Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tizenhét éve nem ellenőrzik Tömörkény kéményeit

Tömörkény - Tizenhét esztendeje a tömörkényiek maguk oldják meg kéményük takarítását, legalábbis azok, akik ügyelnek a biztonságra. A rendszerváltás óta nincs kéményseprői szolgáltatás a községben.
A megyei önkormányzat már az összes településnek átadta ezt a feladatot, egyedül a tömörkényiekkel nem sikerült még megegyezni.

Már 1995 óta törvény írja elő, hogy a kéményeket kötelező ellenőriztetni. A gáztüzelésűeket évente egyszer, a szilárdtüzelésűeket pedig kétszer. Csongrád megyében egyetlenegy településen, Tömörkényen ezt a mai napig nem teszi meg senki. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a kis csongrádi községben eddig nem történt tragédia.

Belügyminisztériumi rendelet szabályozza, hogy a kéményseprőnek azonnal jelentenie kell a jegyzőnek, ha valamelyik házba nem engedik be ellenőrizni. Ezt követően a jegyző felszólítja a háztulajdonost, hogy ezt tegye meg. Ha ekkor sem történik semmi, akkor az önkormányzat által hozott helyi rendeletben foglaltak szerint büntetik a tulajdonost.

Tömörkény esetében ez azért nem valósítható meg, mivel kéményseprő hiányában nincs, aki jelentse a mulasztást. Emellett még nem született meg az a helyi rendelet sem, amely ezt szabályozná.

– Mintegy tíz esztendeje vezettük be a gázt. Akkor a feleségem kocsival ment át Csongrádra a kéményseprőért, hogy megkapjuk a szükséges papírokat. Ekkor jött hozzánk utoljára kéményseprő – árulta el Rácz Lajos.

Magukban füstölögnek a kémények...
Fotó: Tésik Attila

Az Ady Endre utcában lakó középkorú férfihoz hasonlóan jártunk több megkérdezett tömörkényivel is. Antal Józsefnél tizenöt éve nem volt már kéményseprő. Szerencsére egykori kemencekéménybe vezették a gáz- és fatüzelésű kazán füstjét. Akkora a „cső" belső átmérője, hogy kolbászt is lehetne benne füstölni, s a házigazda nyaranta maga kaparja a faláról a rárakódott kormot.

A megye pár napja küldte el a tömörkényieknek azt a megállapodás-tervezetet, amely a kéményseprői szolgáltatásról szól. Ugyanis 2005-től ezt a feladatot a megyei önkormányzattól átvállalhatják a települések. Csongrádban valamennyi önkormányzat megtette ezt, kivéve a tömörkényit – halljuk Villányi-Kis Ildikó megyei aljegyzőtől.

Fekete Gábor tömörkényi polgármester elmondta, hogy a holnapi testületi ülésen a képviselők elé kerül ez a tervezet, amit nagy valószínűséggel elfogadnak.

– Korábban a csongrádi kéményseprők ellenőriztek nálunk, de ez csak átmeneti megoldás volt. Most azonban rendezett körülményeket szeretnénk, ezért vártunk eddig. Ha minden jól megy, akkor már tavasszal kiírhatjuk a pályázatot – tette hozzá a község első embere.

Olvasóink írták

 • 3. hozzaszolo00 2008. április 03. 08:34
  „Azt azért nem árt, ha tudják egyes elvtársak, hogy a kéményseprés mint kötelező közszolgáltatás, a megyei önkormányzat feladata. Egy új jogszabálynak köszönhetően ezt a feladatot a települési önkormányzatok a megyétől átvállalhatját. Nos, a Délmagyar/Délvilág cikke erősen elferdíti a tényeket, Tömörkény községet, magát az önkormányzatot és annak vezetőit teszi felelőssé a kialakult helyzet miatt. De a kedves újságíró (Kormos Tamás Forever!) a megyei önkormányzat hivatalánál is bekavart, az ott nyilatkozó hölgy által elmondottakat is kicsavarta. (Ennyit a hiteles újságírásról (lásd még tv2, RTL Klub és egyéb szennymédiák).
  No és vajon kinek állhatott érdekében a bili kiborítása? Talán valamely kéményseprő cégnek, aki nem tudta betenni a lábát Tömörkényre? A válasz: Igen!!”
 • 2. Karcos2 2008. február 23. 13:05
  „Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Tömörkénynek semmi köze Hódmezővásárhelyhez, mert Szentes körzetében van. Illene tudni...”
 • 1. kéményseprő 2008. február 20. 10:08
  „Azt hiszem a kertes házakban lakók sok helyen tapasztalhatják, Vásárrhelyen is csak a pénzt szedik. Ezt gyakran tavasszal, nyáron gyűjtik elkérve előre aaz egész évi díjat.
  Legfeljebb hozzáteszik, haa gond van szóljon majd!
  Ebben a formában ez nem más mint adó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrség és őrszolgálat is vigyáz a rendre

Hódmezővásárhely - Két önkéntesekből álló civil szerveződés is óvja Vásárhely bel- és külterületének közbiztonságát: a polgárőrség, valamint a Szent István Természetvédő Egyesület és Természetvédelmi Őrszolgálat. Tovább olvasom