Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Tíz százalékkal nő a fűtési díj Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Annak ellenére, hogy július elsejével több mint tíz százalékkal emelkedik Vásárhelyen a lakossági távfűtési díj, s közel öt százalékkal kell majd többet fizetni a használati meleg vízért, még így is olcsónak mondható itt a távfűtés.
Az országban Csongrádon a legkevesebb, havonta átlagosan 9263 forint ez a díj. A makói 22 ezer 594 forintos pedig megközelíti a fővárosiak díját.

A vásárhelyi közgyűlés arról döntött, hogy július elsejétől megemelik a távhőszolgáltatást. A lakossági fűtési díj 10,9 százalékkal nő, vagyis 2734 forintba kerül egy gigajoule. Közületi felhasználóknak marad a mostani, vagyis a 3550 forintos ár.

A használati meleg víz hődíja esetében a lakosoknak és a közületeknek is egységesen 385 forintot számláznak majd köbméterenként a jövő hónaptól. A lakosságinál ez 4,9 százalékos, a közületeknél pedig 1,8 százalékos emelést jelent.

Szegeden emeltek, Szentesen nem

Szentesen 2007-ben emelték utoljára a távfűtési díjat. A kapott tájékoztató szerint az idén nem terveznek újabbat. Szegeden az idén nőttek már ezek a díjak, így újabb itt sem várható. A csongrádiak még 2008-ban számolhatnak növekedéssel, de a mértékéről még nem döntött a képviselő-testület.

Az alapdíjak viszont nem változnak. A fűtésinél marad az évi 273 forint légköbméterenként, a használati meleg víznél a 60, illetve az egységes alapdíjnál pedig a 333 forint.

Két évvel ezelőtt az önkormányzat maradéktalanul visszanyerte stratégiai pozícióit a távfűtés esetében. Vagyis lehetővé vált a Távfűtő Kft. 49 százalékos üzletrészének, illetve a Geohód Kft. 50 százalékos üzletrészének visszaszerzésével, hogy a két társaságban meglévő pénzügyi tartalékok segítségével fejlettebb közszolgálati rendszert hoztak létre.

Ennek köszönhetően két éven keresztül nem kellett emelni a lakossági díjakat, a júniustól augusztusig tartó időszakra pedig megszüntették az alapdíjat. Emiatt a közel 2800 távfűtéses vásárhelyi lakás tulajdonosainak összesen 28 millió forinttal kellett kevesebbet fizetniük.

A mostani drasztikus gázáremelést azonban már nem tudja kompenzálni a város, emiatt kerül többe a távhőszolgáltatás díja. A júliusi árnövekedés után egy vásárhelyi távfűtéses lakásban átlagosan havonta 13 ezer 912 forint lesz a díj. Ez az összeg az országos adatokat nézve még így is olcsónak számít.

DM/DV-grafika
DM/DV-grafika

Magyarországon a csongrádiak járnak a legjobban a maguk havi 9263 forintos átlagos díjukkal. A szentesiek közel 2400 forinttal fizetnek kevesebbet, mint a vásárhelyiek. A többi városban viszont havi 14 ezer forint fölött van a díj. A legdrágább a távhőszolgáltatás Budapesten, ott havonta lakásonként 22 ezer 876 forintba kerül. Makón pedig mindössze 282 forinttal kérnek kevesebbet, mint a fővárosban.

Olvasóink írták

  • 1. hajrá 2008. június 18. 21:45
    „jujj, de örülünk! Hajrá, hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezúttal a homokon vitáznak

Mindszent - A mindszenti Tisza-parti strand rekonstrukcióját folytató helyi vállalkozó, Kovács László állítja: a munka befejezéséhez nincs elég homok a területen. Tovább olvasom