Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Több busz megy be Szikáncsra

Szikáncs - Lakossági kérésre szeptember elsejétől két pár buszjárattal több áll meg Szikáncs központjában. Két esztendeje még egy sem ment be, mert nem volt rendben a vasúti átjáró.
Vásárhely egyik külterületén, Szikáncson korábban szinte valamennyi lakossági fórumon felvetődött, hogy azt szeretnék a helyiek elérni, a buszok ne csak a településrész szélén lévő főút megállójában álljanak meg, hanem be is menjenek a központba. Ezt eddig azért nem lehetett megoldani, mert a bevezető utat keresztezi a vasút, és az átjáró nem volt biztosítva. Az előírásnak megfelelően a menetrend szerinti busz csak biztosított átjárón haladhat át. A másik kizáró ok: Szikáncs központjában nem volt se megálló, se akkora hely, hogy egy busz megfordulhasson.

– Még 2006-ban a MÁV-val kötöttünk egy megállapodást, amely szerint a 30 millió forintos beruházás felét ők, a felét pedig mi álljuk. Ennek köszönhetően fel is szerelték a fénysorompót – tudtuk meg Benkő Zsolt önkormányzati képviselőtől.

Ez a járat még a főút melletti csárda előtt áll meg Szikáncsnál. Fotó: Miskolczi Róbert
Ez a járat még a főút melletti csárda előtt áll meg Szikáncsnál. Fotó: Miskolczi Róbert

Ezzel egy időben a központban, a posta előtt kialakítottak egy fedett buszmegállót, illetve buszfordulót. Az utat egyirányúsították, és csak a buszok, illetve a posta járművei hajthatnak be. A postának és az óvodának együttesen helyt adó épület akadálymentesítése során pedig korlátot építettek, így közvetlenül senki se tud a járdáról a busz elé lépni.

Kútvölgyre tizenöt megy

Szikáncs mellett még egyetlen egy külterület központjába, a kútvölgyibe mennek be volános buszok. Hétvégenként tizennégy, munkanapokon pedig tizenöt. Erzsébeten, Batidán csak a közeli főúton lévő megállónál lehet fel- és leszállni, de Benkő Zsolt elmondása szerint innen a legtávolabbi házhoz is kevesebbet kell gyalogolni, mint a belváros egyes buszmegállóihoz.

A fenti változtatásoknak köszönhetően munkanapokon délelőttönként négy, délutánonként egy volános járat megy be a központba, valamint az önkormányzat által üzemeltetett iskolabusz is. A Vásárhelyről Makóra, illetve onnan visszafelé igyekvő buszok közül több most is csak a szikáncsi bekötőnél áll meg.

– Lakossági kérésre egyeztettünk a volánnal arról, hogy több járat is menjen be Szikáncsra. Szeptember egytől 9.20-kor és 10.45-kor, valamint 14.25-kor és 15.05-kor is lesz busz a központig, így a régiekkel együtt összesen kilenc – folytatta a városatya.

Csak a hagyományos buszokkal lehet ezt megoldani, mivel az új, háromtengelyes járművek padlója túl alacsony, s nem tudnak átmenni a magas vasúti átjárón. A fénysorompó tilos jelzésénél állva pedig olyan hosszúak, hogy mintegy két méterre belógnának a főútra, ami balesetveszélyes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminchét vásárhelyi pályázat felújításokra

Hódmezővásárhely - A június 19-i vásárhelyi rendkívüli közgyűlés döntött a panelprogram és az… Tovább olvasom