Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Tiltakoztak, de már elégedettek

Az év elején kétezer aláírást gyűjtött két vásárhelyi asszony a távhődíjemelés miatt. Most mindketten úgy látják, jól döntött nemrég a vásárhelyi közgyűlés, amikor elhatározta: megveszi a Távfűtő Kft. magántulajdonban lévő részét is. Konczné Varga Sára és Sziládi Ibolya is bízik abban, hogy így nem drágul majd a távfűtés, de továbbra is figyelik majd a díjakat.
A hódtói lakótelep fűtőműve. Figyelik a rendszer működését Fotó: Tésik Attila
Két alkalommal is folyt aláírásgyűjtés a városban az év elején, miután a közgyűlés – még az előző esztendőben – 41,8 százalékkal emelte a lakossági távhőszolgáltatás díját. A felháborodást okozó lépés hatására 2004 októbere és az év eleje között 703 aláírást gyűjtött össze a helybeli Vargáné Koncz Sára, majd a Távfűtő Kft.-nek az erre reagáló válaszlevele ismét felborzolta a kedélyeket. Egy másik helybeli, Sziládi Ibolya is nekikezdett az aláírásgyűjtésnek. Végül így kétezernél is többen tiltakoztak.

A vásárhelyi közgyűlés a tiltakozás hatására felállította úgynevezett termálvíz bizottságát, melynek egyik feladata az, hogy megvizsgálja, hová lett a város által a távhőszolgáltatás biztosítására adott pénz, illetve megvizsgálja a Távfűtő és a fűtéshez a termálvizet szolgáltató GeoHód Kft. közti szerződéseket. A város mindkét cégben társtulajdonos, s Kurunczi Mihály személyében ügyvezetőt is delegált mindkettőbe.

Mint megírtuk, a közgyűlés nemrégiben döntött arról, hogy megvásárolja a Távfűtő Kft. további 49 százalékos részét a fővárosi Prometheus Kft.-től, mely üzletrészét felajánlotta a városnak. A város így százszázalékos tulajdonosává válik a cégnek. Lázár János polgármester jelezte, hogy a GeoHód Kft. ügyében is lépni kíván a város. A közgyűlés pedig nem járult hozzá a tervezett távhődíjemeléshez.

Sziládi Ibolya, az egyik aláírásgyűjtő mindezek ismeretében azt mondta lapunknak, hogy elégedett a város lépéseivel.

– Remélem, hogy a polgármester országgyűlési képviselőként a kormánynál is a lakosság érdekeit képviseli majd a szolgáltatókkal szemben – mondta. – Az más kérdés – tette hozzá –, hogy a város a későbbiekben is igyekszik-e alacsonyan tartani a távhődíjat. Mindenesetre örülök, hogy a városé lesz a Távfűtő Kft., s remélem, a GeoHódot is meg tudja venni.

– Üdvözöljük a közgyűlés lépéseit, s nem megyünk tovább az üggyel – mondta a 703 aláírás összegyűjtését kezdeményező Konczné Varga Sára. Elárulta, hogy Juszt László műsorának, illetve a nép ügyvédjének is el akarták juttatni a vásárhelyi panelházakban élők tiltakozó levelét, ám most ezt nem teszik meg. – Figyeljük, mi lesz a folytatás, mi történik majd egy év múlva, mit tesz a város a továbbiakban az itt élők érdekében – mondta Konczné Varga Sára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórusműveket komponál a vásárhelyi matektanárnő

A szegedi Miasszonyunk nővéreknél tanult tanítónőnek, de csak érettségit szerezhetett az államosítás… Tovább olvasom