Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Telefohívások Rummel-ügyben

Ön szerint le kellene-e mondania Hernádi Gyula szocialista polgármesterjelöltnek a Rummel-ügy miatt? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel telefonon Vásárhelyen. Hernádi szerint a jobboldal állhat a közvélemény-kutatás mögött. A Fidesz tagadja, hogy a párt rendelte meg a felmérést.
Rummel József III/III-as múltját érintő kérdést is tartalmaz az telefonos közvélemény-kutatás, amelyet Vásárhelyen végeznek. Egy rögzített gépi hang egyebek mellett arra kíváncsi: elítélik-e vagy sem a múltja miatt Hernádi Gyula szocialista polgármesterjelölt kampányfőnökét. A kérdésre a telefonkészülék számainak – igen 1-es, nem 2-es gomb – kiválasztásával lehet válaszolni.

Az automata hang azt is firtatja, hogy a Rummel-ügy miatt le kellene-e mondania Hernádinak a polgármester-jelöltségről vagy sem. Egy másik kérdés pedig arra irányul, hogy a szocialista politikusnak vissza kellene-e vonnia Rummel József megbízását vagy sem.

– Nem akartam hinni a fülemnek, amikor engem is felhívtak, és az automata sorolni kezdte a kérdéseket – mondta Hernádi Gyula. A szocialista polgármesterjelölt szerint a jobboldal állhat a telefonos közvélemény-kutatás mögött. Szerinte ezzel a módszerrel akarják elterelni a város gondjairól, például a felhalmozott adósságról a figyelmet. Hernádi kijelentette: esze ágában sincs lemondani a polgármester-jelöltségről.

Olcsó, de nem reprezentatív

Olcsó, gyors, de nem igazán reprezentatív az automata telefonos közvélemény-kutatás. Legalábbis az egyik legnagyobb hazai közvélemény-kutató cég, a Median igazgatója szerint. Hann Endre elmondta: ez a módszer általában a telefonmarketingben használatos, de a legutóbbi választási kampányban előszeretettel alkalmazták. Hitelesebb kutatási eredmény kapható, ha valódi emberi kapcsolat jön létre a kérdező és válaszoló között, még ha telefonon is. Miután a Median is ez utóbbit használja, az igazgató csak megbecsülni tudta, hogy az automatás hívásnak mennyi lehet a költsége. Szerinte a díj hívásonként 100 forint lehet, míg a „személyes hangvételű" ennek a tízszerese.

Rummel Józseffel kapcsolatban csupán annyit mondott a szocialista politikus, hogy „minden marad a régiben." Szerettük volna megtudni a kampányfőnök véleményét is a telefonos közvélemény-kutatásról, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.

– A Fidesz vásárhelyi szervezete nem rendelt meg ilyen közvélemény-kutatást. Nemhogy Rummel Józseffel és Hernádi Gyulával kapcsolatos szondát nem kértünk, de más jellegű felmérést sem – jelentette ki határozottan Havasi Katalin. A Fidesz helyi szervezetének elnöke elmondása szerint lapunktól értesült a telefonos közvélemény-kutatásról. „Mi nem akarunk III/III-as eszközökkel végzett, lejárató, megtévesztő kampányt" – hangsúlyozta Havasi.

A városban elterjedt, hogy a Petőfi Művelődési Központ is részt vesz a közvélemény-kutatásban. Ezt azonban határozottan tagadta Lőkös Györgyi, az intézmény igazgatója.

Noha egész nap nyomoztunk, nem akadtunk a megrendelő, illetve a kutatást végző cég nyomára. Emlékezetes Vásárhelyen az a nagy botrányt kavart közvélemény-kutatás, amelyben egyebek mellett azt firtatták, bántalmazhatja-e családját Lázár János polgármester és Bacsa Pál szocialista politikus. Azt a felmérést a Medián végezte, a cég azonban a szerződése szerint nem adhatta ki a megrendelő nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékpontos retrokávéház úttörőkkel és kisdobosokkal

Az úttörők irányítanak, a kisdobosok pedig gyakorolnak a vásárhelyi Emlékpont retrokávéházában,… Tovább olvasom