Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tej, sajt, zöldség a kispiacról

Hódmezővásárhely - Népszerűek a vásárhelyi kispiacok: itt nem kell helypénzt fizetni. Házi túró, dióbél, virág is szerepel a kínálatban.
Egyre többen mennek a vásárhelyi kispiacokra vásárolni, illetve eladni odahaza termelt áruikat. A város által kifejezetten az őstermelőknek kijelölt három belvárosi helyszínre sok eladó ül ki, sokszor egész napra. Egyre több a vevő is. A legnépszerűbb a Kossuth téri csemege melletti terület, ahol a földről árulnak, de főleg pénteken és szombaton egyre többen jelennek meg az Andrássy úti szolgáltatóház melletti pultoknál is, amelyekhez ilyenkor már nem is fér oda minden eladó. És az utóbbi időben ismét egyre nagyobb a forgalom a Zrínyi utcai vasbeton standokkal ellátott kispiacon is. Ahogy a többi helyszínen, itt is leginkább virág-, zöldség- és gyümölcsárusokkal találkozhatnak a vásárlók.

A Zrínyi utcai kispiacon is egyre többen árusítanak.  A szerző felvétele
A Zrínyi utcai kispiacon is egyre többen árusítanak. A szerző felvétele


– Tavaly megpróbáltam a tabáni templom melletti, egykor jól működő kispiacon kínálni a paperei kiskertben termett virágjaimat, a napokban pedig a tojásokkal álltam ki ugyanoda, csakhogy az a piac halott, oda nem jöttek ki a vevők. Ezért határoztam el, hogy megpróbálom a Kossuth téri csemege mellettit, itt jóval nagyobb a gyalogosforgalom – árulta el Orovecz Istvánné, aki a bolti árnál olcsóbban, darabonként 46 forintért kínálta a nagy tojásokat. – Egyszerűen muszáj valamiből pénzt csinálni. A tyúkok most kezdtek el tojni, de esznek is, és nagyon sokba, 6000 forintba kerül egy mázsa kukorica. Most ezt a költséget próbálom csökkenteni a tojáseladással, a nyugdíjamból nem tudom kifizetni – tette hozzá. Ezen a kispiacon persze leginkább virágot, fejtett szárazbabot, dióbelet kínáltak, de láttunk házi lekvárt, édes és sós tésztákat, házi sajtot is. A többi eladó nem szívesen beszélt arról, hogy miért ide, miért nem a Szabadság téri piacra áll ki. Azért volt, aki névtelenül megjegyezte, itt egyáltalán nem kell helypénzt fizetni, ami azért jó, mert gyakran azt sem árulják ki a Szabadság téren.

Bozóki Mária szerdánként Kopáncsról hozza másfél-két literes ásványvizes palackba töltött házi tejét a Zrínyi utcai kispiacra. Házi túrója, sajtja olyan népszerű, hogy már csak rendelésre dolgozik. – Hat fejőstehenünk van odahaza, a tejükből készítem a sajtot, illetve köpülöm a túrót. Sajtot évek óta nem is vásároltunk boltban – tette hozzá. Egy vevő, Kovácsné Makai Margit elárulta: azért szeret ide járni, mert kényelmesebb a belvárosban vásárolni, nem kell kibuszozni, elbiciklizni a Szabadság térre.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2012. április 12. 18:33
  „Kispiacra a saját termésű kiskertes olcsó friss árú való.
  Eladó, vevő kölcsönös megelégedésére árban és minőségben.”
 • 5. Kékcitrom1 2012. április 12. 09:25
  „"Sutyiban" áruló termelőtől nem kell vásárolni!!!”
 • 4. Fri-GO 2012. április 12. 09:17
  „És az egyenlőség kedvéért, minden termelőnek hatósági engedélye, hogy ne sutyiban keljen árulnia!”
 • 3. abai 2012. április 11. 20:17
  „Szentesen is”
 • 2. SP 2012. április 11. 17:32
  „Szegeden is több kispiac kellene.”
 • 1. Kékcitrom1 2012. április 11. 11:52
  „Azért gondolom, hogy Bozóki Mária tudja, hogy a túrót nem köpülik, ez csak egy elírás!
  De a cikk szerzője javíthatná ezt az hibát, mert elég nagy marhaságot írt!
  A vajat szokták köpülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítik a 47-es utat

A kivitelezés előtt a teljes Békéscsaba–Szeged közötti szakaszra megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni. Tovább olvasom