Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Több mint 180 gólyát hoz a szeptember Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Több mint 180 elsős kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptembertől, Hódmezővásárhelyen, az SZTE Mezőgazdasági Karán illetve a BKF helyi tagozatán.
Az első fordulóban 128-an nyertek felvételt az Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára, de ez a létszám a pótfelvételizőkkel, illetve a más egyetemekről átjelentkezőkkel még tovább nőhet. Bár a ponthatárok a tavalyi évhez képest valamelyest csökkentek, idén is nehéz volt bejutni: 300 pont alatt nem lehetett államilag támogatott helyre bekerülni, de indul olyan képzés is ahova minimum 386 pont szükségeltetett a sikeres felvételihez.

Az első fordulóban 128-an nyertek felvételt az Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára.
Az első fordulóban 128-an nyertek felvételt az Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára.

A legnépszerűbbek a felsőfokú szakképzések voltak, mint a gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és feldolgozó, ménesgazda, ökológiai gazdálkodó valamint vadgazdálkodási technológus.

- A felvételi pontok alapján a vásárhelyi székhelyű intézmény az ország egyik legkeresettebb agrár egyeteme - jegyezte meg Komarek Levente, a kar oktatási dékánhelyettese. Megtudtuk: a most felvett hallgatók többsége, mintegy 60 százaléka, maga fizeti majd a tanulmányai költségét. Ennek egyik oka, hogy az állam jóval kevesebb hallgató oktatását finanszírozza, mint a korábbi években, ugyanakkor sokan voltak, akik csak fizetős szakot jelöltek meg, tehát tudatosan választották ezt a képzési formát.

Arra kérdésre, hogy ez összefüggésben áll-e az új ösztöndíjrendszer bevezetésével, a dékánhelyettes elmondta, bizonyára volt olyan, aki a hallgatói szerződés miatt nem adta be a jelentkezését államilag finanszírozott szakra, a korábbi statisztikák azonban azt mutatják, minden évben népszerűek a kar önköltséges képzései, a hazai felsőoktatási rendszer változásaitól függetlenül.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatán az állam nem biztosított ösztöndíjas helyeket az intézmény számára.
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatán csak költségtérítéses formában tanulnak majd - az állam nem biztosított ösztöndíjas helyeket az intézmény számára.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatán, augusztus 27-én, a beiratkozás napján már pontos információkkal tudtak szolgálni a szeptemberi gólyák létszámát illetően. Az általános felvételi eljárásban, kereskedelem és marketing szakra 14, turizmus-vendéglátás szakra 38 főt vettek fel. Hozzájuk, egy-egy pótfelvételis csatlakozhat. Az elsőéves hallgatók közül valamennyien költségtérítéses formában tanulnak majd, mivel az állam nem biztosított ösztöndíjas helyeket az intézmény számára.

Petrik Annától, a Hódmezővásárhelyi Regionális Tudásközpont vezetőjétől megtudtuk, mindkét szakra a központilag előírt minimumot, azaz 240 pontot kellett teljesíteni, azonban voltak olyanok, akik ennél jobb eredménnyel kerültek be. Az intézményvezető azt is elmondta, igyekeznek mindenben segíteni új diákjaikat. A beiratkozás napján tájékoztatót tartottak a hallgatói ügyintézés online platformjáról, az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) működéséről, továbbá egy előadást is meghallgathattak az érdeklődők a BKF Idegen nyelvi Intézetéről.
A Tudásközpont aulájában az egyik elsőéves hallgató elmondta, eredetileg nem a BKF-re akart jönni, de most már pozitívan tekint a jövőbe. - Igyekszem tartalmasan eltölteni az egyetemista éveimet - mondta a frissen érettségizett gólyalány, akitől azt is megtudtuk, a turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak 190 ezer forintot kell fizetniük szemeszterenként.

Egy másik elsős, Jójárt Csaba, aki korábban a SZTE Mérnöki Karának hallgatója volt, - szeptembertől  turizmus-vendéglátás szakon tanul majd - az első helyen jelölte meg a BKF-t. - Nagyon örülök, hogy felvettek, és végre olyan dolgot tanulhatok, ami komolyan érdekel.

Olvasóink írták

 • 9. tams073 2012. augusztus 30. 21:58
  „kondvezér szerinted engem hol érdekel mit szereznek az meg külön felbosszant, hogy ezzel ki mennek dolgozni te ezt remélem viccböl irtad???!!!Igen is köpködök mert ez nem volt alkalmas sülinak nagy pénzért szétverték és csináltak belölle azt, viszont lehetett volna sztkt csinálni belölle mert lett volna olyan bezárt suli ami alkalmasabb lett volna rá és évek ota üresen áll vagy eltékozoltuk.Viszont ebböl is látszik mennyire szociális felfogású ez a banda.Szeretnél elmenni orvoshoz amit eggyáltalán ingyenes még skubizd ki hol van oszt rohangálj ennyi.Remélem ironikus volt amit irtál”
 • 8. kondvezér 2012. augusztus 30. 10:55
  „anzseliza, tams07: csak hogy tudjátok, EU komfort diplomát kapnak majd végzős diákjaink és ha ez mellé majd párosul német vagy angol középfokú nyelvtudás, akkor jól fizető állást kapnak majd Ausztriában vagy Írországban. Nem kell mindenre köpködni.”
 • 7. anzseliza 2012. augusztus 29. 23:38
  „6.UtólagKapitány, SzTK nincs, csak a kórház, de van helyette egy "neszesemmifogdmegjól" diplomát kiadó, munkanélküliket termelő FŐISKOLÁNK, hogy Vezérünk ezt is elmondhassa az általa teremtett, hűbéres városáról!
  Csak az önfényezés megy, a MEGALOMÁNIA!!!”
 • 6. UtólagKapitány 2012. augusztus 29. 22:50
  „Az SZTK helyett hova kell menni? Hol van az új helye Hódmezővásárhelyen?”
 • 5. tams073 2012. augusztus 29. 22:35
  „és persze nincs sztk helyette az nincs a hirbe azt sem tudjuk mi holvan kedves városvezetés ezt is köszönjük!!!”
 • 4. tom_peris 2012. augusztus 29. 21:53
  „komarek”
 • 3. tobaccoroad 2012. augusztus 29. 18:03
  „2, Ott jobb az arány abból csak 8000 munkanélküli...”
 • 2. baja2005 2012. augusztus 29. 16:37
  „Húúúúúúúúúúúú. Szeged 12 ezer.”
 • 1. UtólagKapitány 2012. augusztus 29. 12:58
  „Most még csak180 kicsi gólya, a jövőben viszont már 180 kicsi munkanélküli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek a Csernus-képek Hódmezővásárhelyre

Megérkeztek tegnap a megújult vásárhelyi Tornyai János Múzeumba Csernus Tibor festőművész alkotásai. Tovább olvasom