Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Tíz forint borravaló volt a jutalma

Hódmezővásárhely - Veszélyeztetett terhes kismamaként szívesen igazgatta a frizuráját a vásárhelyi kórház dolgozóinak és a vele együtt fekvő kismamáknak Rácz Jánosné Aranka, aki több mint 40 éve űzi a szakmát.

„Fodrászüzlet, pletyka, hangos női csacsogás, locsogás, lotyogás. Tartós hullám, tupír, hajfestésre várakozás." Ugye ismerős a régi sláger? Ez a kép fogadott Arankánál, miközben hajfestésre várakoztunk és beszédbe elegyedtünk az üzlet vezetőjével.

Borravaló a kontyfésülésért

Nagyot fordult a világ 1970 óta - akkor végzett ugyanis Kovács Ferenc és Presztóczky Ferenc fodrászok tanítványaként a Ráróson felnőtt Koncz Aranka: tíz forint borravalót kapott a tíz forintos kontyfésülés mellé. Nagy volt az öröm. A hajberakás 4,50 be került, a vágás 10-12 forintért ment.
- A Csongrád Megyei Fodrász Szövetkezethez kerültem havi 800 forintos fizetéssel - meséli Aranka, akiből időközben Ráczné lett, mára pedig két unoka nagymamája.

Rácz Jánosné Aranka: A jókedv, a derű is mindig mellettem volt a munkában.
Rácz Jánosné Aranka: A jókedv, a derű is mindig mellettem volt a munkában.

Nem tudatos pályaválasztással kerültem az ipari iskolába, de soha nem is bántam meg a döntésemet. Nekem az a legfontosabb, hogy örömet szerezzek, és ez sikerült is ezzel a munkával. Mindig is fiatalok között voltam, hiszen meg sem tudom számolni, hány tanítványom volt, akiknek a fele ma is a szakmában van - és ez jó aránynak számít. A jókedv, a derű is mindig mellettem volt a munkában, nekik köszönhető ez. A lányom, aki szintén fodrászként dolgozott mellettem, nemrég kiment Németországba dolgozni, megállja ott is a helyét.

Visszatér a dauer

Régen a hölgyek a szőke frizurát kérték. Most a rezes, a lilás árnyalatok mennek, de a rózsaszínnel árnyalt szőke is divat. A sok évig töretlen dauert felváltotta a vasalt haj, de a hullám rejtett formában örök divat. A dauer egyébként vissza fog térni egy kicsit lágyabb és finomabb formában. Igaz, én mindenkinek rövid hajat vágnék, mert ez fiatalít. Ötvenen túl pedig kötelezően ajánlott a rövid fazon - teszi hozzá nevetve.

Rácz Jánosné szerint a jó közérzethez hozzátartozik a rendezett frizura.
Rácz Jánosné szerint a jó közérzethez hozzátartozik a rendezett frizura.

A leengedett, félretűzött, loknis haj idén is menni fog, de a legelegánsabb továbbra is a konty. 2013-as bálokon a fejtetőre húzott, homlokba hozott konty fog tarolni, de a kócos verzió is elképzelhető- tudom meg. Visszajön a tupírozás, reneszánszát éli majd a fonás, és előtérbe kerül a hajtetoválás is - főleg a fiatal fiúk esetében, de a lányoknak is jól áll egy- egy merészebb kompozíció. Hajtetováláskor a tarkóra géppel mintát nyírnak, majd az egészet befestik. Rendszeresen jár bemutatókra, ahol a külföldi divatdiktátorok ízlését lehet megismerni. És abból előbb-utóbb itthon is divat lesz.

Ahány frizura, annyi sors

- Ilyenkor mindig fellelkesülök, mindenkinek új frizurát akarok vágni, aztán visszazökkenek a hétköznapokba: a férfi vendéghez, aki alig várja, hogy kikelhessen a fodrászszékből, viszont nagyon igényes. És a hölgyekhez, akik közül soknak a menyasszonyi frizuráját is én készítettem. Emlékezetes eset, amikor egy menyasszony minden mozdulatomat kritizálta. Egy idő után pirosra tarjagosodott az arcom, majd, mikor már nem bírtam tovább, mondtam, hogy hagyjuk abba az egészet. Ez hatott: a menyasszony egy szó nélkül ülte végig, amíg elkészültem - emlékezik vissza nevetve, miközben Mihály Ferencné haját szárítja.

Rácz Jánosné szerint a jó közérzethez hozzátartozik a rendezett frizura és az ápolt köröm is, mert ez önbizalmat ad az embernek. A család haját is ő rendezi, de első a vendég haja, utána a családé. Gyapjas Jánosné a hajmosó tál elől szól közbe: - Nem spórol az idővel, ha a frizuráról van szó. Együtt szültünk, akkor barátkoztunk össze.

Aranka szerint - aki még a kirándulásokon is az utazótársak haját fésülgeti -, valóságos iskola a fodrászat: szinte annyi élettörténetet, emberi sorsot ismert meg munkája során, ahány frizurát elkészített.

Olvasóink írták

 • 6. Carina 2012. november 07. 08:11
  „Aranka a legkedvesebb,legvidámabb fodrásznő Hódmezővásárhelyen,Édesanyám is hozzá járt,és én is,amíg el nem kerültem Vásárhelyről! :) Még sok-sok sikeres évet kívánok neki a szakmában,és természetesen jó egészséget is!”
 • 5. Smerdis 2012. november 06. 06:20
  „1. papika56 2012.11.05. 12:32

  Aranka néni és a lánya két tünemény aranyos nő!

  paprika56, Téged meg sajnállak, megkeseredett ember lehetsz :(”
 • 4. békaügetés 2012. november 05. 16:49
  „Emberileg ,szakmailag nincs párja Arankának.Még nagyon sokáig szeretnék a vendége lenni .”
 • 3. olvastam 2012. november 05. 16:36
  „"paprika56" süt belőled a kedvesség! Ismeretlenül is további jó munkát kívánok!
  Nekem tetszett ez az írás, tetszik a fodrásznő egyénisége, munkához való hozzáállása. És betyárul irigylem a haját, mert nő létemre, igencsak megritkult a hajam. Ettől még nem írok rosszat róla.”
 • 2. ossian33 2012. november 05. 13:25
  „Sajnos egyre kevesebb, kifogyóban van az ilyen lelkes, kedves, és szakmáját szerető " régi vágású" fodrász, - illetve bármiylen szakember.
  További sok erőt, jó egészséget kívánok a kedves Arankának !”
 • 1. papika56 2012. november 05. 12:32
  „Ez a régi árakra való emlékezés ..tök felesleges !
  a mai árakat írja és mondja el ! Na meg AD SZÁMLÁT ??? biztosan NEM: !!! NAV menjen hozzá daueroltatni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a felújított református ótemplomot Vásárhelyen

Hálaadó istentisztelet keretében adták át vasárnap a közel 300 éves hódmezővásárhelyi református ótemplomot. Tovább olvasom