Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Több újszülött, több házasság, több válás

Hódmezővásárhely - 413 újszülött látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen 2012-ben, 25 babával több, mint az azt megelőző évben. Házasságkötésből és válásból is több volt tavaly, mint egy évvel korábban.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február végén közzétett, előzetes adatai szerint 2012-ben 90300 gyermek született Magyarországon, 2,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel a születésszám visszaugrott a történelmi mélypontnak számító 2011-es év előtti szintre. Bár nőtt a halálozások száma is, a születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, így a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött.

Több gyermek született tavaly, mint 2011-ben.
Több gyermek született tavaly Vásárhelyen, mint 2011-ben.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Hódmezővásárhelyen is nőtt a gyermekvállalási kedv. A városi Anyakönyvi Hivatal adatai szerint, 2012-ben 413 újszülött jött a világra, 25 kisbabával több, mint az azt megelőző évben. Vásárhelyen a városvezetés is igyekszik segíteni a családalapítást. Az önkormányzat, a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványon keresztül, babakötvény formájában pénzt "gyűjt" a 2006. január 1. után született fiatalok első lakás vásárlásához. - Az alapítvány havonta minden babakötvény-tulajdonos gyermeknek 4000 forintot különít el az erre a célra létrehozott alapítványi bankszámlára. A kötvénytulajdonosok a 18 és 24. születésnapjuk között vehetik majd fel a nekik járó összeget, amit otthonteremtésre fordíthatnak - mondta el Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense.

- Az elmúlt 10 évben közel 120 család otthonteremtését is segítette a város azzal, hogy ingyenes építési telkeket osztott ki Hódmezővásárhely különböző részein fiatal, kisgyermekes házaspároknak. A telkeken szinte kivétel nélkül már családi házak állnak, több városrészben új utcák jöttek létre - tette hozzá.

Nem csak a születések, a házasságkötések száma is emelkedett 2011-hez képest. Tavaly, Vásárhelyen 232 pár mondta ki a boldogító igent, míg egy évvel korábban 220. Nőtt a házasságfelbontások száma is. 2011-ben 119, 2012-ben 131 válás volt a városban.

Olvasóink írták

 • 14. tothis18 2013. március 10. 06:26
  „Miért több az esküvő??? Mert olcsóbb ill. ingyé van! Te remek cikkíró, telefonáld körbe, h hol ? Ft a polgári esküvői szertartás, aztán lehet ilyen címet adni,h Vásárhelyen több esküvő van, hiszen bárhol lehet megesküdni 8)
  A több gyerekre, igen meg kell becsülni a több gyermekeket nevelő családokat! Igen a NEVELŐ-TANÍTTATÓ-PÉLDÁT ADÓ családokat, de sajnos akik a 3 elvárásnak megfelelnek azok kevesen vannak, aki " csak szüli gyerekeket", az kérje keresztapjának a felcsúti maradónát v vásárhely géniuszát keresztapjának! Akkor kiderülne,h melyik családokban megélhetési szülés-gyermek előállítás s melyikben folyik a nevelő-taníttató-példát adó családi élet!!!”
 • 13. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 09. 16:49
  „Olyan szívet melengető mikor rádióba hallom:
  Megszületett lakatos gáspár és mezei rozália kisfia, lakatos márió”
 • 12. CsengeleMSN 2013. március 09. 07:30
  „Több újszülött, több házasság, több válás és kevesebb munkahely Hódmezővásárhelyen!”
 • 11. tobaccoroad 2013. március 08. 09:28
  „Ne foglalkozzatok a makói hagymaagyú papikával azt ctrl-c ctrl-v monologot elsüti minden vásárhellyel kapcsolatos cíkknél ennyi öröme van az életbe hadd csinálja ....”
 • 10. Vöröske 2013. március 08. 09:19
  „Szeretnék csatlakozni az előttem szólókhoz. Én is magyar vagyok,rendelkezem munkahellyel,a férjem is.Most született meg a második gyermekem és igen szeretnénk egy harmadikat is.Nem élősködünk senkin,nekünk nem jár semmilyen plusz támogatás.A kettőnk fizetéséből élünk,szerényen de boldogan.Nem kell mindenkit egy kalap alá venni.Aki nem akar gyereket vállalni az ne tegye,de majd ha nyugdíjas lesz akkor jusson eszébe,hogy azoknak a gyerekei fogják fizetni az ő nyugdíját akik dolgoznak.Akkor is ingyen élők leszünk?”
 • 9. ancsa76 2013. március 08. 07:45
  „Kedves előző Hozzászólok!
  Én egy fehér börű, magyar nemzetiségű, 36 éves nő vagyok. A férjemmel együtt a jövedelmünk nem több mint két dolgozó esetén a nettó minimálbér. Igaz ebből a fizetésből megélni nem lehet. DE!!!!!!!!! Egy adott életkor után azért az embernek eszébe jut, hogy mi értelme van a dolgoknak. Igen mi vállaltunk egy gyermeket és most jön a második baba is. Nem élősködünk sem a szűlők sem az állam nyakán. Jogosultak nem vagyunk semmire, a szülők pedig örülnek, hogy a gyógyszereiket meg tudják venni. Nem vagyok elfogult senkivel és semmivel szemben, normálisan és felelőségteljesen gondolkodom a férjemmel együtt. Ja, és a legfontosabb (ha már valaki szóbahozta a végzettséget): felsőfokú végzettségem van, a férjem egy keresett és hiányszakmában dolgozik szakmunkásként. Sajnos fizetést ebben a régióban nem igazán akarnak adni a munkahelyekkel együtt és nem mindenkinek sikerül a külföldi munkavállalás sem. Aki nem akar gyereket az ne vállaljon, de nem kell minden gyermekvállalót egy kalap alá venni azzal a bizonyos népcsoporttal.”
 • 8. TörökVirág 2013. március 08. 07:19
  „4. papika56 - nekem három gyerekem van, és nem vagyok sem aluliskolázott, sem munkanélküli, sem sötétbőrű, és nem megélhetésből "gyártottuk" a gyerekeket! vigyázz kicsit arra, amit mondasz, és ne ítélkezz ilyen elhamarkodottan!”
 • 7. xenopus 2013. március 07. 17:24
  „6. vip007 - Mindentől függetlenül én is kicsit sajnálom, hogy Magyarországnál demokratikusabb országokban IS készülhet olyan statisztika, amelyből az adófizető láthatja az országban élő kisebbséget, etnikumot statisztikailag bontva. Ilyen nálunk elképzelhetetlen, mindenkit egy kalap alá vesznek. Viszont a népszámláláson (aminek az eredményét a mai napig nem tudjuk!) kisebbséginek vallotta magát, akkor ez egy valós statisztikai adat, amit tovább lehet bontani.
  Így -jogosan- elkerülhető lenne a jelen helyzet is. Legalább az emberek tudhatnák hogy mi a valós helyzet! De így csak legendák terjednek. (Remélem nem sértettem senkit a véleményemmel, mert ezen a téren igen alacsony az ingerküszöb.)
  Visszatérve az alap esethez, -én sem akarok rossz májú lenni- de én is azt érzem hogy egyre rosszabbul élünk. Drágul minden, sok "alanyi" juttatást megvontak, átalakítottak. Jelen helyzetet figyelembe véve, én pillanatnyilag nem vállalnék gyereket. Akkor igen ha egyikünk nyugaton dolgozna meg a mindennapi betevőért. Lehet hogy Te épp ebbe a csoportba tartozol bele?!”
 • 6. vip007 2013. március 07. 12:59
  „4. papika56 2013.03.07. 10:11

  Mivel én (és ismerőseim)egyik, általad felvázolt, halmazba sem tartozok bele, így sértve érzem magam, így rövid úton elmehetsz a ...........!”
 • 5. kontrapista 2013. március 07. 11:02
  „4.papika56
  " Na ki ez a népcsoport ????
  Ejnye-bejnye papikám, nem tudod, hogy a te általad favorizált körökben ilyet kérdezni főbenjáró bűn ?”
 • 4. papika56 2013. március 07. 10:11
  „Tündérország ..tündérfővárosában boldogan élnek , meg d..nak az emberek. Munka után, jóólakottan lehet gyereket csinálni. Nincs éhező..fázó család arra. Fehér..v. fahéjszínűek ezek a kisdedek ???
  Makón pl. épült 2 db új bölcsöde ..1 önk. 1 református ...de mivel nincs gyerek --így bezárták. Fel se mérték..kell-e ? de milliárdokat beleöltek ..most zárva van.
  Ki szül ma :: aki felelőtlen. alul iskolázott, munka híjján csak megélhetésből gyárja .
  Na ki ez a népcsoport ????”
 • 3. szandokán 2013. március 07. 09:37
  „Ha nincs mit enni,nyilván azután a legjobb dolog a kefélés.”
 • 2. pixelplus 2013. március 07. 09:18
  „1. pog 2013.03.07. 08:39

  ne legyél már rasszista!:)”
 • 1. pog 2013. március 07. 08:39
  „Értem ,de mely társadalmi rétegben nőt a születések száma..?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvántartás a termőföldekről

A járási földhivatal vezetője, Vácziné Horváth Mária szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közeledik két kitöltendő és beküldendő adatlap beadási határideje. Tovább olvasom