Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Termálvízzel megy a vásárhelyi távfűtés

Hódmezővásárhely - A korábbi négymillióról egy-két millió köbméterre kívánja csökkenteni a vásárhelyi távfűtésre felhasznált, egyre dráguló földgázt a Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.
A városi tulajdonú cég ennek érdekében térítésmentesen szerel termosztatikus szelepeket a távfűtött lakások radiátoraira.

Plusz öt foknál nem kell tovább melegíteni a 2800 vásárhelyi lakás fűtésre felhasznált termálvizet. Ha azonban hidegebbre fordul az idő, beindulnak a távfűtő művek gázkazánjai. A kizárólagosan városi tulajdonban lévő Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. érdeke a takarékoskodás, ennek érdekében különböző fejlesztések indulnak a távfűtött lakásokban.

A hódtói fűtőmű is használ termálvizet.
Fotó: Tésik Attila

– Mi is érdekeltek vagyunk, hogy olyan rendszer alakuljon ki, melyben minimálisra csökkenthető az energiaveszteség. Azaz érdekeltek vagyunk abban, hogy a lakók ne az utcát fűtsék – mondta lapunknak Ádók János. A távfűtést biztosító Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. elnöke ezt azzal indokolta, hogy a cégnek hosszú távon és versenyképes áron kell kiszolgálnia a közületi és a lakossági fogyasztókat. Ez pedig azt jelenti, hogy bár fokozhatnák a termálvíz kitermelést, ám az a költségeik növekedésével is járna, azaz megdrágítaná a felhasználást is. Épp ezért takarékoskodnak.

A termálvíz feleannyiba kerül

Vásárhely bővelkedik termálvízkincsben, az 1993-ban indult fejlesztéseknek köszönhetően ma már tíz városi geotermikus kút hozza felszínre a forró vizet. Ebből az egyik a kútvölgyi gyógyintézet területén található. A számítások szerint ma egy megajoule energia gázfelhasználással 3 forintba kerül, termálvízzel viszont ennek a felébe.

– Egy átlagos lakás havi fűtési költsége 12 ezer forint ma Vásárhelyen. Csakhogy a házak többségénél meglehetősen elöregedett a fűtési rendszer, nagy ellenállású, régi szelepek üzemelnek, a lépcsőházakban nem lehet szabályozni az egymás feletti lakásokba bejutó fűtést, és sok otthonban hiányoznak a költségosztók is. Most azt szeretnénk elérni, ha legalább mindenhol termosztatikus radiátorszelep lenne, s az ott élők figyelnének is arra, hogy ha elmennek otthonról, ezzel lejjebb vennék a fűtést – tette hozzá Ádók János. A hőszabályozók felszerelése a lakóknak egy fillérjükbe sem kerül, ezt a cég szerelteti fel abba az 1400 lakásba, ahol ilyen még nincs. A munkálatokat már tavaly elkezdték, s idén a fűtési idény végén folytatják.

A vásárhelyi távfűtés néhány esztendővel ezelőtt évente négymillió köbméter, egyre dráguló földgázt használt fel. A vagyonkezelő fejlesztéseinek célja, hogy ez a mennyiség évi egy-két millió köbméterre csökkenjen. Mint azt az elnök elmondta: a kormány szóban támogatja a termálenergia felhasználását.

Olvasóink írták

  • 2. Bánfi László 2008. szeptember 18. 15:05
    „Jó ez a fűtőtestenkénti szabályzó szelep,de mit zárjunk el rajta
    hiszen a csúcs meleg 22fok a lakásban.Miért van az,hogy nem kezdik meg a távfűtést októberig még 10foknál sem? Ők spórolnak mimeg fázünk és fizetünk!!!”
  • 1. Hozzászóló 2008. március 02. 14:38
    „A polgármester segítségével feltalálták a lukat a lyukban. A melegvíz eddig is ott volt, azt is megírhatnák, hogy eddig miért nem használták fel! Vagy nem tudják, vagy csak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves a vásárhelyi vízhordó lány

Hódmezővásárhely - Idén száz éve leplezték le a vásárhelyi Kossuth tér artézi kútját díszítő, vízhordó lányt ábrázoló szobrot. Tovább olvasom