Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Teljesítménytúra a Tisza-parton

Mártély, Mindszent - Fárasztó vasárnapi programot választottunk: 21 km-es teljesítménytúrát Mártély és Mindszent között.
Lázas készülődés vasárnap délelőtt, 9 óra után nem sokkal a mártélyi Hullámtér Vendéglőben. Az összegyültek túrázni készülnek. Egy huszonegy kilométeres kör van tervbe véve a Tisza mentén, Mártély és Mindszent között. A bejárattal szemközti asztalnál sorakoznak az emberek. Dezső Sándor osztja itt a menetleveleket. Úgy tűnik, a szervező mindenkit ismer, valamennyi jelentkezővel közvetlenül elcseveg. Igyekszem én is szóba elegyedni vele, néhány dolgot megtudni a mostani M&M túráról: miért itt, miért most.

Teljesítménytúra a Tisza-parton - GALÉRIA

- Egész egyszerűen azért most, mert most van jó idő. A helyszín választásnak viszont több oka van. Először is, ezen a környéken szoktam edzeni, és szerettem volna másoknak is megmutatni. A Tiszavölgy Kalandtúra érintette ezt a vidéket, de nem olyan részletesen ahogy most. A mai teljesítménytúra helyszínének kijelölésekor fontos szempont volt az is, hogy kellő mennyiségű megállóhelyet tudjuk beiktatni. Tegnap végimentem az útvonalon, véglegesen egyeztettem a csárdák tulajdonosaival és a partőrökkel. Bár az idő kisé borult, nincs hideg, szóval minden adva van egy jó túrázáshoz - mondja a rajtlista összeállítása közben Dezső Sándor, Hódmezővásárhely Futónagykövete. A szervezőtől azt is megtudom, 27-en jelezték előre, hogy részt akarnak venni a túrán, és bár néhányan nem tudtak eljönni, a helyszínen regisztrálókkal együtt, 31 résztvevő áll rajthoz. Dezső Sándor, néhány hasznos jótanácsot követően 10 óra után néhány perccel elindítja a versenyt.

A mezőny hamar szétszakad. Azok akik futva teszik meg a távot, rögtön az élre vágnak, de a gyalogosok közt is egyre nyúlnak a távolságok. Sokan meg meg állnak, nézelődnek, próbálják átvenni a táj hangulatát. Érdemes is néha lassítani, felnézni, a tiszta levegőből nagyokat szippantani. Nem szabad azonban nagyon belefeledkezni a Tisza menti vidékbe. A tegnapi esőben meglazult földúton méter széles, és ugyanolyan hosszú tócsák ezrei akadályozzák a haladást. Természetet kémlelő túrázó itt hamar orra bukhat. Hét és fél kilométer után jön az első ellenőrző pont. Meleg teát, zsíros kenyeret, pogácsát és egy pecsétet kapnak a résztvevők. Senki nem időzik túl sokáig. Én is tovább megyek. A mindszenti tiszai strand mellett vezet az út. A városban delet üt a harang. A kapott térkép szerint fél úton járhatok. Öt kilométert haladok óránként.

Teljesítménytúra a Tisza-parton - GALÉRIA

Három férfi megy előttem. Hol nő, hol csökken a távolság, de végig a nyomukban vagyok. Később megtudom róluk, komoly túrázók, kerékpáron, gyalogszer egyaránt.

- Elsősorban biciklis túrákra szoktunk járni, de edzésnek ez is megfelel. Emellett kiváncsiak voltunk erre a környékre. Ezt az útvonalat azonban biciklivel nehezen lehetett volna megtenni - meséli már a célbaérés után Balázs Amand Tibor és Salzer Tibor. Harmadik társuk viszont igazi gyalogtúrás. Mint megtudtam 100 km feletti távokat is teljesített már.
- A szervezett teljesítménytúráknak és a spontán baráti kirándulásoknak is megvan a jó oldala. A maihoz hasonló szervezett túrákon jobban odafigyelünk a részidőkre, ilyenkor valamivel jobb teljesítményt tudunk nyújtani - meséli el tapasztalatait Barkóczi Balázs.

Teljesítménytúra a Tisza-parton - GALÉRIA

Közel 12 km után jön az újabb pihenőhely. Halászcsárdában is pecsételnek, majd utamra bocsájtanak. A séta a töltésen folytatódik. Közben elered az eső. Minden néma, minden kihalt. Csak a kabáton kopogó vízcseppeket hallani. Csendes túra ez, ahol az ember befelé figyel. Hirtelen elhúz mellettem valaki. Egy gyalogos hölgy, aki futva megy tovább. Ember a gáton, aki azt a tempót bírja. A töltésen egyszer csak belebotlok a harmadik, egyben utolsó ellenőrző pontba. Nem egész 5 kilométer van még hátra. A túra a végéhez közelít, már hallani lehet a úton szaladó autók hangját. A délelőtt összeszedett sár is lassan lekopik a bakancs talpáról. Újra látszik a Tisza, majd a Hullámtér is. A célban minden résztvevőt forralt borral és bográcsgulyással várnak. A szervezőktől megtudom, a leggyorsabb több mint két óra hosszat vert rám. Az első célba érkező 12 óra után néhány perccel ért be, azaz két óra alatt gyűrte maga alá a 21 km távot. Jómagam a négyórás sétában is jóízűen elfáradtam.

Olvasóink írták

 • 8. booo 2012. december 03. 20:46
  „Sajna nem ugrik be hogy az merre lehet! Ott nincs még "csésze". :-)”
 • 7. JB007 2012. december 03. 20:28
  „Az a mindszenti Halásztanya a képen, az Élő-Tiszától 50 méterre.”
 • 6. booo 2012. december 03. 20:12
  „5. JB007 - :-) Igen, aranyosak voltatok! :-)
  Meg tudnád mondani hogy a 15. képen szereplő erdei házikó merre van?
  Ismerem a környéket, de valahogy ez kimaradt! A holt-Tisza északi végénél volt egy hasonló (Máriás Feribácsi) erdészháza. De azt már vagy 20 éve nem láttam, és lehet hogy ez az?”
 • 5. JB007 2012. december 03. 19:30
  „És célba is ért. :)
  Valamint a cikkhez hozzátartozik, hogy 8 éves volt a legfiatalabb teljesítő!”
 • 4. booo 2012. december 03. 17:16
  „Ha jól látom, JB007 is indult?”
 • 3. Zephyr 2012. december 03. 16:51
  „Jó a cikk, de szuper lenne, ha bentennétek egy térképet a képekhez, hogy mi volt pontosan az útvonal.
  Hol vannak egyébként ezek a túrák előzetesen hírdetve?”
 • 2. lenmag 2012. december 03. 10:25
  „VÉGRE egy "normális" cikk "normális emberekről" ! 31 résztevő, lehetne ezt a számot növelni.”
 • 1. queenmargareth1 2012. december 03. 07:46
  „kedves cikk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombos Katalin emlékére - olvasói levél

Gombos Katalin életútja a Népkerti Faszínháztól a Madách Színházig, a benne rejlő ösztönös tehetség megtalálásától és kibontakoztatásától az igaz emberi értékek képviseletéig vezetett. Tovább olvasom