Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Többen jönnek Vásárhelyre, fejleszt a szálló

Emelkedett a külföldi és hazai turisták száma Vásárhelyen, a statisztikák szerint egyre több az eltöltött vendégéjszaka a megye második legnagyobb településén. A szakemberek tapasztalata szerint elsősorban a városi és a környékbeli rendezvények vonzzák a vendégeket, de már fogorvoshoz érkező írekről is tud a Tourinform-iroda.
Háromcsillagossá bővítették a Kenguru panziót. Számítanak a vendégekre. Fotó: Tésik Attila
A Dél-Alföld egyetlen kiemelt turisztikai központja Szeged, mely könnyen elérhető, szállodák, panziók sora várja az oda látogatókat. A vendégek onnan indulva keresik fel a vidéki látnivalókat, elsősorban Ópusztaszert. A megye többi településén elsősorban a különféle rendezvények vonzzák a vendéget. A vásárhelyi vendéglátók tapasztalatai megegyeznek a statisztikai hivatal adataival: enyhén emelkedett a városba látogató belföldi és külföldi vendégek száma. Az országos trendnek megfelelően a kempingek és az ifjúsági szállások iránti kereslet csökkent, viszont nagy átlagban nőtt a szállodák kihasználtsága. Az idei esztendőben az árvíz miatt a mártélyi üdülőterület eddig használhatatlan volt.

Vásárhely vendégeinek számát több külső körülmény is befolyásolta. Egyrészt már itt is keresik a szállást a szegedi kajak-kenu világbajnokság idejére, augusztusra. Az első félévben azonban sokat számított, hogy a város szállodáiban szálltak meg a környéken szénhidrogéneket kutató geológusok és más szakemberek. Nagy számban látogattak a tanév alatt a városba a Global Volunteers amerikai önkéntesei, akik heteket töltöttek el Vásárhelyen a Fáma Hotelben. A városban három szálló, a Fáma, a Pelikán Hotel, illetve a Kenguru panzió is várja a vendégeket. Utóbbi tulajdonosa olyannyira bízik a turizmus fellendülésében, hogy a kétcsillagos panzióját nemrégiben háromcsillagos hotelszárnnyal és melegkonyhás csárdával bővítette.

Kovács Gábor ügyvezető lapunknak elmondta: egy uniós pályázatnak köszönhetően a nettó 110 millió forintos bővítés árának negyven százalékát nyerték meg. Ötvenmillió forintot pedig kedvező kamatozású hitelként vettek fel. A Kenguru panzió így hét hotelszobával és három apartmannal, összesen huszonöt ággyal bővült, így most 28 légkondicionált, igényesen kialakított lakóegységgel, 75 ággyal, zárt parkolóval és fűtött vizű medencével várja a vendégeket. A cégvezető tapasztalatai szerint a turistákat elsősorban a vásárhelyi és a közeli rendezvények vonzzák a városba.

Pezsdülés – számokban

A vásárhelyi turizmus föllendülését jelző konkrét adatokat Szűcs Annától, a Központi Statisztikai Hivatal szegedi igazgatósága tájékoztatási osztályának munkatársától tudtuk meg. Eszerint az idei első félévben 347 külföldi összesen 858 éjszakát, míg 1157 belföldi 2703 vendégéjszakát töltött el a városban. Ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest a külföldieknél 121,8 százalékos, míg a belföldieknél 11,6 százalékos emelkedést jelentett. A külföldi vendégek száma 4,3 százalékkal, a belföldieké 67,6 százalékkal emelkedett.

A szállodai szobák mellett fizetővendéglátás is működik a város területén, jellemzően a belváros frekventált részein adnak ki lakásokat, szobákat az ide látogatóknak – tudtuk meg Tülkös Ildikótól, az önkormányzat idegenforgalmi referensétől, a helyi

Tourinform-iroda vezetőjétől. Az iroda saját programokat is ajánl, így a fiataloknak, a családosoknak és a nyugdíjasoknak egy-három napos városnéző programokat is szervez. Az irodában több jelenleg is Vásárhelyen tartózkodó külföldi csoportról is tudnak. Így a belga úszókról illetve a holland vendégekről. Tapasztalataik szerint az idén megjelentek azok az első ír, illetve német turisták is, akik kifejezetten fogászati ellátásért utaztak a városba. A Tourinform-irodába betérő vendégek elégedettek a várossal, csak egyetlen dolog jelent számukra nehézséget, mégpedig az, hogy a vásárhelyiek zöme csak magyarul beszél, az idegen nyelveket nem ismeri. Ez azonban nyilván nem csak helyi tapasztalat.

Szintén a szénhidrogének után kutató szakemberek emelték meg jellemzően májusban a város közelében, a 47-es út mellett található Vándorsólyom fogadó vendégéjszakáinak számát. Itt telt házat évek óta a közelben rendezendő állattenyésztési napok szakkiállítás és vásár időszaka eredményez csak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn nyit a főposta Vásárhelyen

Hétfőre visszaköltözik az eredeti helyére a vásárhelyi főposta. Az épület átalakítása, felújítása… Tovább olvasom