Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Több ezren emlékeztek halottaikra a vásárhelyi temetőkben

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi temetőket több ezren keresték fel az elmúlt napokban, s zarándokoltak el elhunyt családtagjaik, barátaik, ismerőseik sírjához. Koszorúk, virágok, mécsesek és gyertyák voltak mindenütt a katolikus sírkertben is, az emlékezést és a nem múló szeretetet jelképezve.
– Szegény vagyok, csak ennyire telik – mondta a 72 éves Legendás László, aki egy kis koszorút és egyetlen szál krizantémot szorongatva csoszogott a vásárhelyi katolikus temető felé mindenszentek napján. – Előfordult, hogy ezt is csak úgy tudtam megvenni, hogy kölcsönkértem. A testvérem, József sírjára viszem, négy esztendeje halt meg. Az átlag azért jobb anyagiakkal bír, és koszorúkkal, csokrokkal, mécsesekkel érkezett a sírkertbe.

A Páfrány virágüzletben dolgozó id. Beder Ferenc mégis panaszkodott. – Idén kevesebben és ritkábban látogattak ki egész évben szeretteikhez, és tavalyhoz képest mindenszentekkor és halottak napján is visszaesett a kereslet. Ebben szerepet játszhatott, hogy a piacon is több helyen lehetett kapni virágot, koszorút, mécsest, és sokan útban a temető felé ott vásárolták meg. De az is érződik, hogy az embereknek egyre kevesebb a pénzük – tette hozzá.

Sokan Vásárhelyen is alkonyat után látogatják meg szeretteik sírját. A sötétben pislákoló mécseseknek meghitt hangulatuk van Fotó: Tésik Attila
Sokan Vásárhelyen is alkonyat után látogatják meg szeretteik sírját. A sötétben pislákoló mécseseknek meghitt hangulatuk van Fotó: Tésik Attila

Az Orgona virágüzlet anonimitást kérő tulajdonosa is hasonló tapasztalatokról számolt be, a sírokon azonban mindenütt ott pihentek a koszorúk, égtek a gyertyák. – Mécsest gyújtottunk, és néhány percig emlékeztünk – mondta Simon Katalin, aki Szegedről érkezett édesanyjával és kislányával édesapja és nagyszülei sírjához. Ezután továbbzarándokoltak Mártélyra, ahol anyukájának szülei nyugszanak.

Koszorútolvajok

Mindenszenteket megelőző napon Vásárhelyen több központi, városi ünnepséget tartottak. Koszorúztak az I. és II. világháborús emlékműnél, megemlékeztek a hadifoglyokról és a leventékről, a temetőkben is elhelyezték a kegyelet virágait a hősi halottak tiszteletére. Nem maradhatott ki a „Lelkek emlékére" kereszt sem, amely a 47-es főút áldozatainak állít emléket. De van, akiknek semmi sem szent.

Szombaton reggel ellopták az utóbbinál elhelyezett önkormányzati koszorút. Az esetnek volt szemtanúja, így mire a tolvajok délelőtt Szegedre értek, a rendőrök lefülelték őket; gépkocsijukban megtalálták a koszorút, amely visszakerülhet a helyére.

Sok helyen körbeállták a sírokat. Lehajtott fejjel emlékeztek, idézték meg az eltávozottak alakját. Néhol előkerültek a videokamerák és a fényképezőgépek, hogy megörökítsék azt a pillanatot, amikor a család minden tagja újra együtt van. Ezek a meghitt percek nem csak egy-két napra szólnak. – A férjemhez és a szüleimhez jöttem ki – árulta el az 57 éves Hatvani Istvánné –, de nem kell ehhez mindenszentek vagy halottak napja, szinte hetente kijárok. Most elkísértek a gyerekek is, koszorút hoztunk, mécsest gyújtottunk, és csöndben emlékeztünk.

A 80 éves Földházi Ernő és felesége, Ida nemcsak a rokonokra figyel, ottjártunkkor, szombaton egyik barátjuk sírján helyeztek el virágot. – A szülők, a hozzátartozók, a barátok iránti tisztelethez hozzátartozik, hogy ilyenkor kijöjjünk, és csendben felidézzük magunkban a hozzájuk kötődő kedves történeteket. Otthon derül ki: sokszor ugyanarra gondoltunk, ugyanaz jutott az eszünkbe. Így élünk együtt velük – mondta Ernő bácsi.

A 26 éves Olasz Attila apai ágon Vásárhelyhez, anyai ágon pedig Békés megyéhez kötődik, a kegyelet napjain végigjárják a családdal azokat a sírkerteket – a Kincses temetőben is nyugszanak rokonok –, ahol a hozzátartozók, barátok, ismerősök pihennek. – Természetes, hogy mindenhová elmegyünk, bár ők már meghaltak, családtagok maradnak –, és ezen, az érzéseinken nem változtathat semmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrém kerékpárokat készít Kenéz Balázs

Hódmezővásárhely - Három éve épít extrém kerékpárokat szabadidejében a vásárhelyi Kenéz Balázs. A 28 éves, gépészmérnök végzettségű férfi házi műhelyében eddig 10 drótszamár született, az egyik például 3 méter hosszú volt. Tovább olvasom