Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Telefonnal, fénymásolással is spórolnak a hivatalok

Csongrád megye - Kóddal telefonálnak, nyomtatnak, fénymásolnak – ott spórolnak a cégek és a polgármesteri hivatalok is, ahol tudnak. A dolgozók képzését is csak akkor állják, ha valóban elengedhetetlen a munkájukhoz.
Csakis névre szóló kóddal lehet ezentúl fénymásolni és nyomtani – közölték a januári munkakezdéskor egy megyei cég dolgozóival. Az intézkedést költségcsökkentéssel magyarázták. A kódos másolással és nyomtatással ellenőrizhetik, hogy kizárólag a munkájához használja-e az irodai gépeket, a tartalom mellett az is kiderül, naponta mennyi papírt használt el a dolgozó.

– Cégünknél már évek óta próbáljuk lefaragni a dologi kiadásokat. Így tudjuk valamelyest csökkenteni a költségeinket, persze van olyan terület, ahol képtelenek vagyunk további racionalizálásra. Naponta szükségünk van műszaki dokumentumokra, a nyomtatáson nem nagyon tudunk spórolni. Viszont igyekszünk e-mailekben intézni az ügyeinket, így nem kell annyit telefonálni. Nálunk csak a vezetők, illetve azok a dolgozók használnak céges mobiltelefont, akiknek a munkájához elengedhetetlen, természetesen egymás között ingyen beszélünk – mondta Nagy Ernő, a vásárhelyi Lemeztechnika Kft. műszaki vezetője.

Először a kódot! Sok helyen csak személyes kóddal lehet fénymásolni, telefonálni – a kontroll révén csökkentve a cég költségeit. Illusztráció: Karnok Csaba
Először a kódot! Sok helyen csak személyes kóddal lehet fénymásolni, telefonálni – csökkentve a cég költségeit.
Illusztráció: Karnok Csaba

A kft.-nél többek között útjavító gépekhez, targoncákhoz gyártanak alvázakat, burkolati elemeket, konténereket, Vásárhelyen 80-an dolgoznak. Két céges személyautót és négy kisteherautót használnak. Többnyire a cég két telephelye – a másik Pécsett van – között ingáznak a járművekkel, az üresjáratok elkerülése érdekében, ha csak lehet, összevárják az árut. A dolgozóik munkájához elengedhetetlen képzéseket a cég állja, de ezekre is megpróbálnak pályázatot keresni. Egy darukezelői tanfolyam ugyanis munkatársként 75 ezer forintba kerül. Ezen nem szeretnének spórolni, ahogy a dolgozóik juttatásain sem – jegyezte meg Nagy Ernő.

Nemcsak a cégek, a polgármesteri hivatalok is igyekeznek racionalizálni a kiadásokat – Vásárhelyen már évekkel ezelőtt elkezdődött a dologi kiadások lefaragása.

– Kóddal lehet csak telefonálni, másolni és nyomtatni. Miután a köztisztviselők tudják, hogy így ellenőrizhető a tartalom, lényegesen lecsökkentek ezek költségei. A hivatalban és az önkormányzati cégeknél dolgozó vezetőknek van céges mobiltelefonjuk, flottán belül nem fizetnek az egymás közötti beszélgetésért. Ha külsőt kell hívni akár munkaügyben, akkor is, 5 vagy 10 ezer forint felett nekik kell állniuk a pluszköltséget. A vonalas telefon használatáról a kódok alapján havonta készül lista. Minden köztisztviselő megkapja a sajátját, és az esetleges magánbeszélgetések költségét, ami egyébként nem jellemző, a házi pénztárba befizeti – magyarázta Korsós Ágnes címzetes főjegyző.

Vásárhelyen hivatali autója kizárólag a polgármesternek van. A munkatársaknak csak akkor fizetnek a saját autó használata után üzemanyagköltséget, ha kiküldetési rendelvénnyel több köztisztviselő utazik egy-egy tárgyalásra, máskülönben nem. Az irodaszereket általában negyedévente rendelik szükség szerint. A köztisztviselők képzését csak akkor állja az önkormányzat, ha valóban elengedhetetlen a munkájukhoz és hasznos tudásra tehetnek szert – tette hozzá a főjegyző.

Csongrádon jelenleg is zajlanak a 2013. évi költségvetési tárgyalások – ott is a költséghatékony üzemeltetés a cél. Már az elmúlt években is csökkentették a költségeket, amelyeket idén várhatóan tovább kell faragni – tájékoztatták lapunkat.

Céges mobiltelefon elsősorban a vezetőségnek jár – polgármester, alpolgármesterek, jegyző, aljegyző, irodavezetők egy része –, ők flottában ingyen beszélnek egymással. Van, akinek csak telefont biztosít az önkormányzat, van, aki bizonyos összeget telefonálhat el, ennek kerete változó, az elmúlt évben 20 százalékot faragtak le belőle. A keret túllépése esetén a többletet az önkormányzat kiszámlázza az érintettnek. Vezetékes telefont hivatali és magán kódszámmal használnak. A fénymásolás jelenleg nem kódos, de kizárólag hivatali célra használható. A közeljövőben tervezik, hogy ehhez is kódot kapnak a dolgozók. Az internethasználat nincs szabályozva, de visszaélést sem tapasztaltak. Az önkormányzat által előírt kötelező továbbképzés díját fizetik a köztisztviselőknek, az egyéb diploma, nyelvvizsga megszerzésének költségét nem.

Olvasóink írták

 • 14. mivan? 2013. január 25. 11:40
  „Ott már nagy a baj ahol ezen spórolnak...”
 • 13. mivan? 2013. január 25. 11:40
  „Ott már nagy a baj ahol ezen spórolnak...”
 • 12. roxper 2013. január 23. 10:38
  „Talán nem kellene kötelezni a hivatalokat a papír alapú archiválásra, minden mailt kinyomtatnak, lepecsételnek és iktatnak, ahelyett hogy megelégednének a havonta egy-egy cd-n archviált e-maillel!”
 • 11. geza 2013. január 23. 10:30
  „Nahát, maszek cégeknél régóta így van :D
  Még takarékosabb lenne a 21. században ha online 1-2 kattintással mindent el lehetne intézni, nem 4 ügyintéző, 5 kinyomtatott papír és 3 munkanapi utánajárás lenne”
 • 10. Qllancs 2013. január 23. 10:25
  „8. X_Y.
  Igen! gondolj az Azori..szigeteki továbbképzésre !Hány millába került + 1 kísérővel ????
  Lehet,hogy sporolni kell DE van ahol NEM ! pl. <moderálva>jani ..a " beszerzési stopp " ellenére ,2012.dec. 15 ig. csak engedélyezett :
  6300 millió --informatikára, 1005 milliót...bútorra, 90 milliót ..okostelefonra, ..8932 új autókra ..." HVG.hu”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2013. január 23. 10:12
  „Talán az is spórolás lehetne, ha nem kellene ebben a fene nagy számítógépes Világban, ahol minden 1-2 gombnyomás, meg amúgy is mindent be kell vinni a gépbe, de azért pluszban minden ügyintézéshez van amikor 8 oldalt még ki kell nyomtatni!
  Egy példa egy ismerősöm Svédországban él eladott egy motort vasárnap, még azon a napon átutalták neki a pénzt telefonon keresztül, addig oda se adta a motort amíg az ő bankja nem jelzett! Szerdán kapott egy levelet az okmányirodából, amiben értesítik, hogy már nem az ő nevén van a motor! Nálunk ez mennyi idő, mennyi papír mennyi pénz?”
 • 8. X_Y 2013. január 23. 08:28
  „"A dolgozók képzését is csak akkor állják, ha valóban elengedhetetlen a munkájukhoz"

  Milyen szerencse hogy egyes fideszes népviselőelvtársak nyelvtanfolyamára van 600.000 Ft, meg pár másik népviselőelvtárs kommunkációs képzésére 13 millió..Ha átszámolod óradíjba, kiderül hogy óránként annyiba került mint egy minimálbéres 1 évi bruttó fizetése, közterhekkel.”
 • 7. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. január 23. 06:36
  „Igen, hát a spórolás számtalan variációjával találkozhatunk nap mint nap.
  Pl megfigyelhetjük az algyői hídon történő szerencsétlenkedést is, aminek előzménye szintén egy spórolás, na jó... lopás, de hát egy ilyen magas beosztású embert nem szabad falhozállítani.
  Aztán van a ledes lámpával való spórolás, aminek hatását valahogy nem tudjuk észrevenni pl építményadó csökkentése formájában.
  Van a cégen belüli spórolás is, amikor az alkalmazottak munkakörülményén spórolnak (vagy jobban hajtják), sajnos itt sem figyelhető meg a spórolás fizetésben való lecsapódása.
  Sokkal inkább a főnök 1 kategóriával nagyobb verdájába.
  (látott valaki mostanába m-es rendszámú opelt ami nem insignia volt?)”
 • 6. Egyolvasó 2013. január 23. 06:08
  „De a legtöbbet a közbeszerzésen lehetne spórolni, mert aki a legalacsonyabb árral megnyer egy beszállítást, javítást pár hónap után drágábban szállít, javít mint a pályázat beadásán résztvevő legmagasabb ajánlatot tevő.
  A fénymásolópapírt is be lehet szerezni pár száz forintért, amit közbeszerzéssel sokszor tripla áron kapják meg az egyes intézmények.”
 • 5. sevenof9 2013. január 23. 04:54
  „http://atlatszo.blog.hu/2013/01/21/erdekes_nyertesek_a_szallashelypalyazaton

  Igaz az az EU penze,tehat lehet szorni. 16.6 Mrd. Nem kispalya.”
 • 4. toth.andras.akos 2013. január 22. 23:06
  „1. kis_vakond 2013.01.22. 21:04
  Valóban... Sok helyen hosszú évek óta így megy - amit lehet tereljünk elektronikus útra, takarékoskodjunk. Ez a spóroláson túl környezetvédelmileg sem rossz, teljesen természetes dolog. Persze a cikkel nyilván az volt a cél, hogy keverjünk ide is egy kis pártpolitikát, hát tessék: spórolni kényszerülnek szegény hivatalok, hogy a pártkomisszárok pénze meglegyen. :-)”
 • 3. alfa258 2013. január 22. 22:53
  „Sebaj amit megspórolnak a szürke egerek, a fejesek ennek többszörösét jutalomként zsebrevágjaak......”
 • 2. Beroesz 2013. január 22. 22:41
  „"Vásárhelyen hivatali autója kizárólag a polgármesternek van."

  Nos igen, ezt tudjuk. Kész spórolás az a járgány.”
 • 1. kis_vakond 2013. január 22. 21:04
  „A baj ezzel a cikkel, hogy van létjogosultsága. Azaz, hogy ez hír értékkel bírhat, hogy vannak cégek, önkormányzati részlegek,ahol felfedezték, azt ami a legalapvetőbb (bár én azt hittem h ez ma már a cégek, intézmények 98%-ában így megy), a ktg-gazdálkodást. Huha!Szenzáció!
  most komolyan mondja már nekem valaki, miről ad hírt ez a cikk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: vannak régi pénzei?

Ezúttal arról faggattuk vásárhelyi olvasóinkat, hogy vannak-e régi pénzei? Tovább olvasom