Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Titkos rendőrségi jegyzetfüzetek kerültek az Emlékpontba

Hódmezővásárhely - Négy titkos minősítésű rendőrségi jegyzetfüzet került a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum birtokába. A rendőrségi munkatársak számára tartott eligazításokon készült feljegyzések az 1970-es évekre datálhatóak.
Többek között megismerhetőek belőle, hogy miként kellett bánniuk a helyi rendőröknek a nyugatról hazatért emigránsokkal vagy hogy mit tanítottak a korszak egyenruhásainak, mikor használhatnak fegyvert.

A jegyzetekből kitűnik, az eligazítások, munkaértekezletek során számos alapvető rendőrszakmai téma terítékre került, de még a teljesen hétköznapi utasításokat is bizalmasan kellett kezelniük a rendvédelem munkatársainak. Az egyik jegyzetfüzetre tulajdonosa gondosan rá is írta: „titkós" (sic!).

A titkos iratokból az is kiderül, hogy a belügyminisztérium álláspontja szerint a kapitalista országokból érkezett külföldiekkel máshogy, nagyobb odafigyeléssel kell bánni, és hogy a rendőröknek minden kémkedésre utaló jelenséget fel kell jegyezni – különös tekintettel a gyanús gépkocsik rendszámára.

Mai szemmel kissé mulatságosnak tűnnek azok a bejegyzések, amelyek arról tanúskodnak, miként próbálták az egyenruhásoknak megtanítani a meghívott előadók, hogy mi a szocialista forradalom tartalma, és hogy mi a szocializmus gazdasági alapja. A jegyzetelő gondosan felírta, hogy a szocialista rendszer „jelentős lépést tett az elmaradott gazdaság felszámolására", de azt az álláspontot is rögzítette, hogy a „a legfejlettebb polgári demokráciákban is a lakosság kisebbségére korlátozódik az önigazgatás lehetősége."

Az előbb említett politikai vagy társadalmi problémák mellett a munkaértekezleteken napi ügyek is terítékre kerültek. Megdorgálásban részesült például az állomány egy bizonyos Papp főhadnagytól, mert a helyszínelő táskák nincsenek kellőképpen kihasználva vagy mert kevés az igazoltatások száma.

A tollal írt feljegyzéseknek köszönhetően a kutatók betekintést nyerhetnek a 70-es évek világának rendőrségi atmoszférájába, abba hogy miként gondolkodtak a rendőrségi vezetők, és hogy mi módon próbálták nevelni, befolyásolni, utasítani a beosztott egyenruhásokat. A most közgyűjteménybe került rendőrségi jegyzetfüzetek az Emlékpont további anyagaihoz hasonlatosan a korszakkal foglakozó történészek rendelkezésre állnak. Az intézmény kutatószobájában a korszakkal foglakozó iratok, interjúk nagy része digitalizált változatban kutatható.

Olvasóink írták

 • 6. csavok 2009. január 31. 11:43
  „Kuc-kuc!
  Kacag a májam, micsoda szupertitkos szerzeménye van városunk legnagyobb pénzkútjának.
  A Délvilág pediglen teljesítette az eheti emlékpont cikket. Gratulálok kedves Konstantin ! És a remek szerzemény is rendkívűl értékes, Attila sírját már nem is érdemes keresni, ehhez képest érdektelen.
  Kedves történész fiúk javasolnám inkább az Ügynöklistát megszerezni és betenni ebbe a híres délvilágba.
  Valószínűleg lenne nagy csodálkozás a nevek láttán.”
 • 5. NameX 2009. január 30. 09:22
  „Most is ugyan az történik mint a 70-es években csak 38 évvel később!Remélem mindenki tudja mire gondolok.”
 • 4. aranka2 2009. január 29. 21:29
  „Ami igazán izgalmas lehet benne a történésznek, meg az érdeklődőnek: a pártállami erőszakszervezet, ahogyan egy csekély értelmű közrendőr lejegyzi magának. Bennünket ugyanis ezek cseszegettek, nem a művelt gazemberek a parancsnokságokról.”
 • 3. flexsnake 2009. január 29. 20:31
  „Most semmi olyat nem tudnánk meg belőle ami fontos lenne. Semmin nem változtatna. Inkább elő kellene keresni azokat az iratokat amelyeknek már lejárt a titkosítási ideje csak éppen hirtelen eltűntek . Az előbb még itt volt aztán huss... :D”
 • 2. comet 2009. január 29. 20:07
  „30 év mulva legalább ilyen olvasmányos lesz majd a 2006 október 23-i eligazítás is, meg hogy végül is milyen alakukatok oszlatták a tömeget (pedig jobb lenne ha ma is olvasható lenne, mert nagyon vad teóriák is keringenek - amik remélhetőleg nem fedik a valóságot).”
 • 1. achilleus 2009. január 29. 19:35
  „"... a rendőröknek minden kémkedésre utaló jelenséget fel kell jegyezni - különös tekintettel a gyanús gépkocsik rendszámára."

  Nemcsak a rendőröknek kellett feljegyezniük a külföldi rendszámokat, hanem a katonáknak is. Magam is parancsba kaptam, amikor a vásárhelyi laktanya melletti vasúti átjáróval szembeni őrbódéban teljesítettem - előfelvettként - őrszolgálatot. Talán még valami "norma" is volt, belátható következményekkel ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét járnak a tiszai kompok

Mindszent - A Tisza Csongrád megyei szakasza újból járható, így a hét elején Mindszentnél és… Tovább olvasom