Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tízéves kislányt ütött el a kamion Erzsébeten

Hódmezővásárhely - Súlyos sérülést szenvedett tegnap egy 10 éves kislány Hódmezővásárhely-Erzsébeten. Sarolta – miután leszállt a Vásárhely és Tótkomlós között közlekedő menetrend szerinti buszról – egy pótkocsis kamion elé lépett.

– Azt vettem észre, hogy egy kislány fut ki az útra a busz mellől, ezért azonnal a fékre léptem, és az árok felé kormányoztam a kamiont, hogy el ne üssem. A jármű bebicskázott, és az árokba futott. Amikor összeszedtem magam, és kiszálltam, azt láttam, hogy a vérző lábú kislány a kereszteződésben a fák árnyékában fekszik, és többen is körülveszik – mondta a kamion sofőrje. A szegedi Vincze Csaba nem értette, hogyan sérült meg a kislány, hiszen – mint mondta – azt hitte, elkerülte az ütközést.

Az Erzsébeten élők tegnap azt mondták a helyszínen, az utóbbi egy évben két olyan esetről is hallottak, amikor csak a szerencsén múlott, hogy nem történt gázolásos baleset. A Vásárhely és a Tótkomlós között vezető harmadrendű út nem megy keresztül Erzsébeten, csak a falu mellett halad el. Éppen ezért a sofőrök nyomják a gázt, alig-alig lassítanak.

Az iskolabuszról leszállt diákok már a biztonságos oldalon indulnak haza. Szemben az árokba borult teherautó. Fotó: Tésik Attila
Az iskolabuszról leszállt diákok már a biztonságos oldalon indulnak haza.
Szemben az árokba borult teherautó. Fotó: Tésik Attila

A buszmegállónál, ahol a 10 éves kislány leszállt, nincs gyalogátkelőhely, amin az utasok átkelhetnének az erzsébeti oldalra. Sarolta vélhetően teljesen szabálytalanul, az autóbusz mögül futott ki az útra.

Biztonságos iskolabusz

Nem fenyegeti hasonló baleset a Vásárhelyről érkező iskolabusz diákjait. A gyerekek iskolába menet a falu felőli oldalon szállnak fel, hazajövet pedig az iskolabusz megfordul az úton, így az Erzsébet felőli oldalon szállhatnak le róla, nem kell átkelniük a harmadrendű úton.

– Sarolta a legkisebb közülünk, ő a szemünk fénye – ezt már féltestvére, Karsai Mária mondta lapunknak, aki mezítláb futott ki otthonról a baleset helyszínére. Kiderült, Sarolta azért nem az iskolabusszal, hanem a menetrend szerinti járattal utazott haza, mert a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola tanulója, márpedig az iskolabuszt elsősorban csak a városi és kistérségi fenntartású iskolák diákjai használhatják.

Sarolta Siposék egyik nevelt gyermeke, a nyolc közül a legkisebb. Sipos István családfő szomorúan csak annyit mondott: az egyik falubeli szaladt lélekszakadva hozzájuk a rossz hírrel. Felesége a baleset után a kórházba kísérte Saroltát, majd a családfő nem sokkal később autóval indult utánuk.

Pótkocsis kamion az út túloldalán, az árokban, előtérben a súlyosan megsérült kislány ruhái. Fotó: Tésik Attila
Pótkocsis kamion az út túloldalán, az árokban, előtérben
a súlyosan megsérült kislány ruhái. Fotó: Tésik Attila

Kedden megműtötték

– Anyu! Anyu! Mikor mehetek haza? – szólongatta hivatásos nevelőszülőjét a harmadik osztályos, barna hajú Sarolta, amikor kitolták a vizsgálóból a folyósóra. Nevelőanyja rettenetesen aggódott, zokogott, miközben várta, mit mondanak az orvosok. Saroltát, miután tegnap délután a szegedi új klinika traumatológiáján ellátták, átszállították a gyermekklinika sebészetére. Annak ellenére, hogy a kislány 13 hónapos kora óta Siposéknál nevelkedik, a nevelőanyuka nem nyilatkozhatott a gyermek állapotáról, mert ezt csak Sarolta kijelölt hivatásos gyámja tehette volna meg. Annyit megtudtunk, hogy az eddigi vizsgálatok nem mutatnak belső vérzést, a kislány viszonylag jól van; a lábán tátongó nyílt sebet még a kora esti órákban összevarrták.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. aly_baba 2008. június 12. 21:52
  „küld el vivinek!!!!!!!!!!!!!44
  csákány”
 • 44. nem ismeretlen 2008. június 09. 22:42
  „Pedig kellene, hogy minden ilyen helyen helyesen írjanak az emberek. Nem csak az vagy amit megeszel, hanem az is, amit leírsz!”
 • 43. ISMERETLEN 2008. június 09. 07:44
  „TANILJ MEG TE H.P. HELYESEN IRNI SZERINTEM ITT NEM ERRŐL VAN SZÓ”
 • 42. rew 2008. június 06. 20:23
  „Az isten áldjon meg benneteket!

  TANULJATOK MEG HELYESEN ÍRNI!!!!!!!!!!!!!!”
 • 41. testvérek 2008. június 06. 08:23
  „Sziasztok.Szerintem se nincs semmi értelme ezen veszekedni mer már meg történt az eset(bár nem történt volna meg).
  Tudjuk, hogy a hugunk is hibás de a soför is mert kint voltak a táblák mondjuk még most se érdekli az autosokat (a kamionokrol meg ne is beszéljünk), hogy kint van A 60-AS TÁBLA ÉS HOGY GYEREKEK JÁRNAK ARA.Pedig nem rég történt az eset amit mi még most se tudunk igazán feldolgozni.És higyétek el eböl az esetböl mindenki tanult föleg a hugunk aki soha nem fogja elfelejteni hogy mi történt vele és mindeg emlékezni fográ ha rá néz a lábára.És szerintem fejezük be a vádaskodást föleg azok akik még soha nem éltek át ilyet.Nagyon köszönyük azoknak akik segitetek és akik átérzik a hejzetünket.”
 • 40. névtelen 2008. június 05. 19:45
  „Sziasztok szerintem felesleges azon vitázni, hogy ki a hibás mert szerintem a söför is és aki lány is hibás.Bár a kislány kevésbé, mert a 60 as tábla felet ott van egy figyelmeztetö tábla, hogy VIGYÁZ GYEREKEK.Ezért a kamionos megálhatott volna a busz melet mert gondolhata volna, hogy gyerekek is szálnak le a buszrol hiszen miatuk van kint a tábla, de persze a kis lány is szétnézhetet volna, de az is lehet, hogyha kinéz a busz mögül akor mega szele rántja el.”
 • 39. TESTVÉREK 2008. június 05. 18:03
  „sziasztok attolfüg drága kresz hogy kinek mi a nagy baj nekünk most ez mert vellünk történt. De ha mindent olyan pontosan tudsz irdmár le azt hogy hanyas táblánál mennyi vel ment? De szerintem mindegy mert az a lényeg hogy jolvan és minket is és a sófőrt is megtanitotta arra amire kellet mert egy 2 családos apukának is nehéz igy élni. Szerintem lelehet zárni ezt a témát van mindenkinek dolga és foglalkozzon azzal. Nekkünk most az hogy várjuk a hugunk teljes felépülését és a sófőrnek meg az hogy tultegye magát rajta és máskor mi is és ő is ovatosabb lesz és leszünk. Igy drága Kresz keres magadnak más témát vagy menny el dolgozni hogy ne unatkoz. Köszönettel a TESOK és köszönjük mindenkinek aki mellettünk ált és szoritot a hugunkért!!!!!!!!!!!”
 • 38. rew 2008. június 05. 14:00
  „ámen”
 • 37. Kresz 2008. június 05. 12:55
  „Kedves Mindenki!

  Biztos informacioim vannak a tortenesekrol. A kamion nem ment gyorsan, a fekek es minden muszaki parameter megfelelo volt. A kislany kirohant a busz takarasabol. A sofor gyakorlott vezeto, rogton fekezett, elrantotta a kormanyt es a nagy fekezesben a mar az arokba tarto/arokban levo auto potkocsijanak a vege elsuhintotta a kislanyt. Tehat nagyban koszonheto a sofor gyors es megfelelo cselekvesenek es magabiztossaganak, hogy a kislany ÉL!! es viszonylag keves serulessel uszta meg a balesetet. A koponyaja serult es a jobb combja repedt fel (ha jol tudom, hogy a jobb).
  Kedves Testverek! Mas csaladban is tortent tragedia, vannak gondok, a tietek ehhez kepest nem akkora volumenu, hogy vilagfajdalom kellene hozza (amellett, hogy egyutterzek es sajnalom a kislanyt). Gondoljatok csak a Postas Holgyre, az Anyukara, aki elveszitette az egyetlen lanyat es az Edesanyjat egyszerre, stb stb. Oruljetek, hogy a testveretek eletben van es fel fog epulni. Az elobb emlitett aldozatok pedig nem voltak hibasak egyaltalan, s megis nekik mar nincs tovabb. Nektek van!!”
 • 36. testvérek 2008. június 05. 11:00
  „Sziasztok.Én válaszolok nektek minden kérdésetekre.A hugom Sorolta tegnap már jobban érezte magát és néhe már elmosolyodot is.Én nem kivánom senkinek, hogy azt élje át amit mi átéltünk és amit a hugom átél és át is fog.Azoknak akkik azt irták, hogy megkéne nevelni azoknak csak annyit,hogy ö megtanulta egy egész életre és neki kell ezel élni nem nektek.Lehet, hogy a hugunk is hibás de azért a soför se panaszkodhat( a BMW- röl csak anyit, hogy akor nem kelet volna rinyálni,hogy össze tört a kamilyon eleje egy kicsit enyit eröl) És szerintem senki ne hibáztason senkit majd a randöröke lintézik.És mégegyszer nem kivánom senkinek ezt az egészet és aki nem tudja pontosan, hogy miröl van szo az inkább maradjon csendbe.”
 • 35. testvérek 2008. június 05. 11:00
  „Sziasztok.Én válaszolok nektek minden kérdésetekre.A hugom Sorolta tegnap már jobban érezte magát és néhe már elmosolyodot is.Én nem kivánom senkinek, hogy azt élje át amit mi átéltünk és amit a hugom átél és át is fog.Azoknak akkik azt irták, hogy megkéne nevelni azoknak csak annyit,hogy ö megtanulta egy egész életre és neki kell ezel élni nem nektek.Lehet, hogy a hugunk is hibás de azért a soför se panaszkodhat( a BMW- röl csak anyit, hogy akor nem kelet volna rinyálni,hogy össze tört a kamilyon eleje egy kicsit enyit eröl) És szerintem senki ne hibáztason senkit majd a randöröke lintézik.És mégegyszer nem kivánom senkinek ezt az egészet és aki nem tudja pontosan, hogy miröl van szo az inkább maradjon csendbe.”
 • 34. tulipancsi 2008. június 04. 23:54
  „Hónapokig vitázhat itt a két fél, akkor is megtörtént már a baleset. Szerintem mindkét fél hibás volt fele-fele arányban. Nem mondható ki, hogy csak "ő" volt és én nem vagyok hibás! Én ott ültem a busz hátuljában, ugyhogy félig meddig ismerem a baleset körülményeit.
  1. A kislány tényleg átrohant, "talán" átért volna "talán" nem, senki sem mondhatja meg.
  2. A kamion biztos nem 60-nal jött.
  3. Másodpercek töredéke alatt kellett döntenie a kamionosnak, senkit nem kivánok a helyébe.
  4. Eleve keskeny 3.rendü az út, normál esetben is alig-alig fér el egy kamion és egy busz egymás mellett. A kamionosnak választani kellett vagy a busz vagy a kislány vagy az árok. Probbáljon mindenki ezen elgondolkozni!
  Magyarországra jellemző, hogy csak akkor fognak ilyen dolgokra megoldást találni, ha már bekövetkezik majd a baj. A baleset másik forumán irta valaki, hogy szikáncson is balesetek sokasága után intézték el, hogy bejárjon a faluba a busz. Remélem amig itt mindenki vitázik, már jobban van a kislány és tán a másik félben is megszólalt a lelkiismeret és már rég meglátogatta a korházban!
  Talán ennyi az én egyéni véleményem illetve a forum elején valaki ocsárolta az egyházi iskolát, tőlle kérdezném: Az a szülő akinek ilyen iskolába jár a gyermeke az nem az állambácsinak fizeti az ADÓ-t?”
 • 33. Ngergő 2008. június 04. 20:59
  „A tényeket kellene nézni, hogy a lány kiszalad a busz mögül. Hova legyen körültekintőbb egy sofőr?!, közel 40tonnás súly nem áll meg 5 méter alatt, és azért mégse lassíthat 30-ra, hogy megtudjon állni, számítva a busz mögül kilépő, fel nem világosított kislányokra. A sofőr mindent megtett azért, hogy elkerülje az ütközést, saját életét (is) kockáztatva rántotta el a kormányt. Amúgy a BMW, amivel a "kamijon soför kollegálya" érkezett a helyszínre, közel sem ér 7 milliót, de ha annyiért megvenné, aki így felbecsülte, máris az övé. Az autó egyébként karba volt tartva, a "szemét" pedig, ami az autóban volt, valahogy érthető, hiszen dolgoznak vele nap, mint nap, és nem kényes üzletasszonyok utaznak a hátsó ülésen. A saját autójában pedig mindenki olyan szemetet tart, amilyen neki tetszik, nem ez tükrözi egy kamion karbantartottságát.
  Remélem a kötekedni vágyóknak tetszik a helyesírásom, mindig 5-ös voltam...
  Az viszont, hogy egy másik embert legyökerezünk a hozzászólásunk végén, saját stílusunkról tesz tanúbizonyságot, teljesen mindegy, hogy kijét ütötték el az illetőnek. (Amúgy énis 17 vagyok, és remélem figyelitek, hogy senkit nem gyökerezek le a hozzászólásom végén.) Üdv.”
 • 32. mujóó 2008. június 04. 18:06
  „Magyarországon soha nem volt a gyalogosnak elsőbsége még a kresz tanítása ellenére sem a gyalog átkelőn. Mostanában a médiában szinte minden héten foglalkoznak egy-egy szörnyű balesettel, hogy felhívják az autósok figyelmét a gyalogosokra, de vele párhuzamosan bele súlykolják a gyalogosba, hogy már pedig neki van elsőbsége és nyugodtan át lehet menni a zebrán, ezzel megbontva egy több évtizedes íratlan szabályt, mi szerint a gyalogos a gyengébb,tehát alkalmazkodjon ő az autósokhoz.”
 • 31. Talan nem is kresz_teszt 2008. június 04. 16:55
  „Elobbi hsz-mat kiegeszitve:
  Abbol kiindulva, hogy a mai autosok milyen kozlekedesi morallal rendelkeznek, nem csodalkozom, ha nem tudjak megtanitani a gyermekeiknek az alapveto kresz szabalyokat (sem). Ez tenyleg nagyon fontos dolog, mint ahogy ebbol a hirbol is latszik. Raadasul ha a "mai gyerekek" nem a szamitogep elott ulnenek es lovoldozos jatekot jatszananak, hanem pl kirandulnanak, setalnanak csaladi programkent, akkor jatszva meg lehetne tanitani oket ezekre a szabalyokra. Bar, ha a szamitogep elott ul a gyerek, nem kell vele foglalkozni, elvan magaban...
  Masreszt, egyutterzesem fejezem ki a csaladnak. Egy baleset mindig rossz, akarki is volt a hibas. Mielobbi gyogyulast kivanok.
  Emellett ugy velem, nem kell tuldimenzionalni a dolgokat es kigyot-bekat kiabalni a teherautosra es a busz jaratra, stb.
  En is megserultem 14 evesen ugy, hogy az egyik bokam mai napig nem mukodik rendesen, a sport-karrierem veget ert miatta. Megis megvagyok, s nem erzem kevesebbnek magam senki masnal.”
 • 30. Kresz_teszt 2008. június 04. 16:41
  „Sziasztok!

  En nem tudom ennyi infobol eldonteni, ki a hibas pontosan es ki miert. Az teny, hogy a helyesirasi hiabk miatt nagyon olvashatatlan es erthetetlen az egesz forum. Ez is elkeserito. Meg az is, hogy miert szalad ki egy 10 eves gyerek a busz takarasabol az utra? Kicsi meg, figyelmetlen, stb stb. DE: en mar ovodas koromban tudtam, hogy mi az, amit sosem szabad. Pl ezt sem. En nemcsak jol elbeszelgetnek a gyerekemmel, hanem jol eltangalnam, hogy jol megjegyezze. Az elete mulhat a szeleburdisagan. Azzal is egyetertek, hogy miert nem varta senki?? Azzal is egyetertek, hogy a teherautonak is jobban figyelni kellene, foleg ha buszmegalloban allo busz mellett halad el. Sok itt a hiba, szerintem mindenki hibas valamennyire. A fo problemat abban latom, hogy mi, emberek egyre kevesbbe figyelunk egymasra, egyre butabbak es sotetebbek vagyunk (tisztelet a kivetelnek, mert olyanok is vannak), egyre onzobbek es feluletesebbek. Hova halad ez a vilag???
  Bocs, h hosszu voltam!”
 • 29. Lutetia 2008. június 04. 16:40
  „1. Próbáljunk kicsit toleránsabbak lenni, és nem a helyesírási hibákra koncentrálni, hanem a hozzászólások tartalmára. Aki nem tud helyesen írni, annak is jogában áll véleményt nyilvánítani. Egy internetes fórumra nem csak akadémikusok írnak. Ezt mint nyelvész mondom.
  2. "az iskolabuszt elsősorban csak a városi és kistérségi fenntartású iskolák diákjai használhatják". Most akkor elsősorban vagy csak? Mert ez így önellentmondás.”
 • 28. pix 2008. június 04. 15:16
  „rew! nem hát. bevásárló listát kezdett írni:)))”
 • 27. seleron 2008. június 04. 15:13
  „A kislány a busz takarásából ugrott az utra. Ő volt a hibás a KRESZ szerint ezen nincs mit szépíteni. Én ilyet gyerekkoromban sose csináltam, hogy kiugorjak a busz takarásából. Ha nekem lenne gyerekem és ilyet csinálna biztosan alaposan elbeszélgetnék vele.”
 • 26. rew 2008. június 04. 14:56
  „24. a gyökért ugye nem nekem szántad?”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenten minden maradt a régiben

Mindszent - Kedd délután két óráig adott ultimátumot a mindszenti önkormányzat a tiszai strand… Tovább olvasom