Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Titokzatos repedés a Görbe utcában

Hódmezővásárhely - Egyelőre nem lehet tudni, mitől repedezett meg a vásárhelyi Görbe utcában az egyik ház fala. A tulajdonos szerint az utcafront felől végzett földmunka lehet az ok, de statikus még nem nézte meg az épületet – amely nem vályogból, hanem téglából készült.
A Görbe utca 38. számú házon körülbelül egy esztendeje jelentek meg az első vékony repedések. Ma már a kapu melletti falszakaszon olyan mélyek a cikcakkban futó rések, hogy abba egy felnőtt ujja is könnyedén belefér.

– 1976-ban teljesen téglából épült a kétszintes ház, mély alappal, soha semmi baja nem volt eddig, függetlenül attól, hogy csapadékos vagy száraz volt az időjárás – mondja a házban lakó Kakuszi Lilla. Az udvar felőli szobában rosszabb a helyzet, mint kinn: odabent mára jó négyzetméteren annyira elvált a vastag vakolat, hogy Lilla a kezével teljesen be tud nyúlni mögé. – Ezt a részt most eltakarjuk, de olyan kevés tartja, hogy hamarosan magától is le fog esni – mutatta.

Kakusziék úgy vélik, hogy a fal mozgása összefüggésben lehet azzal a földmunkával, amit az otthonuk előtt lévő járdán végeztek. Ide – végig az utcán – erősáramú földkábelt fektettek, majd egy új transzformátorházat építettek 2008 körül. Hogy pontosan mi is okozhatta a házfal fokozatos megrepedését, biztosan senki sem tudja.

Nem bűvésztrükk: Kakuszi Lilla (balra) teljes karja belefér a megrongálódott szobafalba. A szerző felvételei
Nem bűvésztrükk: Kakuszi Lilla (balra) teljes karja belefér a megrongálódott szobafalba.
A szerző felvételei

Kakuszi Lilla a legutóbbi susáni lakossági fórumon is kérte a polgármesteri hivatalt, hogy végezzen szemlét a házuknál, mert annak megcsúszhatott az alapja, s úgy vélte, akár össze is dőlhet. Akkor Ékes József csoportvezető azt válaszolta neki, hogy igazságügyi szakértőnek kell véleményt mondania, van-e összefüggés a kábelfektetés és a transzformátorépítés, valamint a ház állagának romlása között.

– Az önkormányzat felajánlotta, hogy megpróbál segíteni azzal, hogy megfogalmazzák az ügyintézéshez szükséges leveleket – tette hozzá Kakuszi Lilla. A család ügyvédet is fogadott, ám addig nem tudnak mit tenni, amíg biztosan ki nem derül, mi okozhatta a bajt. Szakértői vélemény nélkül pedig azt sem tudják, hogy megsérült-e a ház szerkezete. Az a bökkenő, hogy már kiszámolták: nincs pénzük szakértőt fizetni. Úgy tudják, csupán az egyik szomszédos épületen jelentkeztek hasonló bajok, ám az vályogból épült, s a tulajdonosa könnyedén betapasztotta az elnyílt részeket.

Olvasóink írták

 • 11. booo 2012. január 15. 16:25
  „Egyszerűbb és olcsóbb lett volna valóban kőművest fogadni mint ügyvédet és évekig pereskedni.”
 • 10. clarification 2012. január 13. 20:44
  „Újvároson a csatornázás után szép lassan ahogy száradt a talaj elkezdődött a repedezés elég sok helyen. Szerintem is egy kőműves többet tud ez ügyben javítani, mint bármennyi hivatalnok. Persze szerencsés lenne, ha némi támogatást az íróasztal mellöl eszközölnének ilyen esetekre, de ez csak álom. :(”
 • 9. xBen 2012. január 13. 20:40
  „9. Lixus_kzs 2012.01.13. 19:52

  Vásárhelyen nem vagyok ismerős. Mi Deszken építünk és duzzadó agyagon. A statikus azzal kezdte, hogy az alaptest alatt 30cm, két rétegben tömörített sóderágy, erre jött az alap, majd egy igencsak erősen vasalt talpgerenda c20-as betonból. A hetvenes években szerintem a kőműves úgy csinálta ahogy neki könyebb volt, illetve abból ami éppen volt a tüzépen.”
 • 8. Lixus_kzs 2012. január 13. 19:52
  „3. xBen 2012.01.13. 08:13
  Szerintem igazad van. A nyár utcán régen termeltek ki agyagot a földből nagyjából 30-40 méterre ettől a háztól, később feltöltötték a gödröket. Ki tudja nem termeltek-e ki agyagot ott is.”
 • 7. deszkás 2012. január 13. 17:16
  „Semmit nem jelent hogy téglából készült. Az alapozáson van e un alsó betonkoszorú ( igy már azon is látható a repedés esetleg ) és annak a vasalása milyen méretezésű?”
 • 6. booo 2012. január 13. 15:49
  „Szerintem Gyurcsány tehet erről is!”
 • 5. papika56 2012. január 13. 11:01
  „Szerintem ne ügyvédre ,szakértőre költsék a pénzt, ha nem egy jó köművesre ! Minél előbb elkezdik annál jobb !!!”
 • 4. jozko 2012. január 13. 10:35
  „Nagy valószínűséggel alapozási hibát /szakszerűtlenséget/ fognak találni.
  A korriglására annál nagyobb az esély, és annál kisebb a várható költség, minél előbb hozzáfognak.”
 • 3. xBen 2012. január 13. 08:13
  „Nem hinném, hogy a földkábel, amit 70-80 cm mélyen fektetnek ilyen gondot okozna. Inkább egy azon a területen tapasztalatokkal rendelkező talajmechanikust kell megkérdezni, hogy milyen típusú a talajszerkezet. Lehet, hogy duzzadó agyag van a ház alatt, ami csúnya dolgokra képes. Ismerősnél láttam már olyat, hogy a talajvíz szintje lecsökkent, az agyag kiszáradt és összezsugorodott, majd a ház alapja is megrepedt és a gyerekszobából ki lehetett látni az udvarra.”
 • 2. Én2 2012. január 13. 07:59
  „Jól írtál mindent, a Csomorkányi és Síp u-ban majdnem minden ház fala repedt ki figyel oda pedig már elmondták sokat.Nem ők laknak ilyen körülmények között. A söprés időszerű lenne már.”
 • 1. oncogito 2012. január 13. 07:10
  „Abszurdum, hogy ilyen esetben nincs azonnal szakvélemény.
  Mire várnak? Hogy hozzászokik a repedéshez a lakó, vagy rádől a ház?
  Abszurdum, hogyha nem csinálnak semmit azok, akiknek feladata, hogy csinálja a dolgát, semmi következménye nem lesz.
  Ki kellene söpörni már végre azt a bagázst, aki vagy korrupt, vagy tehetetlen, vagy csak rest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a Lechner–Szmrecsányi tárlat

Már rendezik a január 21-én délután 4 órakor, a vásárhelyi Alföldi Galériában megnyíló… Tovább olvasom