Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Titokzatos kórtól épül le öt éve László: az orvosok egyelőre nem tudják, mi baja a 37 éves vásárhelyi családapának

Titokzatos kórtól épül le öt éve László: az orvosok egyelőre nem tudják, mi baja a 37 éves vásárhelyi családapának
Hódmezővásárhely, Pécs - Ismeretlen betegség emészti 2012 decembere óta a 37 éves, vásárhelyi Zvara László Róbertet. Eddig nem sikerült diagnosztizálni, most a pécsi klinikán tesznek erre újabb kísérletet. A fiatalember január óta dolgozni is képtelen, nem tudja eltartani a családját.

 Kilátástalan a helyzetem, nem tudják, milyen betegségben szenvedek lassan 5 éve

– mondta a 37 éves, vásárhelyi Zvara László Róbert. Telefonon beszélgettünk, jelenleg a pécsi klinikán próbálják kideríteni, mi baja. Jelenleg a Parkinson-kórra alkalmazott gyógyszereket kap.

Január 1-jétől már dolgozni is képtelen, mert ujjai görcsössége, merevsége miatt a számítógép egerét sem tudja kezelni. Eddig távmunkában például adatrögzítést végzett. Viszont szeretne gondoskodni a Nyíregyháza közelében, egy kis faluban élő családjáról, feleségéről és 2 éves kislányukról, Olívia Lauráról. Megtakarításaik elfogytak.

Minden 2012 decemberében, egyik pillanatról a másikra kezdődött. Az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott takarítóként egy áruházban, a polírozógépet tolta, mikor teljesen elhagyta az ereje, és a bal lábát szinte bénán vonszolta maga után.

– Elmentem orvoshoz, a szegények kórházának is nevezett, egyébként nagyon jól felszerelt közkórházba. A tesztek Lyme-kórt állapítottak meg, el is kezdtem gyógyszert szedni – mesélte.
Zvara László 2015-ben született kislányával, Olívia Laurával. Családi fotó
Zvara László 2015-ben született kislányával, Olívia Laurával. Családi fotó

Hazatérte után rögtön elment kórházba, de itt nem vették figyelembe az amerikai kollégák eredményét, állapota pedig fokozatosan romlik. Fő tünete a bénulás-izommerevség. Időnként erős görcsök gyötrik, olykor járni sem tud, és gyógyszer nélkül rosszabb az állapota. Összesen 64 különböző tünetet lehetne felsorolni. – Olykor úgy érzem, mintha valami szét akarna tépni – közölte.

2009-ben volt egy kerékpáros balesete, azonkívül számos egyéb tényező is okozhatja mostani tüneteit – mondja. – Teljes körű vizsgálat nélkül pedig csak a fejemet, az agyamat kutatták – két stimulátort is beültettek, de nem fejti ki a kellő hatást. Pécsi kezelőorvosom azt mondta: az egyiket közel tették a halántéklebenyhez, ahol eddig rendben találtak mindent. És ott van még a pozitív, Amerikában készült Lyme-teszt. Valóban nehéz meghatározni a betegségem okát – vélekedett Zvara László Róbert. Hozzátette: Pécsett ezért most mindent megtesznek, kedvesek, megértők vele.

A mozgása is nagyon korlátozott, számolnia kell vele, hogy bármikor rosszul lehet. Egyszer megpróbált interneten szerveződött utasként személygépkocsival hazajutni Hódmezővásárhelyre, Nyíregyháza közeléből nem sokáig jutott, a debreceni klinikán kötött ki.

– Jövőkép? – kérdezett vissza kissé keserűen. – Már 20 kilót fogytam, nem ismerek magamra, nem tudom, milyen állapotban ébredek, egyébként sem tudok egyfolytában 1-2 óránál többet aludni. Sokat jelentene, ha kiderítenék a betegségem okát, és azt, mivel, hogyan lehet kezelni. Ha egyáltalán gyógyítható... Ez a családom miatt is fontos lenne – mondta zárásként Zvara László Róbert.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhesek a madarak: egyre nagyobb a varjúkár Székkutason

Semmilyen módszerrel nem tudta őket elijeszteni. Ráadásul, mivel a vetési varjak védett madarak, a… Tovább olvasom