Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Tilosban járnak a Rózsa utcán

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a Hódtói városrészt és a belvárost összekötő keskeny Rózsa utcára a tiltás ellenére a Tóalj utca felől is behajtanak a kerékpárosok, de a motorosok, sőt időnként az autósok is. A közlekedők szerint a biciklisek áthajtását mindkét irányból meg kellene engedni.
Tarthatatlan! – többen is ezzel a szóval jellemezték a vásárhelyi Rózsa utcán tavaly bevezetett közlekedési rendet, amellyel a hódtói városrészt és a Belvárost összekötő kis utcácskát egyirányúvá tették. Azóta nem szabad semmiféle járművel felhajtani a Tóalj utca felől a Kaszapra. A változás érthető volt, hiszen korábban a Rózsa utcáról a Kaszap utcára kihajtók egyenesen a rendkívül forgalmas 47-es főút városi szakaszára jutottak. Ráadásul egy olyan kereszteződésbe érkeztek, ahonnét a jobbról érkezőket, az éles kanyar miatt szinte az utolsó pillanatig nem lehet észrevenni.

– Minden reggel itt mennek az iskolába a gyerekek a szüleikkel, így nagyon nagy a kerékpáros-forgalom oda és vissza. Délelőttönként a bevásárlóközpontba, délutánonként pedig a közeli sportcentrumba igyekvők kerekeznek erre. Ráadásul délután fél 2 után megindul a diákok áradata visszafelé – mondta az egyik utcabeli. A csak névtelenül nyilatkozó lakó elárulta, már rendszámról ismeri azokat az autókat, amelynek tulajdonosai a tiltás ellenére is rendszeresen felhajtanak a lejtős Rózsa utcán, hogy az Emlékpont magasságában a Kaszapra érkezzenek.

Tilos irányba karikázók. Nem törődnek a jelzőtáblával. Fotó: Tésik Attila
Tilos irányba karikázók. Nem törődnek a jelzőtáblával.
Fotó: Tésik Attila

– Ez a legrövidebb út az iskolába, ezért jövünk erre – mondta Nagy Erzsébet, aki azt szeretné, ha – ahogy a Szent Antal utcában – itt is mindkét irányba mehetnének a biciklisek. Több kerékpáros is támogatta javaslatát, különösen azok, akik a hódtói lakótelepről indulnak reggelenként dolgozni.

– Nem biztos, hogy jó lenne ha megengednék a kihajtást az Emlékpont felé, hiszen ott nagyon nagy a forgalom. Most is majd mindenkinek le kell szállnia a nyeregből a sarkon – mondta Papp Dezső. A nyugdíjas férfi szerint a jelenlegi áldatlan helyzet akkor oldódik meg véglegesen, ha a kereszteződésben elkészül az oda tervezett jelzőlámpás rendszer.

Jövőre építik

Megépül a jelzőlámpás csomópont jövőre annak a pályázatnak köszönhetően, amelyet a közösségi tömegközlekedés fejlesztésére már megnyert a kistérség. Mint korábban már beszámoltunk róla, a kistérség 190 millió forintot nyert buszmegállók felújítására és csomópont építésre.

Olvasóink írták

 • 9. An al Fa Béta 2008. október 14. 21:50
  „Hogy gyorsulási versenyt ne tudjanak rendezni ki az Emlékpont fele, csak a lejtő akadályozza meg őket.”
 • 8. LooooL 2008. szeptember 27. 14:07
  „Engem ez kicsit se érint. nem is érdekel. Az viszont tetszik, hogy a MOL-kút előtt megszűnt a 30-as tábla... Urak ezek után nem ám előttem cammogni 25-el!!!!”
 • 7. Írástudatlan. 2008. szeptember 24. 09:04
  „ARANKA 2!Igazat kell hogy adjak neked.Nem szabadna engedni hogy egy kreszhez nem értő biciklist elgázoló diktátor pólgármester az ő általa kőltött kresszszabályt ráerőltesse a városban közlekedőkre.Meg látszik hogy ritkán autózik de jobb is mert nagyon szereti a kerékpárosokat elgázólni! És látod ilyen akar itt rendet tenni a közlekedési morálba.”
 • 6. aranka2 2008. szeptember 23. 22:04
  „Mamszi, a rendőrök hiába ellenőriznek, az Oldálkosár utca NEM LEHET egyenrangú a bele torkoló utcákkal, ebben belvárosi közlekedőnek tökéletesen igaza van. Alapvető tévedés, hogy forma szerint hibátlan szabályozást vezetnek be, és azt megpróbálják tűzzel-vassal érvényesíteni, ilyesmivel legfeljebb kemény diktatúrákban próbálkoznak, de ott is meg szokott bukni. A szabályoknak az élethez kell igazodnia, nem lehet az életet rossz szabályok közé szorítani. Ez még Lázárhelyen sem megy.”
 • 5. Mamszi 2008. szeptember 23. 20:40
  „Ma az Oldalkosár utcában láttam, ahogy a rendőreink ellenőrizték az új közlekedési rend betartását /jobbkézszabály/! Köszönet érte, szívesen látjuk őket máskor is az utcánkba.”
 • 4. DMagóg 2008. szeptember 23. 16:55
  „Egy fekete pont is kijár! Csak a bal oldalra kihelyezett tábla nem ér semmit! A jobb oldalon nincs kitéve az Egyirányú utca, így bizony büntetlenül megfordulhatok az utcában!”
 • 3. Kovács Diána 2008. szeptember 23. 12:08
  „Maximálisan egyetértek a cikkel és az emberek problémájával. Amit még hozzáfűznék, hogy a járda állapota is siralmas, valamint igen csak keskeny, így a gyalogosok is olykor-olykor az útra kényszerülnek a biciklisek és az autósok mellé. Még ha a jelzőlámpás rendszer nem is valósulna meg azért egy tükröt mindenféleképpen ki kellene helyzeni a kereszteződésbe, hiszen a piac felől érkező forgalmat sajnos lehetetlen belátni annak, aki a Rózsa utca felől a központ felé tart.”
 • 2. belvárosi közlekedő 2008. szeptember 23. 11:21
  „Én egyetértek azzal, hogy a bicikliseknek engedni kellene mindkét irányba a közlekedést, mint ahogy a Szt. Antal utcán is belátták ezt, de az autósoknak már tényleg veszélyes kihajtani a főútra, gondolom ezért is tették egyirányúvá az utcát.
  Azt pedig itt is megirom, hogy az egyenrangú út bevezetése a belvárosban a legnagyobb tévedése volt azoknak, akik ezt kitalálták (tényleg kik?), nyugodtan kiállhatna az Oldalkosár utcára megnézni, hogy senki nem tartja be egyáltalán, tojnak rá az autósok, úgy közlekedik mindenki, mint előtte - talán addig, amig nem lesz egy súlyos közl. baleset belőle, amit én még csodálok is, hogy nem volt. Eszetlenség egy fő gyűjtőutat (Oldalkosár u.), ahol még elég nagy buszközlekedés is zajlik egyenrangúvá tenni a belemenő házak közti szervízutakkal és parkolóutcákkal. Remélem minél hamarabb visszaállítják az eredeti állapotot legalább ebben az utcában. A 30-as tábla ellen nincs kifogásom és jól tették, hogy a Tóalj utcáról ezt megszüntették, csak szerintem a parkolást is tiltani kellene ezzel együtt azon az útszakaszon, mert a kilátást, biztonságos közlekedést akadályozza.”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 23. 10:24
  „Nesze neked 30.-as övezet,jobbkéz szabály,megváltozott fórgalmi rend!Hiába okoskodta ki és kőltött új szabályokat városunk esze ha mindenki tolyik rá!Ezeket be is kellene tartatni ám!Igaz ahhoz tőrténnie kell majd pár halálos balesetnek.Akkor talán jobban odafigyelnek a közlekedésre.Lámpa rendszer?Ha eddig nem vólt ezután sem lessz!Mi ért kell azzal is várni?Ha nincs rá pénz akkor városunk vezetése és elittjei összedobhatnák rá.Biztosan nem vágná főldhöz őket.Ezzel is bizonyíthatnák hogy mennyire szivükön viselik városunk lakosságának biztonságát.Rajta lehet bizonyítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sínen a népkerti vasútállomás ügye

Hódmezővásárhely - A rekonstrukcióra váró népkerti vasútállomás ügye sínen van. A vásárhelyi… Tovább olvasom