Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Társaikat igyekeznek meggyőzni

Hódmezővásárhely - A Hód-Mezői Tinivilág Alapítvány szervezésében kortárssegítő-képzést tartanak hetente a vásárhelyi Cseresnyés-kollégiumban a tinédzsereknek. Az ötletet az adta, hogy generációjuk képviselőire jobban hallgatnak a tinik, így könnyebben meggyőzhetők például a cigaretta, az alkohol és a kábítószer káros hatásairól.
A Hód-Mezői Tinivilág Alapítvány szervezésében tavasszal már „képeztek ki" fiatalokat – húsz 10. osztályost – arra, hogy kortársaiknak meséljenek a dohányzás, az alkohol és a kábítószer káros hatásairól, és azokat, akik már valamelyiket kipróbálták, jó útra térítsék. – A tapasztalat ugyanis az, hogy a velük egykorúakra jobban hallgatnak a fiatalok, tőlük inkább elfogadják a tanácsokat – mondta dr. Szilágyi Mária, az alapítvány képviselője. A 2008/2009-es tanévben két csoporttal foglalkoznak, ősszel a 12-13, tavasszal 15-16 évesek járnak tréningekre a vásárhelyi Cseresnyés-kollégiumba. Minden általános és középiskolát két-három tanuló képvisel.

Önismereti, csapatépítő foglalkozással kezdtek, majd a dohányzásról, a bűncselekményekről, bűnmegelőzésről, az alkohol egészségkárosító hatásairól, az illegális drogokról hallgathattak tájékoztatást a fiatalok; hátravan még a drámapedagógiai előadás stresszoldással, relaxációval, majd a mindent összegző záróra. Az alkoholról ottjártunkkor dr. Borda Stefánia iskolaorvos és Rubiné Gregus Anikó védőnő beszélt a fiataloknak. A lányok és fiúk szörnyülködve nézték a megnagyobbodott májról, a magzati alkoholszindrómában (az anya a terhesség alatt is rendszeresen ivott) fejlődési rendellenességtől szenvedő kicsikről készült fotókat. A diákok sorolták az ital különböző tüneteit, a mámortól a gátlások felszabadulásán át a másnaposságig. Többen arról is beszámoltak, sikerült barátjukat, barátnőjüket leszoktatni a dohányzásról.

– Önként jelentkeztem erre a tréningre, és nem bántam meg – mondta Sütő Evelin, a Bethlen Gábor Református Gimnázium 13 éves diákja –, tetszik, sok újat tanultam. Ezeket igyekszem továbbadni iskola- és osztálytársaimnak. Szoktunk ilyen dolgokról beszélgetni, és úgy érzem, ők is igénylik, nem csupán én szorgalmazom, erőltetem. Egyik barátnőmmel a dohányzásról diskuráltunk, és ennek hatására rakta le a cigit.

– Engem megkerestek – közölte Bornemissza Péter, a Klauzál Gábor Általános Iskola 13 éves tanulója, a Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagja –, mert tudják, mindenre nyitott vagyok. Rengeteget tanultam, s ezeket igyekszem hasznosítani. Nekem is a dohányzással kapcsolatban van pozitív élményem: egy, a suliba érkező idősebb és rossz tanuló hatására többen rászoktak a cigire, végül sikerült őket lebeszélni, leszoktatni róla, a srácot pedig később kirúgták.

Felmérés az italfogyasztásról

Az italról érdemes megjegyezni: egy tavalyi felmérés szerint a megkérdezett 14-20 évesek 93 százaléka válaszolt igennel arra kérdésre, fogyasztott-e már alkoholt, 63 százalékuk pedig bevallotta, már részeg is volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esővízben fürdenek a kopáncsiak

Hódmezővásárhely - Esővizet gyűjt fürdéshez, mosáshoz és jószágai itatásához a kopáncsi tanyavilágban lakó Krizsán Ferenc Tibor. Tovább olvasom