Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Taxik pótolják a ritkán járó buszokat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A helyi buszok sokszor csak kétóránként járnak, a taxik pedig nyomott áron dolgoznak - így aztán sokan veszik igénybe ezt a szolgáltatást Vásárhelyen. Szinte hihetetlen, de 5-700 forintért bárhová el lehet jutni a központból.
– Minden hónapban egyszer-kétszer taxival jövök haza az orvostól. Ingyen közlekedhetnék, így 500 forintba kerül
– mondta a 85 éves, vásárhelyi Dormán Jánosné Margitka, mikor kiszállt a kocsiból a susáni Nyúl utcán. Panaszkodott, a buszok átlagban kétóránként követik egymást, nehéz kivárni. Feléjük pedig nem közlekednek helyközi és távolsági járatok, amelyeket városon belül igénybe vehetnek az emberek.

– Utasaink közül sokan panaszkodnak a vásárhelyi tömegközlekedésre, és szinte rákényszerülnek a taxizásra
– közölte Budai Péter, a Volán Taxi munkatársa, ő szállította haza Margit nénit. – A tarifákat ezért úgy alakítottuk ki, hogy mindenkinek, a nyugdíjasoknak is elérhető legyen. Általában reggel 7 órától 11-ig, 12-ig szinte csak idősebbeket szállítunk: a gyógyszertárba, a kórházba, a háziorvoshoz, majd onnan haza – sorolta Péter.
Dormán Jánosné Margitka taxival érkezett haza az orvostól. Fotó: Imre Péter
Dormán Jánosné Margitka taxival érkezett haza az orvostól. Fotó: Imre Péter

Vásárhelyen valóban ritkán járnak a buszok – akad, amelyik 5-6 óránként –, így sokan gyalogolnak, kerékpároznak, autóval vagy taxival járnak.

A vásárhelyiek a megyében a legolcsóbbak, amit a három társaság közötti verseny is indokol. Öt-hétszáz forintért, hivatalosan, órával a város legtávolabbi pontjára is eljuthatunk a Kossuth térről. De leginkább a rugalmasság, a gyorsaság szól a taxik mellett. A kocsik száma is arról árulkodik, bekapcsolódtak a tömegközlekedésbe: Vásárhelyen 34-35, Makón 13, Szentesen 10, Csongrádon 5 kocsi szállít utasokat. Utóbbi városban mindenki maszek, nincs társaság.
Budai Péter szerint az idősebbek rákényszerülnek a taxi használatára. Fotó: Imre Péter
Budai Péter szerint az idősebbek rákényszerülnek a taxi használatára. Fotó: Imre Péter

Pörögnek, a drosztokon legtöbbször egy kocsi sem áll. Tegnap, amikor a Kinizsi utcáról elsétáltunk a Kossuth térre, pár perc alatt 7 autót láttunk. A főtéren találkoztunk a rutinos, 38 éve taxizó Ernővel. Szabadúszó, nem tartozik egyik társasághoz sem. – A kiállás 180 forint lenne, de nem számoljuk fel, a helyszínre érkezve kapcsoljuk be az órát.

Az elmondottakat támasztotta alá a mártélyi Gálné Ilona, aki eddig egyszer kényszerült taxival hazamenni a sürgősségiről – már elment az utolsó busz. 2 ezer forintért vitték el a községbe, ami 10 kilométerre van Vásárhelytől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épp a vizes vébé nyitányán ünnepelte 88. születésnapját a hódmezővásárhelyi strand

Épp a vizes vébé nyitányán ünnepelte 88. születésnapját a hódmezővásárhelyi strand
88 éve volt tegnap, hogy megnyílt a hódmezővásárhelyi strand a városközpontban. Tovább olvasom