Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Tegnap óta a Kukszi járatja a kompot

Már az új üzemeltetővel kelhettek át tegnap Mindszent és Baks között a Tiszán az autósok. A helyi Kukszi Bt. által működtetett kompon maga főnök is a kormány mögé állt. Az utósok szerint mindegy, ki működteti a kompot, a lényeg: gyakran járjon.
A Kukszi Bt. ügyvezetője, Juhász Lajos is beállt matróznak a kompon. Fotó: Tésik Attila
Tegnap reggel 6 órakor már a mindszenti Kukszi Bt. révésze és matróza startolt a tiszai komppal. Szeptember elsejétől a szentesi Deviskomp Kft. helyett ezt a céget bízta meg a város önkormányzata a vízi jármű üzemeltetésével. Még a vállalkozás ügyvezetője, Juhász Lajos is munkaruhát öltött magára, s hordta-vitte az utasokat a két part között. Megtanulná a révészmesterséget, amit féléves gyakorlathoz kötnek.

Néhány órával reggeli csúcsforgalom, a zökkenőmentes kezdés után láthatóan Juhász Lajos is megnyugodott. Bár beszélgetésünk alatt is jó néhányszor odapillantott a partról a folyón közlekedő kompra. A mindszenti vállalkozó nem is titkolta, hogy a tegnapi bemutatkozás előtt bizony volt izgalom, mégis csak most üzemeltetnek először kompot, és számos feladat várt rájuk. Rendezték például a rév környékét, lekaszálták a gazt, két teherautónyi zöldhulladékot, szemetet vitettek el. Az egyik autós meg is jegyezte, hogy mennyire más egy alapos takarítás után az átkelő környéke.

Nem hibázott a Deviskomp

Bűncselekmény hiányában megszüntette az elszakadt kompkötél miatt a Deviskomp Kft. elleni nyomozást a szolnoki vízi rendészet – tudtuk meg Kovács Ágnestől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. A vizsgálatot azt követően indították, hogy áprilisban az egyik átkelés alkalmával elszakadt a komp kötele. A balesetben senki sem sérült meg. Varga Dénes, a Deviskomp Kft. ügyvezetője tegnap elmondta: örül, hogy számukra megnyugtatóan zárult le a nyomozás, s kiderült: munkatársai nem hibáztak, véletlen baleset történt.

A városatyák egyébként valószínűleg a kedvezőbb tarifa-ajánlat miatt döntöttek a Kukszi ajánlata mellett. Meg azért is, mert Juhászék azt ígérték: mindszenti embereket alkalmaznak, és ígéretüket be is tartották. Emellett felújítanák az évek óta használaton kívüli révészházat, női és férfi mosdót, illetve várót alakítanának ki benne.

Az előző üzemeltetőnek nem egyszer a szemére vetették, hogy sokat kell várni az autósoknak a parton. Mint kiderült a kukszisok fél óránként járnak, de rugalmasságot ígérnek, ha sokan várakoznak, nem tartják szentírásnak a harminc percet. Tegnap folyamatos volt a közlekedés Mindszent és Baks között, egy-egy gépjárműért is elindultak.

„Jöttem megnézni a kompotokat" – kiabálta már messziről a mindszenti oldalon autójával legördülő Berta Józsefné. A sándorfalvi asszony kéthetenként közlekedik a vízi járművel, mint megjegyezte: neki tulajdonképpen mindegy, ki üzemelteti, a lényeg, hogy gyakran járjon. A kompon találkoztunk egy pécsi házaspárral is. Sterr András és felesége még nem utazott olyan kompon, amely a kötél, a motor és a víz sodrásának segítségével halad. A Dunán kishajóval húzatják a vízi járművet. A tiszai változat nagyon tetszett nekik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miklóssy: Nem segítjük Hernádit

Miklóssy Ferenc, a Keviép igazgatója és Hernádi Gyula vásárhelyi szocialista polgármesterjelölt is… Tovább olvasom