Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tévétorna időseknek

Hódmezővásárhely - Egy éve vezényelt először tévétornát a nyugdíjasoknak a 61 éves vásárhelyi Nagy Zsuzsa. Azóta már 91 éves állandó nézője és „követője" is van. A gyakorlatokat székkel, törülközővel, labdával és sóval végzik.
Október 5-én lesz egy éve, hogy a vásárhelyi Nagy Zsuzsa (61) a helyi városi televízióban beindította a Nyugi tornát, amellyel az idősebb korosztályt célozta meg. Az ötletet az adta, hogy többen érdeklődtek nála: nem lehetne-e valahol helyet találni a korábbi asszonytornának. A legjobb eszköznek erre a sok háztartásba eljutó televízió kínálkozott.

– Igyekszem változatos, de az idősebb korosztály számára elvégezhető gyakorlatokkal megtölteni a rendelkezésre álló 5 percet. És mindenki annyit csinál, amennyi jólesik – mesélte a korábban testnevelőként dolgozó Nagy Zsuzsa. – A gimnasztika mellett olyan eszközökkel tornázunk, amelyek minden háztartásban megtalálhatók, például szék, labda, törülköző, kispárna és súlyzó helyett két csomag 1 kilós só, cukor és liszt – sorolta. Hozzátette: aktív pedagógusként a fiatalokat nevelte, nyugdíjasként pedig – mivel még érez magában elég energiát, tetterőt – saját korosztályát akarja megmozgatni és segíteni egészsége megőrzésében.

A vásárhelyi Nagy Zsuzsa egy éve tornáztatja a nyugdíjasokat a városi televízióban. Fotó: Frank Yvette
A vásárhelyi Nagy Zsuzsa egy éve tornáztatja a nyugdíjasokat a városi televízióban.
Fotó: Frank Yvette

Ügyel a helyes testtartásra, arra, hogy minél több izomcsoportot mozgasson meg, viszont ne okozzon fájdalmat. Már reggel kiválasztja az aktuális eszközt, tükör előtt próbál, magán teszteli az aznapi gyakorlatsort. A tanárnőnek az örökzöld slágertől kölcsönözve a jelmondata lett: „Nem csak a húszéveseké a világ".

Ezt egyre több nyugdíjas vallja vele együtt. – A kezdetektől napi rendszerességgel csinálom, és nagyszerű dolog – közölte a 70 éves Lídia néni, a tévétorna hűséges nézője. – Minimum ennyi mozgás még ilyen korban is szükséges. Pozitív energiákkal tölt fel, kissé fáradtan, de jobban érzem magam utána.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a 65 esztendős Vitális Lajosné, aki megemlítette: olykor unokája is vele tart, és közben jókat nevetnek, például azon, kinek hogyan sikerül egy-egy gyakorlat. A 78 éves, szívműtéten is átesett Rischák Tiborné törzstornász, ahogy ő fogalmaz: mindig Zsuzsával együtt kúszik-mászik a parketten, depressziójának is használ a rendszeres mozgás. – Három hónappal ezelőtti combnyaktörésemig mindennap csináltam a Nyugi tornát, és most, ahogy kezdek felépülni, gyógyulni, újra próbálok bekapcsolódni, egy-két könnyebb gyakorlatot végrehajtani. Sokat köszönhettem neki: jobban tudtam mozogni, érezhetően javult az egészségi állapotom, közérzetem. Az 5 perc elég, kellemesen elfáradunk a végére – árulta el a 91 éves Kiss Bálintné Juci néni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovizsaru-program

Csongrád megye - Szeptembertől Csongrád öt, míg Vásárhely tíz óvodájában indul útjára az… Tovább olvasom