Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tizenhat órát vártak a párizsi buszra

Hódmezővásárhely - Hétfő éjjel helyett csak kedd délután négy órakor indult útnak az a negyvenkét vásárhelyi, aki befizetett a hatnapos párizsi útra. Az utasok ekkor már a negyedik időpontot kapták az utazást szervező Hód Panziótól, s ezen alaposan felpaprikázódtak. Végül mégis elindulhattak, de nem könnyen.
Hat nap, hét éjszaka Párizsban, Európa kulturális fővárosában, fejenként 70 ezer forintért: ez bizony kecsegtető ajánlat. Főleg akkor, ha az ember tudja, hogy ebbe a francia főváros melletti Eurodisney meglátogatása is beletartozik. Vásárhelyen éppen negyvenketten készültek az útra, fizették be a pénzt egy hónappal az indulás előtt a Hód Panzió Idegenforgalmi Szolgáltató Irodának. A hosszú, mintegy húszórás útra az utasokat szállító luxusbusznak hétfőn éjfélkor kellett volna indulnia.

– Hétfőn, az indulás előtt egy órával szóltak, hogy csak ma délelőtt fél 10-re jöjjünk ki ide, a Cseresnyés-kollégium elé – mondták többen is, egybehangzóan. Már ez is felháborította az embereket. Hát még az, amikor a tegnap délelőtt fél 10-es, majd az újabb, délután fél 1-es időpontra sem érkezett meg a jármű. Azt azonban megtudták, hogy a cégvezető Békéscsabára indult – állítólag egy buszért. Sokan szóvá tették, hogy Vecsey Gyula csak telefonon üzengetett kollégáin keresztül, személyesen nem ment ki a kollégium elé, hogy elmondja, mi okozza a késlekedést.

Az Orosházáról hívott buszon is rengeteget kellett várakozni, míg sok huzavona után végül elindulhattak. Fotó: Tésik Attila
Az Orosházáról hívott buszon is rengeteget kellett várakozni, míg sok
huzavona után végül elindulhattak. Fotó: Tésik Attila

Radicsné Ruzsa Ilona, a Bethlen Gábor Református Gimnázium francia szakos tanára idegenvezetőként már több utat is szervezett Franciaországba. Mint mondta: eddig mind zökkenőmentesen zajlott. Most is arra számított, hogy a hatnapos, hétéjszakás kirándulás a tervek szerint zajlik. Majd mikor kiderült, hogy szinte egy napot csúsznak az indulással, ő is bosszankodott. Azt mondta, amíg a foglalás visszaigazolása, illetve a 3300 eurós ellátmány, benne az eddig csak megelőlegezett szállásdíj árával nincs a kezében, a csoport nem indul el.

A negyvenkét utazni vágyó majd fele, mintegy húszan gyerekek, köztük tizenketten a református gimnázium diákjai közül kerültek ki. Volt, aki érettségi ajándékként a nagyapjától kapta az utazást. Aracsi László kislánya pedig életében először ment volna nyaralni. Késő délelőtt már sem ők, sem Becsei Tamás, sem Buzás Sándorné nem bízott abban, hogy elindulhatnak. Mégis reménykedtek. Buzásné azt mondta: amikor megtudta, hogy nem indulnak éjfélkor, rossz érzés fogta el, a legutóbb becsődölt utazási irodára gondolt. Aracsi Lászlóné azt mondta, már most sem csak bosszúság, de kár is érte őket, régen kiolvadt az útra szánt élelmiszer.

Tizenhat órát vártak a párizsi buszra. Fotó: Tésik Attila
Tizenhat órát vártak a párizsi buszra.
Fotó: Tésik Attila

Az utasokért végül egy orosházi társaság luxusjárműve érkezett meg délután negyed 2-kor, ám még akkor sem indultak útnak. Kiderült ugyanis, hogy a jármű sincs kifizetve. Ráadásul az utazni vágyók megtudták, Vecsey Gyula az egyik szegedi hipermarketben várja, hogy a busz elinduljon Vásárhelyről, addig ugyanis nem váltja be az utazók forintját euróra. A busz pedig csak akkor indul el, ha kifizetik az utat. Végül abban maradtak, hogy a 424 ezer 800 forintot – amely a busz költségét jelenti – a Bethlen-gimnázium alapítványa közvetlenül utalja át az orosházi buszos cég számlájára, ez tette lehetővé, hogy egyáltalán elinduljanak. Végül a szegedi hipermarket parkolójában megkapták Vecsey Gyulától azt a 3500 eurót, amely fedezi a szállásköltséget, az autópályadíjat és a parkolási díjakat.

A csúszás oka

Vecsey Gyula, a Hód Panzió tulajdonosa érdeklődésünkre azt mondta, hogy az éjféli indulás azért maradt el, és azért indultak ilyen késve, mert az orosházi cég fedezetet kért a busz bérlete fejében.

Olvasóink írták

 • 10. orbit 2008. augusztus 07. 15:33
  „Vecsey Gyula? Utaztat még vele valaki???”
 • 9. Óvatos 2008. augusztus 06. 19:46
  „Tájékozottnak kell lenni ! Van ennek a vállalkozásnak engedélye ?
  Mire szól ? Az utaztatás ma több engedély megszerzését jelenti.
  A leírtakból az derül ki teljes az amatőrizmus.
  Ma három perc alatt kiutalható a pénz bárhová. Miért kell kézben vinni. Van nincs idegenforgalmi engedély ami az utalás feltétele.
  Vagy kihagyjuk az adóhivatalt. Akkor legközelebb már téged is kint hagynak.
  Nem jön a busz. Persze mert nincs kifizetve. Akkor hola pénz amit te befizettél ????”
 • 8. xyzzz 2008. augusztus 06. 17:04
  „El lehet menni le lehet tépni... pfff az ilyen embereknek csak a szájuk jár!!!”
 • 7. kisérő 2008. augusztus 06. 16:54
  „xyzzz!

  Azért volt olyan utas, aki azt javasolta, hogy menjenek el a Hód Panzió irodájához, ott majd ő letépi az utazási iroda feliratot.”
 • 6. xyzzz 2008. augusztus 06. 15:37
  „A Kedves Újságíró urat felszólítanám tanuljon meg fogalmazni, mert ha egy középiskolai fogalmazás dolgozatban ilyet ír a diák a tanár akkora egyest ad neki hogy lelóg a dolgozatról!!! Hogy lehet ilyen munkát kiadni a kezünkből??? Javaslom írják át, hogy az utasok idegesek lettek, nem pedig felpaprikázódtak XD”
 • 5. chofer 2008. augusztus 06. 15:34
  „Azért az utasok nem vártak 16 órát. Ez egy kicsit túlzás. A buszon meg max 1 éjszakát töltenek az odaúton azaz összesen kettőt. Azért kíváncsi lennék ennél az esetnél minden bennfentes infóra...”
 • 4. blossom 2008. augusztus 06. 13:04
  „magyarorszag a szivatasok orszaga ahol csak lehet barkit megszivatnak.de azert legalabb nyaraljanak jol!”
 • 3. paprikás 2008. augusztus 06. 11:18
  „..."már a negyedik időpontot kapták az utazást szervező Hód Panziótól, s ezen alaposan felpaprikázódtak." Sajt: bizony, egy újságcikket megfogalmazni - az foglalkozás, amit lehet jól csinálni, meg rosszul. Én is "felpaprikázódtam".”
 • 2. kisletra 2008. augusztus 06. 10:21
  „Érdekes és megmosolyogtató ez a "6 nap, 7 éjszaka" megfogalmazás is. Jó kis reklámfogásnak tűnik, de általában nem szabadna beleszámolni a buszon töltött éjszakákat az útba. Szerintem kb. 3-4 éjszakát fognak eltölteni a francia fővárosban, a többi busz.
  A sok szerencsétlenkedés után kívánom, hogy az utazás legalább jól sikerüljön a kirándulóknak.”
 • 1. sajt 2008. augusztus 06. 08:35
  „Ez hihetetlen, szerencsétlenek... És pancser szervezés!
  A cikk írójának:
  "Késő délelőtt már sem ők, sem Becsei Tamás, sem Buzás Sándorné nem bízott abban, hogy elindulhatnak. Mégis reménykedtek."
  ??????? Hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulit akart gyártani, mosópor lett belőle

Hódmezővásárhely - Ízig-vérig magyar vegyipari vállalkozás a mártélyi tanyavilágban működő Rosmarin Kft., annak ellenére, hogy ügyvezetője svájci. Tovább olvasom