Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Térdig ér a sár a tanyáknál

Hódmezővásárhely - A nagy esőzések miatt terepjáróval is nagyon nehezen járható az Erzsébeti és az úgynevezett Rácz utat összekötő, majdnem egy kilométer hosszú mezőgazdasági út.
A Vásárhelytől mintegy 3 kilométerre húzódó dűlő melletti tanyák lakói csak gumicsizmában tudnak kijutni az aszfaltos Erzsébeti útra, a legközelebbi autóbuszmegállóhoz.

– Személyautóval, motorral, de még kerékpárral sem lehet ide behajtani. Az autó azonnal elakadna a kikerülhetetlen kátyúkban. A tanyán élők közül egyetlen családnak van terepjárója, ők is csak a napraforgóföldön át tudnak utat törni maguknak – vázolta a helyzetet az Erzsébeti úttól mintegy 800 méterre található tanyájában Baranyi József. Véghné Nagy Mária kisfiát is ölben kénytelen kicipelni a hosszú úton. A hat tanya lakói azt mondják, a dűlő állapota az utóbbi másfél esztendőben fokozatosan romlott, de a kegyelemdöfést a mostani esőzés adta meg.

Baranyi József és Véghné Nagy Mária kisfiával a kezében ballag a sárban. Nehéz kijutni az Erzsébeti útra. Fotó: Frank Yvette
Baranyi József és Véghné Nagy Mária kisfiával a kezében ballag a sárban. Nehéz kijutni az Erzsébeti útra. Fotó: Frank Yvette

– Az út az 1993-ban felszámolt Aranyági Gazdaszövetkezet tulajdonában volt, azóta sem került át a város kezelésébe, ennek ellenére javítanánk rajta – mondta lapunknak Benkő Zsolt külterületi képviselő. Hozzátette: a város környéki dűlőutak hasonlóan rossz állapotban vannak, mivel nincs sem önkormányzati, sem központi forrás a karbantartásukra. – Semmiféle helyi adót és mezőőri járulékot nem fizetnek az őstermelők, így nincs mit visszafordítani a dűlőutak karbantartására. Két éve ezért sajnos szerződésünk sincs olyan vállalkozóval, aki útgyaluval rendben tartaná ezeket – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 8. Meiky 2010. június 12. 06:15
  „Az első hozzászólónak annyit,hogy nem csak az összefogásról van itt szó,hanem arról,hogy hiába is szeretnénk javítani az utat,nem lehet mivel jogosan nincs gazdája az útnak.Ha saját erőből feltöltjük,akkor feljelentenek,megbírságolnak és felszedetik velünk a törmeléket.ha hivatalos formában intézzük,akkor a mi számunkra nem megengedhető anyagilag,mivel 3cmátmérőnél nagyobb anyaggal nem lehet tölteni.Ha kész is lenne az út,akkor se lehetne közlekedni,mivel egyes emberkéknek nem számít az eső és hogy neki terepjárója van bármikor betud jutni.Erről sokat lehetne vitatkozni,de akkor se lenne eredménye,mivel a nem létező gazdaságtól lehetne igényelni engedélyt a töltésre.”
 • 7. szuszikla 2010. június 11. 13:50
  „Ha belegondolunk, hogy ilyen helyre csak a mentőhelikopter tud csak bemenni! De hasonló lenne a helyzet ha igy szólna a cikk: " A Vásárhelytől mintegy 13 kilométerre húzódó falú lakói csak gyalog tudnak kijutni az aszfaltos Erzsébeti főútcára, az ott várakozó mentőhöz". Szóval nem egyedi az eset, rengeteg olyan település is van ahól még sok a földes utca van. azok egyetlen szerencséje hogy járda az talán már van.”
 • 6. DÓZER 2010. június 09. 11:27
  „Kifizették a vállalkozót (engem) de újabb megrendelést pénz hiányában már nem tudtak megrendelést a továbbiakban biztosítani. Így kénytelen voltam az álló eszközt értékesíteni.”
 • 5. yuhvan 2010. június 08. 21:59
  „Az első hozzászólónak csak annyit, hogy lakna Ő ilyen helyen és meg tudná milyen is az. Ha össze is fogna a hat tanya hogy megcsináltassák az utat akkor sem mennének semmire sem, mivel ezt az utat nem csak az a 6 tanya lakosai használják, hanem az összes gazda akinek arra van a földje. A másik hogy 1 km hosszan ha még csak épp meg csinálják járhatóvá úgy hogy betudjanak ilyen idő is menni az nem két fillérbe kerül, hanem több százezer forintba. Még ha a töltelék anyagot ingyen is kapják azt valahogy ki kell oda vinni, alap kell neki, el kell teríteni, le kell tömöríteni és az elég sokba van.
  A másik, hogy volt útgyaluval rendelkező vállalkozó csak az Önkormányzat <moderálva> kifizetni mint sok mindenki mást.”
 • 4. Filctoll 2010. június 08. 16:19
  „Ez ám a kihívás, ilyen helyen lakni és nap mint nap a sárt dagasztani!”
 • 3. csakugyirok 2010. június 08. 07:44
  „2. Jelenleg igen, de elmegyek mégegyszer arra....”
 • 2. AN 2010. június 07. 17:55
  „Ezt komolyan gondolod??????”
 • 1. csakugyirok 2010. június 07. 13:12
  „Azért hat tanya lakója egy kis összefogással meg tudná csinálni azt a dülőutat. Csak egy kis akarat kellene hozzá, nem mindig panaszkodni, meg mástól várni a megoldást. Nyilván nem aszfaltra gondolok, sok más lehetőség is van. Ez a legkönnyebb hozzáállás. Újságírót hívni és várni a sültgalambot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott ellenőrzés volt a hétvégén Vásárhelyen

A közterületi rendőri jelenlét mérlege 22 helyszíni bírság, 16 szabálysértési és egy büntetőfeljelentés Fokozott ellenőrzést tartott a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság az elmúlt hétvégén. Tovább olvasom