Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Térhangzású Mágneses vihar a nappaliban

Hódmezővásárhely - Egyedülálló panel hangsugárzót fejlesztett ki több éves kísérletezéssel Fejes Ernő és Tóth Ferenc. Az eszköz elődjét katonai célokra találták ki, a vásárhelyiek aztán egyedi módon átalakították a rendszert. Eddig összesen négy szettet készítettek, a hangja nagyon érdekes, elöl és hátul is szól. A találmány kiötlői középiskolás koruk óta ismerik egymást, és már akkor is az elektrotechnika volt a szenvedélyük.
Ipari méretekben a világon két helyen, az Egyesült Államokban, illetve Görögországban gyártanak panel hangsugárzót. Ezek több millió forintba kerülnek. Két vásárhelyi jó barát azonban 2002-ben kísérletezni kezdett a mágnesekből álló rendszerrel, s többévnyi munka alatt kifejlesztettek egy teljesen egyedi technikát.

– Huszonnégy éven keresztül a vásárhelyi főiskolán dolgoztam mint oktatótechnikus, aztán munkanélküli lettem. Így most van időm a kísérletezésre – mosolygott kesernyésen az egyik fejlesztő, Tóth Ferenc.

Nehéz lenne koppintani

A találmányuk nincs levédetve. Ezért nem is készült még pontos leírás az átalakításokról, egyedi megoldásokról. Az is egyfajta védelemnek számít, hogy a gyártását nem lehet gépesíteni, így kézzel jóval kevesebb készíthető. Eddig mindössze négy pár született meg a műhelyükben.

A 49 éves férfinak az egykori Kossuth középiskolában osztálytársa volt Fejes Ernő. Mindketten gépész szakon végeztek, és már akkor rajongtak az elektroakusztikáért és a híradástechnikáért. Persze a csúcstechnikát akkortájt a Tesla lemezjátszó és az Universum kazettás magnó jelentette.

Fejes Ernő – miután tévészerelőként végzett – a postán helyezkedett el: többek között tévéadókat mért. Ma már híradástechnikai alkatrészeket forgalmaz.

A speciális panelsugárzókat az amerikaiak gyártották először. A földalatti turbinakísérleteik során olyan erős volt a hanghatás, hogy a dolgozók sorra szenvedtek halláskárosodást. Ezért találták ki, hogy a falakat ezekkel a panelekkel fedték le, melyek ellenfázisban sugározzák ugyanazt a hangot, mint a turbinák, így a két hang kioltotta egymást.

A civil életben pedig kiválóan szóló hangfalak „lettek" a katonai eszközökből. Magyarországra elsőként a nyolcvanas években került pár darab ezekből. Az áruk igen borsos volt: 1-1,2 millió forint. Fejes Ernő meg is jegyezte, akkor ők a családi házukat 960 ezer forintért vették. A két jó barát által továbbfejlesztett hangsugárzó harminc kilót nyom. Mérete: 183 centi magas, 70 centi széles, és mindössze 3 centi vastag. A rendszer háromutas, vagyis mély, közép és magas sugárzóból áll. Az érzékenysége 86 decibel.

Egy-egy panel manufakturális gyártása során 120 méter rúdmágnest használnak fel. Miután megveszik a szükséges mágnesalapanyagot, azt a maguk által készített eszközzel delejezik (felmágnesezik). A mágneseket egy nagy szilárdságú lapra szerelik, melyet hangfalselyem véd. Mivel nincs dobozban, elöl-hátul szól, így biztosítva a térhangzást, kiküszöbölve az úgynevezett dobozhangot. Tervezik, hogy esetleg Mágneses vihar lesz a fantázianeve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom