Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Toborozni kell a tűzoltókat

Hirdetésben keres tűzoltókat a vásárhelyi laktanya. Törvényben csökkentették a ledolgozható óraszámot, de előírták, hogy egy-egy vonulós autóra a korábbinál nagyobb számú legénységet kell biztosítani. Ráadásul a tervezettnél többen mentek nyugdíjba, így 17 fő hiányzik Vásárhelyen. A jelentkezők fele egészségügyileg nem felel meg.
Bevetésre indulva. Csanki Imre őrmester jön le az emeletről. Fotó: Tésik Attila
Katonai egyenruhában lévő férfi áll a vásárhelyi tűzoltólaktanya előtt. Az egyik helyi újságban megjelent hirdetésre jött, a beosztott tűzoltói munka érdekli. Kisvártatva csalódottan távozik, hiába van jó kondícióban, valamint egy kivétellel az összes követelménynek megfelelt, az életkora miatt nem jöhet számításba: ugyanis 36 esztendős. Túl idős tűzoltónak.
– Törvény írja elő, kiből lehet tűzoltó. Az egyik ilyen követelmény, hogy nem lehet idősebb 35 évesnél. Ezt a korhatárt mi öt évvel csökkentettük, mert erre lehetőségünk van. Emellett szükséges még a büntetlen előélet, az érettségi vagy szakmunkás végzettség, valamint a fizikai és pszichikai alkalmasság – tudtuk meg Balogh István alezredestől, tűzoltó és műszaki mentési osztályvezetőtől.

A nagy többség az egészségügyi vizsgálaton bukik meg. Az alezredes több évtizede szolgál itt, s az a tapasztalata, hogy akik egykoron sorkatonaként A kategóriát kaptak, azoknak a fele még alkalmatlan lehet tűzoltónak.

Csanki Imre az első számú szűrővel, Alfával. Fotó: Tésik Attila
Országosan is létszámhiánnyal küzdenek a tűzoltóságok. Ennek oka, hogy törvényileg csökkentették a ledolgozható óraszámukat, valamint ezzel együtt megnövelték azt a létszámot, melynek egy-egy rohamkocsira fel kell szállnia bevetéskor. Vásárhelyen még az is szaporítja a gondokat, hogy a tervezett kettő fő helyett öt ment nyugdíjba.

– Jelenleg így tizenhét helyet kellene feltöltenünk az idén. Eddig 25-30 érdeklődő volt nálam, de közülük mindössze nyolc jutott el odáig, hogy beadta a kérelmét felvételre. Január 10-én lesz a következő fizikai felmérés, s nem lehet tudni, hányan mennek át rajta – sorolta Balogh István.

A laktanya egyik legfiatalabb tűzoltója Csanki Imre. A 22 éves őrmester többek között azért is választotta ezt a hivatást, mert édesapja is tűzoltó volt. A fiatalember az iskola után rövid ideig a porcelángyárban dolgozott mint minőségi ellenőr. Miért érdemes tűzoltónak menni? Erre a következőket válaszolta Balogh alezredes: ez biztos egzisztencia. Emellett sok embert lelkesít az a tudat, hogy másokon segíthet. Előre látható a munkabeosztás – 24 órás munka után 48 óra pihenő jár – emiatt majd három hónapnyi a szabadság. A pénz egy kezdő esetében nettó 100 ezer forint.


Alfa kutya az első szűrő

Míg a laktanya egyik legfiatalabb tűzoltójával beszélgettünk, odajött hozzánk Alfa, a laktanya 9 éves németjuhásza. A pályáját egy kis avartűzzel indító őrmester erre tréfásan megjegyezte, hogy az érdeklődők első szűrője a kutya. Ugyanis Alfa megugatja azokat, akik nem szimpatikusak neki. Eddig két fiatalt futamított meg. Ha az eben múlna, e sorok írójából, illetve lapunk fotóriporteréből jó tűzoltó válhatna, mert Alfa fel sem nézett ránk, mikor beléptünk, egykedvűen heverészett tovább a szertárban. Viszont a korunkkal, s talán fizikai rátermettségünkkel már jóval több problémánk adódna. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A komp bérlője kifizetné a biztosítást

A mindszenti komp üzemeltetője, Juhász Lajos kifizetné az éves biztosítási díjat, ha cserébe az… Tovább olvasom