Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tiltják, de nem büntetik a füstölést

Elvileg akár 100 ezer forintos bírságra is számíthat az, aki kiskertjében vagy családi háza udvarán, nyílt terepen égeti el a kerti hulladékot, az avart. Vásárhelyen azonban eddig még nem kellett fizetnie senkinek: először figyelmeztet a hivatal. A zöld hulladékot az A.S.A Köztisztasági Kft. folyamatosan elszállítja, csupán arra kell ügyelni, hogy a kukák mellé kihelyezett csomagba ne kerüljön háztartási szemét.
A szabadban elvileg nem szabad elégetni a kerti hulladékot Fotó: Tésik Attila
Ősszel gyakori a vásárhelyi kiskertekben vagy családi házak udvarán a lehullott falevelekből, kerti hulladékokból felhalmozott kupacok látványa. Közülük jó néhány füstté válik, annak ellenére, hogy a levegővédelmi jogszabály értelmében a szabadban tilos elégetni. Nem is indokolt – tudtuk meg Barna Viktortól, a vásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársától. Hiszen az A.S.A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. nemcsak a háztartási szemet, a zöld hulladékot is elszállítja. Ennek ellenére sokan még mindig inkább égetéssel szabadulnak meg az avartól, kerti hulladéktól. Pedig ezért akár 100 ezer forint bírságot is kiróhat az önkormányzat, attól függően, hogy a
Égetés üstházban

A szabadban ugyan tiltja a jogszabály a kerti hulladék égetését, viszont arra már nem tér ki, hogy mi a helyzet akkor, ha az udvaron üstházba tüzelnek az avarral, mondjuk vízforralás céljából. Így aztán a leleményesebbek mégis megoldják az égetést, még ha egy kicsit komplikáltabb is.  
füstöléssel milyen mértékben károsítják a levegőt.

Igaz, emiatt még nem büntettek meg Vásárhelyen senkit. Bejelentés azonban már érkezett az önkormányzathoz, kerti hulladék égetése miatt. Ha valaki nem ismeri a jogszabályt, még nem mentesül a büntetés alól, ám általában először figyelmeztetik az égetőt.

Egyre többen tartják be a szabályt – tudtuk meg Hegedűs Lászlótól, a vásárhelyi tűzoltóság parancsnokától. Idén egyébként a csapadékos időjárás sem kedvezett az égetésnek.

A kiskertekben, udvarokon felhalmozódott zöld hulladékot folyamatosan szállítja el az A.S.A – mondta Reith Imre, a cég ügyvezető igazgatója. Csupán az a fontos, hogy a gyűjtőedények mellé kihelyezett csomagban, a kerti hulladékba ne keveredjen háztartási szemét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákpolgárőrség alakult Mártélyon

Tízfős diákpolgárőrség alakult nemrég Mártélyon. Az általános iskola hetedikes és nyolcadikos… Tovább olvasom