Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tíz éve hunyt el a polgármester

Hódmezővásárhely- Hihetetlennek tűnik, hogy immár 10 éve elvesztettük – fogalmazott Katalin, Rapcsák Andrásnak, Hódmezővásárhely egykori polgármesterének felesége. Az 59 éves korában elhunyt férj, apa, nagyapa hiánya egy életen át elkíséri a családot. Vásárhelyen utca és szobor is őrzi a rendszerváltó városvezető emlékét.
– A fájdalom, amit elvesztésekor éreztünk, az évek múltával enyhült, de hiánya egy életen át elkísér bennünket – mondta Rapcsák Andrásné, Katalin. 10 évvel ezelőtt, 59 éves korában hunyt el a rendszerváltó városvezető, aki 1990-től haláláig Hódmezővásárhely polgármestere volt, 1994-től a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is. Rapcsák Andrást a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre építész az „Alföld fejedelmének" nevezte.

Rapcsák András felesége, Katalin. Hihetetlen számára, hogy már tíz éve elvesztette férjét. Fotó: DM/DV
Rapcsák András felesége, Katalin. Hihetetlen számára, hogy már tíz éve elvesztette férjét. Fotó: DM/DV

– Elkötelezett volt szeretetben a családja iránt, elkötelezett volt a munkában szeretett városa iránt – emlékezett vissza felesége. – Hihetetlennek tűnik, hogy immár 10 éve elvesztettük azt az embert, aki a sorsunkat és Hódmezővásárhely jövőjét is meghatározta. Gyakran éreztük azt, hogy a város és az ország ügyei túl sok időt rabolnak el tőlünk, de számára csak ez az egyetlen életforma létezett: tervezni és megvalósítani, fáradhatatlanul és kitartóan – magyarázta.

Ma emlékeznek

A vásárhelyi önkormányzat ma 10 órától emlékezik Rapcsák Andrásra a Kincses temetőben lévő sírhelyénél. A Fidesz és a KDNP helyi szervezete is részt vesz a megemlékezésen. Az egykori városvezető minden tisztelőjét invitálják a rendezvényre, kérve, mindenki hozzon egy szál virágot.

A politikus emlékét nemcsak a család, Vásárhely is őrzi. 2007-ben utcát neveztek el róla, 2008-ban pedig a Kossuth téren avatták fel a szobrát.

– A város és annak vezetői méltóképpen emlékeztek meg róla. Köszönet érte Lázár János polgármesternek és minden támogatónak. A vásárhelyieknek, akik ennyi év után is megállítanak az utcán, és a férjemmel kapcsolatos emlékeikről mesélnek – mondta Katalin, aki közel 30 évig volt társa az egykori városvezetőnek.

Miközben pénteken a család otthonában beszélgettünk, futár érkezett Orbán Viktor miniszterelnök Rapcsák Andrásra emlékező soraival.

– Kevés ember mondhatja el magáról, hogy már az életében legendává vált, amely az idő múlásával egyre gazdagodik – jegyezte meg felesége meghatottan. – Gyermekeim, Katalin és András apjuk szellemének örökében a városért dolgoznak. Lányom a Magyar Alkotóművészek helyi alkotóházának vezetője, fiam az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. informatikai részlegét vezeti. A család együtt él a Dózsa György utcai házban. Velünk lakik édesanyám, a lányom a férjével és kisfiával, valamint a fiam a barátnőjével. Az unokám, Gabika mint örömforrás központi szerepet tölt be az életünkben, mindenki merít belőle ideje és kedve szerint – folytatta az egykori polgármester felesége.
A család szoros kapcsolatot ápol Rapcsák András első házasságából származó lányaival, Johannával, annak gyermekeivel (Dorottya, Sára, Leonóra) és Annamáriával.

– Megtanultuk, a politika nem ördögtől való, aki erre a munkára vállalkozik, nagy feladatot vállal magára – mondta Rapcsák Andrásné.

Olvasóink írták

 • 6. portis 2012. február 07. 09:25
  „Halottról vagy jót, vagy semmit....
  __
  __
  __
  __
  __
  __”
 • 5. Én2 2012. február 06. 14:53
  „Mindenkivel tudott beszélni és ami fő szempont nem volt öntelt, beképzelt.Jó polgármester volt, neki a fejére olvasták a 600.000-ft-os autót is és most mindent lehet.”
 • 4. clarification 2012. február 06. 07:09
  „Városunk igen meghatározó alakja volt ő. Tudott a pór egyszerű emberrel is beszélni, és az ország vezetőivel is. És bár sokan szidták őt is életében, talán mára az eldurvult időben ez enyhült. Az a keresztény szemlélet amit képviselt azóta is elveszve látszik.

  Béke poraira.”
 • 3. papika56 2012. február 04. 16:39
  „Nem ment el nyomtalanúl. Hagyott hátra egy két jóóóó dolgot !”
 • 2. Buvana 2012. február 04. 11:00
  „R.I.P.”
 • 1. Horthyszobor 2012. február 04. 09:33
  „Szomorú történet. Melyen meghatodtam mint a tanárnő akinek elő adásban ígért szép jövőt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: hazudik az LMP és az Erste Bank

Lázár János polgármester közleményt juttatott el portálunkhoz, melyben a kötvényüggyel kapcsolatos sajtóhírekre reagál. Tovább olvasom