Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Tervek a Rapcsák András-szoborra

Hódmezővásárhely - Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész tervét ajánlja megvalósításra a vásárhelyi közgyűlésnek a Rapcsák-szobor pályázat zsűrije a beérkezett négy elképzelés közül. A végső szót a városatyák mondják ki.
Meghívásos pályázatot írt ki a vásárhelyi önkormányzat egy olyan köztéri alkotás elkészítésére, mely Rapcsák András néhai polgármester emlékét örökíti meg. A meghívott nyolc alkotóművész közül négy, Markolt György, Trischler Ferenc, Szmrecsányi Boldizsár és a Kossuth-díjas Varga Imre szobrászművész készítette el az 1:5 arányú szobortervét. A többiek, Csíkszentmihályi Róbert, Kő Pál, Szabó Tamás és Melocco Miklós nem adta le a megadott határidőre a szobortervét a budapesti Képző- és Iparművészeti Lektorátuson.

A néha polgármesterről már utcát nevezett el az önkormányzat. A Rapcsák András emlékét megörökítő szobrot 2008. július 14-én, az egykori városvezető 65. születésnapján szeretnék felavatni a Kossuth téren. A szoborra és elhelyezésére összesen 15 millió forintot szántak.

Varga Imre szobortervét ajánlotta a zsűri megvalósításra. Fotó: DM/DV

A szoborterveket szakértő zsűri bírálta el, amelynek Prokai Gábor, a lektorátus osztályvezetője volt az elnöke, Benedek György és Pál Mihály szobrászművész, valamint Pogány Gábor művészettörténész pedig a tagja. A zsűri Varga Imre tervét ajánlotta megvalósításra a vásárhelyi önkormányzatnak. Lapunk is csak erről kapott fotót Prokai Gábortól, noha a többi szobortervet is szerettük volna bemutatni.

A végső szót a közgyűlés mondja ki. Egyetértett a bírálóbizottság javaslatával a terveket megtekintő Almási István alpolgármester, illetve a néhai Rapcsák András özvegye, fia és lánya is.

Varga Imre szobra, ha a városatyák elfogadják a zsűri javaslatát, márványból készül majd, klasszikus herma formában. A műalkotás alsó kétharmadában rusztikusan megformált követ ábrázol, míg a felső harmadában portréként jeleníti meg az egykori polgármestert.

Olvasóink írták

 • 11. triatlonos 2007. december 06. 23:06
  „Tisztelt "Anti Triatlonos"
  Mivel csaknem azonos felhasználói nevet használunk, ezért elárulom, hogy ki találta fel a triatlont: Az apátfalvi roma, aki leszaladt a Maroshoz, hogy úszik egyet, de visszafele már biciklivel jött!”
 • 10. anti triatlonos 2007. december 06. 18:49
  „A szegedi út a Magyar Közútkezelőé, ahhoz a város nem nyúlhat. Egyébként az orosházi elkerülőutat két hete fejezték be, 12 év után. Egyébként nézd meg, hogy Orosházán hány cég telepedett le az ipari parkbanm, mi a helyzet Szolnokon, Békéscsabán vagy éppen Kecskeméten. Arad is fejlődik, hiszen külföldről nézve nincs nagy különbség a települések távolsága között. Abban visziont igen, hogy a politikusok kérnek e "zsebbe" pénz. Nem mintha tudnék ilyen dolgoról Vásárhely előző korszakából”
 • 9. triatlonos 2007. december 06. 17:24
  „Rapcsák a vásárhelyi emberek fejében tett először rendet, és mivel a palettán nincs hozzá mérhető szintű politikus, ez másutt tovább tart. Lehet, hogy a csatornát a város maga fizette, de legalább kész van. Én Lázár helyében a szegedi utat is megcsináltam volna, mert akkor legalább kész lenne. Igy nem lesz belőle semmi, mert Mónika megmondta! Melyik ipari park fejlődött az utóbbi időben a környéken? Az aradi!”
 • 8. anti triatlonos 2007. december 06. 12:22
  „Persze, máshol uniós támogatással csatornáznak, Vhely meg maga fizette, megaztán a cégek nem a vásárhelyi ipari parkba mennek, hanem mindenhová máshová”
 • 7. triatlonos 2007. december 05. 21:40
  „Rapcsák nagyszerű politikus volt. Voltak önálló gondolatai, a maiaknak már kevésbé, csak a pártfegyelem számit. Rapcsák munkásságával hosszútávon megalapozta Vásárhely politikai helyzetét. A szomszédos városok még futnak néhány üres kört! A többi városban még működik a homokfúvás, és hiába érzik úgy az emberek, hogy nagyon átverték őket, amikor belépnek a szavazófülkébe, akkor elbizonytalanodnak.”
 • 6. Vásárhelyi 2007. december 05. 19:38
  „Bocsi az előzőért, de kiváncsi volnék egy mai szavazásra. Tudod Ditti a mesebele Piroska farkasa is aranyos kisfarkasnak született. Tudnák több pédát is felhozni a történelemből, hogy milyen szavazattal nyertek emberek és óriási diktátorrá váltak. Ez nem újdonság. Mégegyszer elnézést Ditti
  Vásárhelyi”
 • 5. Vásárhelyi 2007. december 05. 19:15
  „Ditti! Ébredj fel a lázárkábulatból.”
 • 4. ditti 2007. december 05. 17:13
  „Hogyan lehet az diktátor, akit demokratikus választásokon a szavazatok több mint 70 %-ával választottak meg?
  Valószínű "Vásárelyi" nem voltál köztük!
  Ez a demokrácia, a kisebbség alul marad!”
 • 3. Vásárhelyi 2007. december 05. 14:16
  „Szerintem Dr Rapcsák András nagy és jó politikus volt a maga hibáival is. De a szobor nem ezért kell. A kis diktátor még mindig megpróbálja meglovagolni Dr Rapcsák András népszerűségét, természetesen a város pénzén.”
 • 2. ditti 2007. december 05. 09:36
  „Azért annnyira nem botcsinálták azok a kollégák! Nézz szét Vásárhelyen és nézz szét Makón vagy Szentesen!
  A különbség szemmel látható!”
 • 1. stones 2007. december 05. 08:39
  „csak a csokornyakkendő hasonlít...a szoborterv kezében mi van? Bankók?
  -----------------------------------------
  egyáltalán, kissé korai a szobor állítás egy pár éve még köztünk élő POLITIKUSRÓL! Történészi elemzés helyett botcsinálta kollegái próbálnak mítoszt teremteni!? ejnye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulás huszonnégy óra alatt Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórházban július 1-je óta működik az egynapos sebészet, eddig 424 beavatkozást végeztek el az orvosok. Tovább olvasom