Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Testvériskola-csere Mártélyon

Mártély - Szegvár helyett Fábiánsebestyénnel működik együtt a mártélyi önkormányzat annak érdekében, hogy a faluban továbbra is legyen nyolcosztályos oktatás. A mártélyi polgármester azt mondta, tudomásul vették Szegvár önállósodását, és új partnert kerestek.
Tárgyalásokat kezdeményezett a mártélyi polgármester, Balogh Jánosné fábiánsebestyéni kollégájával azért, hogy a jövőben együtt működtessék a falu iskoláját a fábiáni intézménnyel. Jelenleg Szegvárral van ugyanilyen megállapodásuk.

– 3 évvel ezelőtt fogtunk össze a szegváraikkal annak érdekében, hogy megmaradhasson a faluban a nyolcosztályos oktatás. A közelmúltban a szegvári képviselő-testület úgy döntött, önállóan működteti az intézményét, erről minket is értesítettek – mondta Balogh Jánosné.
Tudomásul vették, és új partner után néztek. Továbbra is az a cél, hogy Mártélyon a jelenlegi formában tanulhassanak a gyerekek – tette hozzá a faluvezető.

– Ezerháromszázan laknak a faluban, száztíz diákja van az iskolának. Fejlődik a település, költöznek ki a fiatal családok, fontos a nyolcosztályos iskola – fejtette ki Balogh Jánosné. Hangsúlyozta: partner nélkül nem tudná ezt vállalni az önkormányzatuk.

A mártélyi önkormányzat célja, hogy továbbra is nyolcosztályos oktatás legyen a faluban. A Szerző Felvétele
A mártélyi önkormányzat célja, hogy továbbra is nyolcosztályos oktatás legyen a faluban.
A Szerző Felvétele

Azért kell társulni, hogy megkapják a működtetésre az emelt normatívát, ez Mártély szempontjából közel évi 10 millió forintot jelenthet. A polgármester asszony a legfontosabbnak a szakmai együttműködést tartja, és azt, hogy közösen pályázva nagyobb esélyük van a támogatásra. Örül, hogy Fábiánsebestyén befogadta őket. Igaz, kétszer olyan messzire van Mártélytól, mint Szegvár, de ez nem érinti a diákokat.

– A tanulók és a szülők nem éreznek semmit a partnercseréből. Változás az intézmény nevében történik – hallottuk Baloghnétól, aki azt is elmondta: Giliczéné Molnár Irén marad a mártélyi tagintézmény-vezető.

– Nincs akadálya annak, hogy Mártély is csatlakozzon a Fábiánysebestyén–Árpádhalom Közoktatási Intézményfenntartó Társuláshoz – mondta el érdeklődésünkre Tóth Flórián, Fábiánsebestyén jegyzője, aki hasonlóan vélekedett az együttműködés pozitívumairól, mint Balogh Jánosné. A fábiánsebestyéni iskolába – ahol 187 diák tanul – egyébként az árpádhalmi felső tagozatos gyerekeket iskolabusszal hozzák-viszik a tanítási napokon, és az eperjesi nebulókat is. A jegyző örül annak, hogy a fábiáni iskola egy igazi befogadó intézménnyé nőtte ki magát.


Újra magánzó

Szerettük volna megkérdezni a válásról a szegváriakat is. A polgármesteri hivatalban a jegyző érdeklődésünkre azt mondta, a polgármester kompetenciája nyilatkozni. Többször kerestük őt, nem sikerült elérnünk. Gémes László azonban korábban már beszélt lapunknak arról, hogy újra önállóan tartja fenn iskoláját Szegvár, és a kieső bevételt takarékoskodással pótolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél éve nem tudnak megegyezni

Tavaly július óta áll a Teleki–Kinizsi–Vöröskereszt utcai körforgalom építése egy föld alatti távközlési kábel miatt. Tovább olvasom