Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Több edző és vízfelület kellene

Hódmezővásárhely - Csak a Hód-Úszó SE 150 fiatal úszásoktatásával, versenyeztetésével foglalkozik Vásárhelyen. A négy tréner 20–30 fős csoportokkal, olykor naponta egymás után kettővel dolgozik. Ilyen létszámmal a rendelkezésre álló vízfelületen és edzésidőben lehetetlen minőségi munkát végezni.
– Jelenleg 150-en sportolnak egyesületünkben – mondta Csókay Miklós, a Hód-Úszó SE vezetőedzője –, a tréningeken annyian vagyunk, hogy még a meleg vizes medencében is tartanak foglalkozást a kollégák, Nagyné Zaka Ildikó, Tóth Tibor és Kőhegyi Ferenc. Van, amelyikben leér a gyerekek lába, ami szintén nem ideális.

A csoportok nagy létszámúak, 20–30 fősek, így képtelenség minőségi munkát végezni – állapította meg Csókay –, mert nem tudnak az egyéni képzéssel eleget törődni. Ahhoz, hogy jobb legyen a csoportbontás (versenyzőknél 10–12, a többieknél 14–16 fő), még legalább egy vagy két edző kellene, az ő foglalkoztatásukhoz pénzre, támogatókra lenne szükség. Az egyesület a szabadtéri nagymedence 8 pályájából ötöt használ, egy-egy jut Bán Sándornak és tanítványainak, a gyógyúszóknak és a vendégeknek.

– Sokan vagyunk, egy-egy pályán a kisebbek közül tízen–tizenketten tempóznak egyszerre, célba éréskor alig férnek el a falnál. A fedett uszoda újbóli megnyitásával azért javul majd a helyzet. Akadnak tehetségek, akikkel érdemes lenne komolyabban foglalkozni, de ilyen létszám és vízfelület mellett erre nincs mód. Pedig a szülők elvárnák tőlünk, úgy érzik, gyerekeik nem fejlődnek kellőképpen – közölte Tóth Tibor.

Csókay Miklós, a Hód-Úszó SE vezetőedzője tanítványaival. A nagymedencében alig férnek el a gyerekek. Fotó: Tésik Attila
Csókay Miklós, a Hód-Úszó SE vezetőedzője tanítványaival. A nagymedencében alig férnek el a gyerekek.
Fotó: Tésik Attila

Elutasítani viszont egy jelentkezőt sem akarnak, mert az is fontos, hogy minél többen tanuljanak meg úszni. Nagyné Zaka Ildikó megemlítette: behatárolja lehetőségeiket, hogy az edzéseket az iskolai elfoglaltságokhoz alkalmazkodva nem tudják délután 4 óránál korábban kezdeni, 6-tól pedig a vízilabdások következnek.

A szülők közül Nagy Erika elmondta: a csoportokból nem mindegyik kerülhet a sport szempontjából ideális hideg vízbe, és a sportuszoda zárva tartása miatt harmadik hete öltözőjük sincs a kicsiknek. Varga Beáta szóvá tette, miért nem lehetett az iskolakezdés előtt, augusztusban elvégezni a Gyarmati-uszoda takarítását, karbantartását. Varga Ferenc, a Hód-Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója a felvetésre azt válaszolta: nem akarták a szezon közben bezárni a fedett uszodát.

Nyitás szeptember 23-án

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Gyarmati Dezső Sportuszoda a szokásos takarítási és karbantartási munkák miatt két hétre bezár, és szeptember 15-én nyit újra. A kapunyitás technikai okok miatt csúszik – tudtuk meg az igazgatótól –, az új időpont szeptember 23.

Olvasóink írták

 • 6. Filctoll 2009. szeptember 22. 20:42
  „Vegyetek téglajegyet és akkor lesz nagyobb uszoda. -Nevetséges!!!
  Ez egy korábbi, kapcsolódó cikk lényege volt!
  És mi lesz a búvárok merülőmedencéjével? Az sosem készül el? -Sajnálhatjuk!”
 • 5. Én2 2009. szeptember 18. 12:50
  „Először kiírják, hogy két hétig zárva lesz a fedett ebből természetesen mindig 1 hónap lesz. Nem is az a baj, hanem az hogy a külső medencékben nem csinálnak valami rendszert hanem hagyják, hogy a gyerekek mindenki nyakába ugráljanak és ez teszi lehetetlenné a z úszást. Sokat kell még tanúlni a vezetőknek, de már a nyáron tanúsították, hogy haladnak valamire.
  Éves belépővel azért dűhítő ha az ember lemegy és nem fér el sehol úszni.”
 • 4. JB007 2009. szeptember 18. 08:56
  „De sok egyesületnek kell kifizetni az öltöző- vagy terembérletet, az edzők szerelemből, társadalmi munkában dolgoznak. Ennek tükrében az úszók még jól állnak.”
 • 3. eldorádó 2009. szeptember 18. 07:47
  „egy hónapra bezárt az uszoda: ki lehet adni a szabit az úszómestereknek illetve NEM TERMEL VESZTESÉGET addig is az uszi...”
 • 2. Filctoll 2009. szeptember 17. 20:18
  „Én2 nyugi, hamarosan újra kinyitnak. Télen meg a fedettben vannak az úszó edzések, a kötelező általános iskolás gyerekek meg -alkalomadtán a sok minuszban- kint férnek el. Miért nem lehet a kinti 3 méteres medencét kijelölni a sportolóknak edzésre? Ha megveszem a méregdrága jegyet ugyan hagy menjek már bele valamelyik medencébe. Ha egy kicsit megszerveznék az időpontokat a meglévő edzőállomány is elég lenne.”
 • 1. Én2 2009. szeptember 17. 16:41
  „Három hete le van zárva a fedett, de csak a napokban látszott hogy dolgoznak valamit.
  Lehetettlen kint az úszás, a rengeteg gyerek elözönli a medencét és lehetetlen úszni a felnőtteknek. Pl. engem tegnap a tanárnő ki is küldött mert ők megérkeztek. Ilyen a vásárhelyi strand nem törődnek semmivel mi a francnak kellett iskola kezdéskor lezárni. Ők se tudják.Nem szólva arról, hogy napok óta hideg a középső medence vize. Ki figyel oda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétkeréken Barattyosra

Több mint egy éve adták át a Vásárhelyt Barattyossal összekötő kerékpárutat. Biciklire pattantunk, és teszteltük a 207 millió forintból épült aszfaltkígyót. Tovább olvasom