Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tehermentesítő utat terveznek Vásárhelyen

Az összes terv elkészült, s jelenleg pályázati lehetőségeket keres a vásárhelyi önkormányzat arra, hogy megépíthessék a Zrínyi utcával párhuzamos új utat, amely tehermentesítené a belvárost. Az új út egyben kelet–nyugati irányban össze is kötné a várost, így a kisebb utcák helyett ezen mehetne a forgalom.
Évről évre egyre nagyobb forgalmat bonyolít le a vásárhelyi Zrínyi utca. A Bodzási út mentén lévő építőanyag-kereskedésbe, sertéstelepre, magántulajdonú termőföldekre, valamint az árvízvédelmi töltésre, gátőrházba igyekvők csak ezt az egy utat használhatják. Ráadásul az erre haladó gépkocsik nagy többsége teherautó vagy mezőgazdasági jármű.

Az itt lakók már több alkalommal kérték, tereljék el a forgalmat vagy legalább súlykorlátozó táblákat helyezzenek ki, mert a problémát a többtonnás monstrumok jelentik. Hegedűs Zoltán, a terület önkormányzati képviselője és az elődje, az édesapja már számos alkalommal felvetette, oldják meg a Zrínyi utcaiak gondját.

Az önkormányzat szerint egy elkerülő úttal lehet megoldani a problémát. A beruházás összes terve elkészült, s szinte valamennyi engedély megérkezett a munka elkezdéséhez.

Még a Csongrád Megyei Műemlékvédelmi Hivatallal is tárgyalnia kellett a vásárhelyi önkormányzatnak, mert a Királyszék utcánál meg kell bontani az 1880-ban épült, műemléki jellegű árvízvédelmi kőfalat. Jelenleg ugyanis mindössze 1,5 méter széles átjáró vezet át alatta, de ezen csak gyalogosok és kerékpárosok férnek át, így szélesíteni kell. A hivatal nem látja akadályát a szakszerű bontásnak.

A beruházás költsége több tízmillió forint, ezért a város pályázati lehetőségeket keres, hogy finanszírozni tudja a munkálatokat. Tavaly befejeződött a mintegy kétmilliárd forint összköltségű vásárhelyi útrehabilitációs program, amelynek keretében számos utca új aszfaltréteget kapott. A program második ütemében – ami várhatóan az idén indul – már szerepel az említett elkerülő út is.

A tervek szerint a Bodzási út és a Zrínyi utca találkozásánál egy csomópontot alakítanának ki. A kőfal tövében már van egy földes út, mintegy 850 méter hosszan, amely egészen a Kodály Zoltán utcáig ér. Ezt a keskeny utat szélesítenék ki, illetve aszfaltoznák le.

Az elkerülő útnak köszönhetően nem csupán a Zrínyi utcát, hanem a belvárost is tehermentesítenék. Ezenkívül az új út egyben a város kelet–nyugat irányú összeköttetését is szolgálná. Most ugyanis a környező kis utcákon keresztül halad a forgalom Vásárhely egyik feléből a másikba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatezer forintos utalvány a vásárhelyi diákoknak

Mintegy 3600, városi fenntartású általános iskolába járó diák kap hatezer forintos tanszervásárlási… Tovább olvasom