Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Tilos lesz rágyújtani a vásárhelyi közintézményekben

Hódmezővásárhely harmincöt önkormányzati intézményét szeptember elsejétől nemdohányzó munkahellyé nyilvánítják, így csaknem háromezer dolgozó számára biztosítják az egészséges környezetet. Lázár János polgármester javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a tilalmat a város közterületeire is terjesszék ki.
Szeptember elsejétől teljes dohányzási tilalom lesz Vásárhely valamennyi önkormányzati fenntartású közintézményében – beleértve az óvodákat, iskolákat, egészségügyi, szociális, kulturális és sportintézményeket –, valamint városi tulajdonú gazdasági társaságánál– jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János. Vásárhely polgármestere elmondta: Korsós Ágnes jegyzővel közösen két hónappal ezelőtt kezdeményezték mindezt a nemdohányzók egészsége érdekében, s mindehhez az egyes intézmények munkavállalóinak többsége is hozzájárult. Lázár hangsúlyozta: az intézményekben, illetve azok udvarán sem az ügyfeleknek, sem az ott dolgozóknak nem szabad majd rágyújtaniuk.

A szigorú döntés kiterjesztéséhez meg kívánják nyerni a város legnagyobb munkáltatóit is.

– Most valamivel több mint háromezer munkavállalónak teremtünk egészséges munkakörülményeket – mondta a polgármester, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a döntéssel a passzív dohányosokat veszélyeztető kockázati tényezőket kívánják mérsékelni.

Lázár János hozzátette: a szeptemberi közgyűlés elé beterjeszti azt a helyi rendelettervezetet, amely a város valamennyi közterületén megtiltaná a dohányzást.

Az intézkedés betartását a jegyző ellenőrzi majd. A vétkező városi alkalmazottak ellen fegyelmi eljárás indul. A polgármesteri hivatalban dolgozók felvételénél egy ideje már előnyben részesítik a nemdohányzókat, ami az Európai Unió szabályozása szerint nem minősül negatív diszkriminációnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gagarin és az Április 4. utca Batidán

Amolyan virtuális Emlékpont múzeumban érezheti magát az, aki Batidára, a Vásárhelyhez tartozó,… Tovább olvasom