Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tiltott fegyver – mégis használják

Megsérti a törvényt az a képviselőjelölt, aki azt híreli, hogy ellenfele a pártlistáról már bejutott a parlamentbe – így foglalt állást a makói és a vásárhelyi után tegnap a területi választási bizottság is. A mostani döntés a független Balogh Jánosné plakátja ügyében született.
Makón négy éve az MSZP-t kellett elmarasztalni ilyen ügyben, most a Fideszt. A lista emlegetése nem hatékony fegyver. Mégis alkalmazzák.

A területi választási bizottság tegnap tárgyalta a vásárhelyi Balogh Jánosné független képviselőjelölt szórólapjával kapcsolatos ügyet. Megállapította, hogy törvényt sértett az a szórólap, amelyen Baloghné azt írja: „Ennek érdekében kérem Lázár Jánost, aki pártlistán már bejutott a Parlamentbe..." Ez a kitétel az esélyegyenlőség elvét sérti. A döntés egybehangzó a Vásárhelyen működő helyi választási bizottság keddi határozatával, amely először tárgyalta a röplapra beérkezett panaszt.

Lázár János egyébként a Fidesz megyei listáján második helyen szerepel.
Hasonló ügyben született döntés – még az első forduló előtt – Makón is. Ott a szórólapok arra buzdították a választókat, hogy most szavazzanak a fideszes Martonosi Györgyre, merthogy Buzás az MSZP megyei listáján a második, ő úgyis bejut, és ha egyéniben Martonosi győz, két képviselője is lehet a térségnek. A választási bizottság helyt adott a panasznak.

A makói eset érdekessége, hogy négy éve – amikor szintén Buzás állt szemben Martonosival – ugyanilyen ügyben kellett döntenie a választási bizottságnak. Akkor azonban az MSZP hangoztatta, hogy Martonosi listáról már úgyis a parlamentbe jut. A választási bizottság elmarasztalta az MSZP-t.

Tehát ez a fegyver nem tűnik igazán hatékonynak, és a jelek szerint a választási bizottságok is elítélik, mégis terjed a használata. Szerda reggel pedig Kuncze Gábor a Napkelte adásában arról beszélt, hogy az ő ellenfelei ugyanilyen érvekkel próbálják lebeszélni a szavazókat.

A választó csodálkozik

Az eddigi megyei tapasztalatok arra engednek következtetni, a választókat nem befolyásolja döntően, hogy egy jelölt hányadik a megyei listán. Talán azért, mert a lista szerepe sem egészen világos sokak számára. A csongrádiak közül sokan talán meglepődnek, hogy a polgármester, Bedő Tamás – aki nem tűnt igazán acélosnak Vincze Lászlóval szemben – nagy valószínűséggel mégis képviselő lehet.

Másrészt sokan csodálkozhatnak, hogyan lehet az, hogy a Fidesz megyei listáján harmadik helyen áll a vásárhelyi Kispál Ferenc, a Magosz delegáltja, miközben kedvezőtlenebb pozícióból várja a választások végét Nagy Sándor, a kisteleki polgármester és mórahalmi kollégája, Nógrádi Zoltán, aki a megyei névsorban 5., az országos listán pedig 30.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi macskák Bermuda-háromszöge

Brutálisan agyonvert macska tetemére bukkantak a napokban a vásárhelyi Miklós utca egyik kukájában.… Tovább olvasom