Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Teret neveznek el a leventékről

Az országban elsőként Vásárhelyen neveznek el teret a második világháború idején bevonultatott leventékről. A népkerti vasútállomás melletti terület 2006. április 4-én veszi fel a Vásárhelyi Leventék tere nevet.
Fotó: Tésik Attila
Javaslat érkezett az önkormányzathoz, hogy a népkerti vasútállomás melletti területet kereszteljék el Vásárhelyi Leventék terének.
– A legutóbbi közgyűlésen a képviselők egyhangúlag elfogadták az ötletet, a névadás házszám- vagy utcanévváltozással nem jár – nyilatkozta Kis Irén, az önkormányzat kulturális, vallási és kisebbségi bizottságának elnöke.

Az érintett területnek jelenleg nincs neve. Mindössze pár méteres kis területről van szó, melynek a közepén most nagy agyagkorsó áll.
A javaslatot a Vitézi Rend dél-magyarországi csoportjának vásárhelyi alhadnagya, Vitéz Farkas Zoltán nyújtotta be a bizottsághoz.
– A húszas években indult mozgalom szinte teljesen feledésbe merült. Az országban egyetlen egy olyan hely sincs, ahol megemlékeznének a leventékről. A vásárhelyi kezdeményezés így az első, s egyben példaértékű is lehet más települések önkormányzata előtt – vélte az alhadnagy.

A vásárhelyi leventéket 1944-től folyamatosan több városi helyszínről és több csoportban hurcolták el a frontra. Azért esett a választás a népkerti vasútállomás melletti területre, mert a legnagyobb számban innen vitték el a fiatalokat, akik gyalog mentek Szegedre.

A csongrádi megyeszékhely nem volt az útjuk végállomása. Onnan továbbutaztak Ausztriába. Sok vásárhelyi Innsbruck környékén esett hadifogságba 1945. április 5-én.
– Nem csupán egy teret kívánunk elnevezni a leventékről, hanem egy kis emlékhelyet is szeretnénk kialakítani. A tér közepére egy kopjafát állítunk, melyet az innsbrucki fogolytáborból hozott kövekkel rakunk majd körbe – folytatta Farkas Zoltán.

Ünnepélyes keretek között 2006. április 4-én avatják fel a Vásárhelyi Leventék terét és a rajta álló emlékhelyet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liberális ötletek a pénzszűkében

Vállalkozási adókedvezményekkel, ingyenes telekkel lehetne a vásárhelyi ipari parkba csábítani a… Tovább olvasom