Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Tizenhét éve őrzi Székkutas rendjét

Nem csupán bűncselekmények, bejelentések, hanem magánéleti problémák miatt is gyakorta felkeresik a székkutasiak Dziád Kázmér törzszászlóst. A körzeti megbízott már tizenhét esztendeje ügyel a falu rendjére, így mindenkit ismer a településen.
Dziád Kázmér törzszászlós szolgálati helyén. Fotó: Tésik Attila
Éjszakánként szinte csak ketten vannak talpon Székkutason. Dziád Kázmér törzszászlós és 12 esztendős kutyája, Alex járőrözik a falu utcáin. A német juhász valódi bűnmegelőző, ugyanis hatalmas termete még a legelszántabb rosszfiút is megriasztja.

– Családomban én vagyok az egyetlen rendőr. Sorkatonaként határőr voltam, s ekkor beszéltek rá a rendőri pályára. Ez huszonkét esztendővel ezelőtt volt – emlékezett vissza a 45 éves törzszászlós.

A pályát Vásárhelyen, pontosabban Susán városrészben kezdte. Ott teljesen más volt a szolgálat, mint most Kutason. Ugyanis a faluban sokkal zártabb közösség él, mindenki ismer mindenkit, s szinte mindenki tud mindent a másikról. Egy városban viszont az emberek kevésbé törődnek másokkal, így a bűnözők dolga is jóval könnyebb.

– Akkori főnökeim felajánlották, legyek körzeti megbízott Székkutason. Bevallom, azt se tudtam, hol van ez a falu. Kijöttem, körülnéztem, megtetszett, így elvállaltam a munkát. Leginkább azért, mert itt önállóan teljesíthetem a feladatokat. Ez 17 éve történt, azóta már ide is költöztem a családommal – folytatta Dziád Kázmér.

A körzeti megbízotthoz összesen 125 négyzetkilométernyi terület tartozik. Kutas belterületén kívül Kakasszéken, Sóshalmon is tevékenykedik. Érdekes, hogy sokan magánjellegű problémáikkal és tanácsért is felkeresik őt. A kultúrház mellett van az irodája, ahol minden páros héten keddenként fogadóórát tart. Ennek ellenére legtöbben otthonában vagy az utcán találkozva fordulnak hozzá segítségért.

A kilencvenes évek elején szinte napi rendszerességgel betörtek a kutasi üzletekbe. Leggyakrabban akkor, amikor a törzszászlós épp szabadnapos volt. Több heti munkának, nyomozásnak köszönhetően sikerült tetten érnie a bandát. Két érdi férfi fosztogatta a boltokat. Ez volt Dziád Kázmér első nagyobb kutasi ügye, amit azóta már számtalan követett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai játék – diszkó helyett

Megdőlni látszik az a tévhit, hogy egy-egy kisebb településen csak fiatalok látogatják a teleházat,… Tovább olvasom