Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Tíz település fogott össze a kerámiaiparért

Hódmezővásárhely - Megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége tegnap Vásárhelyen. A tíz települést tömörítő szervezet az ötödik Európában.
A hagyományos gyártási módszerekkel dolgozó kerámiaműhelyek, a helyi kulturális, illetve történelmi értékeknek tekinthető kerámiatermékek népszerűsítése – többek között ezen céllal alakult meg tegnap Vásárhelyen a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége. Tíz települést – Gödöllőt, Hollóházát, Karcagot, Kecskemétet, Magyarszombatfát, Mezőtúrt, Pécset, Sárospatakot és Zalaegerszeget és a házigazda Vásárhelyt tömörítő szervezet születése alkalmából a városházán rendeztek konferenciát, amelynek zárásaként aláírták az alapító okiratot.

A szövetség egyik célja a kerámiatermékek népszerűsítése. Fotó: DM/DV
A szövetség egyik célja a kerámiatermékek népszerűsítése. Fotó: DM/DV


A Magyar Kerámiavárosok Szövetsége ötödik Európában. Először az olaszoknál, majd a franciáknál, a spanyoloknál és a románoknál alakult meg – hangzott el tegnap sajtótájékoztatón. Almási István vásárhelyi alpolgármester elmondta: a hazai szervezet tagjai évente váltják egymást az elnökségben, az idén ezt a tisztet Vásárhely tölti be.

Megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége Vásárhelyen. Fotó: DM/DV (galéria)

Megköszönte Vásárhelynek a szövetség alakításának kezdeményezését Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, aki úgy vélte: hiánypótló a törekvés, mely nemzeti összefogás a kerámiaipar megmentéséért. „Mérföldkő ez a nap" – fogalmazott kecskeméti kollégája, Mák Kornél alpolgármester. A Spanyol és a Francia Kerámiavárosok Szövetségének igazgatói, Oriol Calvo Verges, valamint Charles Fillit pedig támogatásukról biztosították tegnap Vásárhelyen a magyar szervezetet.

Olvasóink írták

  • 1. clarification 2012. május 20. 01:28
    „És ez a "népszerűsítés" vajon miből áll majd a gyakorlatban itt nálunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok Majálisán a Tornyai

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum először vesz részt önállóan az Európában évtizedes hagyománnyal rendelkező kulturális fesztiválon. Tovább olvasom