.06.25. 19:49

  Vádolhatnak általánosítással, nem különösebben érdekel.

  "zsidó orvosok, mérnökök, ügyvédek és egyéb tudósok"
  Róluk rajtad kívül senki sem beszélt. Mondtam én egy rossz szót is a dolgozó, tisztességes, értelmes emberekről?

  Ami a zsidókkal kapcsolatban szúrja a szemem, az a felsőbbrendűsködő vallásuk és az, amit egy bizonyos rétegük elkövet az emberiség ellen. Továbbá az sem túl szimpatikus, hogy minden kritikára támadással és hisztivel válaszolnak és kerülik az előremutató párbeszédet... mert nem érdekük a változás.”
 • 15. Lixus_kzs 2012. június 26. 09:37
  „Múltkor is mondtam, meg akkor most is: én már azért utálom őket mert már a csapból is ez folyik. Úgy sajnáltatják magukat mintha csak őket érte volna veszteség és erre hivatkozva bármit megtehetnek a világgal.”
 • 14. killust 2012. június 26. 08:21
  „House: Szóval mióta raketballozol Wilsonnal?
  Taub(Zs): Eddig négyszer vagy ötször.
  H: Először is, Wilson teniszezett az egyetemi csapatában, te pedig zsidó vagy. Nem vagy sportos. Fuss el a terem végéig és vissza! Mérem az időt.
  T(Zs): Sandy Koufax is zsidó. Minden idők legjobb balkezes dobójátékosa.
  H: Mindig Sandy Koufaxszal jöttök ti zsidók. Sandy Koufax és a holokauszt. Unalmas”
 • 13. qrumpli 2012. június 26. 06:26
  „Szerintem ha valakit utálnak annak oka van.”
 • 12. booo 2012. június 25. 22:16
  „Bocsánat, nem a témához tartozik, de Izrael mit művel a Palesztinokkal szemben?
  Hetente olvasom a külföldi sajtóban illetve látom a CNN-en, amint ártatlan kisgyerekeket, nőket mészárolnak le álmukban vagy fényes nappal. Csak a területfoglalás miatt. Ott ezt szabad?”
 • 11. orszagzaszlo936 2012. június 25. 21:55
  „Még egy apró kiegészítés:
  Wass Albertet, Nyírőt nem azért szeretjük, mert antiszemita, s Radnótit, Karinthyt sem azért, mert zsidó, hanem azért, mert jó írók! Tessék olvasni!”
 • 10. orszagzaszlo936 2012. június 25. 21:52
  „Apátfalvi
  Aki gyűlölni akar gyűlölni is fog! Hogy mi az irány, az mellékes, mert nem az irány, a gyűlölet a lényeg. Most arról szól a fáma, mennyire gyűlölték a zsidókat. 1945 után gyűlölték a kulákokat meg azokat, akik nem voltak kommunisták. Ma sincs másként, lásd a gyűlölet tárgyát: Wass Albert, Nyírő József, Szabó Dezső, de biztos van még a talonban néhány név, de őket majd jövőre! Nem írok neveket, nem fogok tippet adni. Persze őket azért kell gyűlölni, mert az antiszemita bélyeget ragasztják rájuk, bár kíváncsi lennék, hány olyan gyűlöletkeltő van, aki olvasott Szabó Dezsőt, Wass Albertet vagy Nyírőt. Vagy a másik oldalról hányan olvastak Karinthyt, Rejtőt, Radnótit?
  Talán igazsága van azoknak, akiknek azért van elege, mert csak a zsidók fájdalmát lehet így közszemlére tenni, a holokauszt az egyedüli megbocsáthatatlan bűn, amire emlékezni kell. Most sokadjára megkérdezem, van-e különbség halál és halál között? Mert ha nincs, örömmel látnám, hogy a leventékre, akik a Gulágon, a rendszer ellenségeinek kikiáltott emberekre, akik Recsken vagy a Hortobágyon haltak meg, ugyanilyen nagy súllyal emlékezne az ország, s ugyanekkora médiát kapna. S talán a megbékélést segítené, ha ez megtörténne, s nem mindig a bűnös nemzetté akarna ledegradálni minket az elmúlt 70 év.

  A nagybátyám halála, aki leventeként orosz fogságban halt meg, ugyanúgy fáj nekem, ahogy bármelyik lágerben meghalt hozzátartozójának a sajátja, s ezt ne akarja elvitatni tőlem senki!

  Amiről Czukor beszélt, azért elgondolkodtató! Azért érdekes ez, mert ott volt Zoltai Gusztáv is, akinek álljon itt a wikis életrajza, mert tanulságosan ellentmondásos, a munkásőr vs zsidó vallású, munkásőr vs 56-os eszméket valló veztő:
  Zoltai az akkor még Budapesttől független városban, Újpesten született. Szülei Tusák Piroska (1904-1945) és Zucker Béla (1904-1945) voltak; mindkettejüket megölték a második világháborúban.

  Zoltai az 1956-os forradalom alatt a kecskeméti repülőtéren teljesített katonai szolgálatot. A forradalom után munkásőr lett a Kőbányai Textilgyárban, illetve belépett a kommunista állampártba, az MSZMP-be is. Ezután a Magyar Hirdető osztályvezetője. 1968-tól 1976-ig Komlós János művészeti titkáraként tevékenykedett. Ezután a Pesti Vigadó művészeti vezetője, majd a Játékszín művészeti titkára lett Rigó László keze alatt. 1987-ben a Budapesti Zsidó Hitközségek kulturális (később ügyvezető) igazgatója lett, 1991-ben pedig a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatójává választották, mely tisztséget mind a mai napig ellátja, ami idő alatt neve gyakorlatilag egybeforrt a szervezettel. Egy időben az Európai Zsidó Kongresszus végrehajtó bizottságának tagja is volt. 1992-ben Landeszmann György budapesti főrabbi mellett ő volt a másik alanya a ,,bőgatya és fütyülős barack" néven elhíresült interjúnak, amiben Landeszmann a zsidóság és a magyarság kulturális összefonódottságára tett gúnyosnak értelmezhető kijelentést. (Zoltai az interjú egy részétől hamar elhatárolta magát)
  Botlatókövek Zoltai Gusztáv szülei emlékére

  1999-ben Budapest VII. kerülete díszpolgára lett, 2005-ben átvehette A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, majd 2006-ban meglepetésre megkapta az ´56-os szövetségtől az 1956-os szellemiség ápolásáért járó Pro Fidelia érdemrendet munkásőri és párttag múltja ellenére. 2009-ben Budapest díszpolgára lett.

  Még egy apróság:
  Holokauszt nap van, Levente nap, Trianon gyásznap, Doni emléknap nincs az iskolákban!”
 • 9. Apátfalvi** 2012. június 25. 19:49
  „6.

  Azt hiszed, hogy az utolsó mondatoddal most már minden rendben, nem vádolhat téged senki általánosítással?

  Mégis milyen alapon állítod, hogy a zsidó orvosok, mérnökök, ügyvédek és egyéb tudósok nem dolgoztak, csak élősködtek meg loptak/lopnak? Mert a 30-as évekbeli baromságokat mostanság felmelegíti a kuruc.info, és azt hiszed, hogy abban van az igazság? Ha olvasnál a degob.hu-n (a Deportáltakat Gondozó Bizottság weblapja) jegyzőkönyveket, amelyek a túlélők visszaemlékezései alapján készültek, akkor tudhatnád, hogy rengeteg vidéki zsidó kétkezi munkát végzett, vagy éppen vmilyen kisiparos volt, vagy egy ilyennek a segéde. Mégis hogy veszed a bátorságot, hogy te egy népet kollektíven élősködőnek, tablónak, tolvajnak nevezz?!

  Tenni kell a gyűlölet ellen? Mégis hogyan? Szerinted Radnóti vagy Szerb Antal nem tett eleget? Azok a zsidó sportolók, művészek, tudósok nem tettek eleget, akiket aztán mégis állat módjára pusztították el?

  Ha valakit gyűlölni akarnak, gyűlölni is fogják, mindegy, hogy mit tesz vagy mit nem tesz. Hála a magadfajtáknak és a kuruc.info-nak...”
 • 8. rózsakert 2012. június 25. 18:11
  „6.hrdflr 2012.06.25. 10:44

  Természetesen ez nem általánosítható mindenkire származás alapján - mint ahogy a cigányok esetében sem. De valljuk be: mindkét nép krémje megdolgozott az utálatért.

  ebben egyetértünk ..!!!!!.és a sorrend is annoooooooo nagyon rossz volt!”
 • 7. Görgényi 2012. június 25. 14:38
  „Nem vitás: egy út van, a békés együttélés. Ehhez tenni kell, mindenkinek.
  Ha a zsidóságról van szó, vajon miért mindig az antiszemitizmust említik? Az "antiszemita" kifejezés a legrosszabb hangulatú - a legpejoratívabb - kifejezés lett napjainkban.
  Mindig megemlítik a békességre törekvést, a "hasznos tagja országunknak"-ot. Az örökös "antiszemitázással" vajon tényleg a békességet szolgálják? Én azt hiányolom a magyarországi zsidó közösségtől, hogy egyértelműen, jól hallhatóan és érthetően kinyilvánítsák, hogy igen, látjuk a magyar nemzet - és a zsidóságét is - tragédiáját, és mi, most a XXI.sz elején magyarnak - és zsidónak is - érezzük magunkat, együtt érzünk, és megpróbáljuk a magyar nemzetet tudásunkkal, munkánkkal, elszántságunkkal együtt egy egészségesebb, élhetőbb világ felé terelni. Ezzel - ha látatja is lenne - mindenféle "antiszemitizmus" vitorlájából kifognák a szelet és valóban el lehetne indulni.Tartok tőle azonban, hogy ennek a kívánt állapotnak hiába vevője egy átlag zsidó ember Magyarországon, akiről azt sem tudják, és senkit sem érdekel, hogy zsidó, a cionista érdekeknek ez az ellentéte. A cionizmus atyja, Hertzl Tivadar megmondta: "A zsidóság elvesztette az asszimilációs képességét" Szerintem ez nem igaz - de ha valóban békességet akarnak, be kell bizonyítaniuk az ellenkezőjét.”
 • 6. hrdflr 2012. június 25. 10:44
  „4. rózsakert 2012.06.25. 08:29
  Letámadás helyett gondolkozz el például azon, hogy vajon miért nem kapnak a közutálatból az északi népek (finnek, svédek, norvégok, dánok, stb), akik igen magas színvonalon élnek és meg is dolgoztak érte.

  Ja hogy ők nem loptak maguknak országot? Ja hogy ők nem a kizsákmányolás szinonimái a történelem kezdete óta? Ja hogy ők munkából élnek? Ja hogy nincs saját vallásuk, ami minden és mindenki fölé helyezi őket? Ja hogy ők nem manipulálják a világ kormányait és gazdaságát újabb és újabb háborúkba taszítva őket?

  Említhetném még a japánokat is. A kultúrájuk része az egymás és az idegenekkel szembeni (kölcsönös) tisztelet. Ezzel szemben a zsidó vallás valami egészen mást tanít a gójokról.

  ...hogy is van ez az egész?

  Természetesen ez nem általánosítható mindenkire származás alapján - mint ahogy a cigányok esetében sem. De valljuk be: mindkét nép krémje megdolgozott az utálatért.”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. június 25. 10:09
  „Ez egy héten belül a 2. ilyen cikk...
  Valami különösen nagy sz*ás várható odafentről.
  4. rózsakert 2012.06.25. 08:29
  Igen, irigyek vagyunk, én pl. irigylem, hogy ilyen helyesírással (valószínűleg) igen sokra vitted.
  (aminek nyilván semmi köze a jó helyen jó időben + haveri kapcsolatoknak)
  XD”
 • 4. rózsakert 2012. június 25. 08:29
  „ez egy baromság...ők nem szolgáltak rá---maygar nép írigy népség volt van lesz---írigyli a másik megdolgozott és mutatható bvagyonelemeit......az efféle erőszak a gyengék és ostobák fegyvere-----ők nem tettek semmit---nem rabolnak ki idős néniket-sem csordában hordában nem támadnak-----el kéne ezen gondolkodni.
  A pénz meg hatalpm-akinek nem tetszik ennek elfogadása-az keressen szintén sok pénzt-vagy éhen is lehet halni.”
 • 3. hrdflr 2012. június 25. 07:20
  „Szerintem az antiszemitizmus - és ha már itt tartunk, a cigányellenesség - ellen ugyanúgy kell küzdeni, mint ahogy a finnek, belgák, japánok vagy pápua új-guineaiak elérték, hogy ne utálják őket: NEM KELL RÁSZOLGÁLNI!”
 • 2. GengsterPro 2012. június 25. 02:48
  „nem volt ha holokauszt de ha volt is megérdemelték!”
 • 1. Apátfalvi** 2012. június 25. 01:01
  „"A középfokú és még alacsonyabb iskolázottságúaknál jelentkezik elsősorban az antiszemitizmus,"

  Ezzel nem egészen értek egyet, én inkább úgy fogalmaznék, hogy általában olyanok akarnak itt (is) okítást tartani pl. történelemből (tanácsköztársaság, holokauszt, kommunizmus, stb.), akiknek jól láthatóan közük nincs hozzá. Ez még nem feltételez alacsonyabb iskolai végzettséget, csupán csak azt, hogy az adott illető először fröcsög, aztán olvas - jó esetben, a rosszabbikban viszont az utólagos utánanézés is elmarad.

  Összefoglalva tehát, az antiszemiták leginkább a történelemből próbálnak érveket meríteni, de ehhez nincs meg a megfelelő tudásuk. Irkálnak a Tanácsköztársaságról, vörösterrorról, zsidók gazdasági túlsúlyáról, nemlétező holokausztról és hazugságokról, holott "érveik" nagy része féligazságokra, vagy echte baromságokra épül.

  Ezzel pedig meg is adnám az én válaszomat a "Hogyan küzdjünk az antiszemitizmus ellen?" kérdésre: csak és kizárólag úgy lehet eredményt elérni ebben a kérdésben, ha nyílt sisakkal küzdünk, ha felvesszük az elénk dobott kesztyűket. No nem ám mindenféle idióta rendeletekkel meg törvényekkel és nem is sipákolással meg szélsőségesezéssel. Nyílt, nyilvános vitákban meg kell cáfolni az antiszemiták érveit! Ezt úgy gondolom a különböző szakirányú,profi történészek meg is tudnák tenni. Csak sajnos a politika részéről sem tűnik hajlandóság erre, pedig igen szépen lehetne tarolni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben: a tűz és a néphagyományok

Szombat este Vásárhelyen, az Árpád utcai Tájháznál a tűz játszotta a főszerepet: Szent Iván-éji néphagyományok elevenedtek meg. Tovább olvasom