Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Teljesen Vásárhelyé lesz a távfűtő kft.

Megvásárolja a vásárhelyi önkormányzat a helyi távfűtő kft. további 49 százalékos üzletrészét – döntötte el a közgyűlés. Az önkormányzat ugyanis nem járult hozzá a távhődíj emeléséhez, mire a cégben társtulajdonos Prometheus felajánlotta üzletrészét a városnak. A szerződést napokon belül aláírhatják.
Teljesen a városé lesz a távfűtés rendszere. A termálvizet továbbra is vásárolják. Fotó: Tésik Attila

A vásárhelyi távfűtés díjának legutóbbi emelése valósággal sokkolta a vásárhelyi panellakásban élőket, akik közül – mint arról beszámoltunk – több mint hétszázan aláírásukkal tiltakoztak a díjemelés miatt. A második körben tiltakozó több mint kétezer helybelit a távfűtő kft. által kiküldött tájékoztatólevél tüzelte fel. A közgyűlés felállította a távfűtés díját vizsgáló, úgynevezett termálvíz-bizottságot, arra kérve, nézze át a távfűtő kft. és a termálvizet szolgáltató GeoHód Kft. közötti szerződéseket is.
Lehetséges, hogy a vizsgálat időközben félig okafogyottá vált, ugyanis a vásárhelyi önkormányzat közgyűlése zárt ülésén tárgyalta, majd el is fogadta, hogy a város megvásárolja a távfűtő kft. külföldi tulajdonban lévő 49 százalékos részesedését. A cégben a város jelenleg 51 százalékban tulajdonos.
A dolgok hátterében az áll, hogy a távfűtőben 49 százaléknyi részesedéssel bíró Prometheus Rt. áremelést vett tervbe, ám ehhez a város nem kívánt hozzájárulni. A Prometheus ezt követően felajánlotta üzletrészét a vásárhelyi önkormányzatnak, megvételre.
Csorba Mihály, a városüzemeltetésért felelős alpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján nem árulta el a vételár összegét, csak annyit mondott, ha megkötik a szerződést, akkor a vételárat nyilvánosságra hozzák.
Lázár János polgármester a nyílt közgyűlésen jelezte, a távfűtő kft. százszázalékos városi tulajdonba jutása csak az első lépés, az önkormányzat lépni kíván a GeoHód Kft. ügyében is, hiszen a távfűtő tőle vásárolja a távfűtéshez használt termálvizet.
Tóthné Mohos Erika és Bacsa Pál települési képviselők körzetében találhatók a távfűtött lakások. A képviselő asszony szerint a Prometheus üzletrészének megvásárolása nem rossz megoldás, ezért szavazta meg. Bacsa Pál szerint a könnyebb része a dolognak, hogy a távfűtőben a város százszázalékos tulajdonos legyen. Úgy látja, nehezebb dió lesz a GeoHód Kft., melytől a mindenkori gázár 95 százalékáért veszi a termálvizet a Távfűtő. Bacsa Pál úgy véli, hogy ha sikerül a GeoHódban is többségi tulajdont szereznie a városnak, akkor egy-két éven belül – a termálvíz felhasználásnak köszönhetően – akár arról is szó lehet, hogy csökkenjen a távfűtés díja.

Tulajdonosi arányok
Fele-fele arányban tulajdonosa a termálvizet adó GeoHód Kft.-ben a városi Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Rt., illetve a francia érdekeltségű, Sándorfalvára bejegyzett Aquaplus Kft.
A Távfűtő Kft.-ben 51 százalékban tulajdonos a város az önkormányzaton és a HVSZ Rt.-n keresztül, s 49 százalékban a budapesti székhelyű Prometheus Kft. A két cégnek, azaz a Távfűtő Kft.-nek és a GeoHód Kft.-nek is Kurunczi Mihály az ügyvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatették József Attilát

József Attila szobra visszakerült helyére, a vásárhelyi Hősök terén mindenki megnézheti az alkotást.… Tovább olvasom