Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Tolvajkergetők után: Borbás Zoltán: Nehogy már én legyek a hibás!

Hódmezővásárhely - Kölcsönszerződést kötött a vásárhelyi nyugdíjas, Imre Sára Borbás Zoltán üzletemberrel – ő az, akihez a minap beállítottak a Tolvajkergetők. Az asszony elbukta a lakását. A rendőrség vizsgálódott, majd megszüntette a nyomozást. Pillanatfelvétel arról a világról, amelyben valaki mindig veszít.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– 2009-ben azt mondta a fiam, váltsuk át a megtakarított pénzemet euróra, így őrzi az értékét. Megtettük – idézi föl a kezdeteket Imre Sára nyugdíjas adminisztrátor.

– Később, hogy nem adtam neki plusz félmillió forintot, kiírta az internetre, hogy neki nincsen apja, se anyja. Azóta nem beszélünk, az apjával sem tárgyal. Borbás Zolit 5 éve ismerem, az Oldalkosár utcában szomszédok voltunk. Hallottam, szokott kölcsönadni, kértem tőle. 300 ezerről volt szó, a szerződést 450 ezerről készítettük. Ez furcsa volt, de nem gyanakodtam: a szegedi ügyvédnek, akinél a papírt írtuk, jó ismerősöm volt az édesapja. A kölcsönt nem tudtam visszaadni időben, de Zoli azt mondta, nem gond. Később szóba került a fiamnál lévő 2 millióm, fölajánlotta, írjunk egy olyan papírt, hogy ő ad nekem 2 milliót kölcsön, és megpróbálja megszerezni, behajtani a fiamon. Én, naiv, ebbe is belementem, az Oldalkosár utcai lakás volt a fedezet. Nem tudom, próbálkozott-e behajtással. Ahogy lejárt a határidő, kiderült, már lenne is vevő a lakásomra, úgyhogy mennem kellett. Három autóval mindenestül elköltöztettek a Béla cigány utcába, egy házrészbe, azzal, hogy hamarosan elszámolunk. Se villany, se semmi. Akkor néztem csak, hogy Sárika, te mibe keveredtél. Most unokaöcsémmel egy rokonnál lakunk, szívességből.

Imre Sára: Hibás voltam. Fotó: Bakos András
Imre Sára: Hibás voltam. Fotó: Bakos András

Imre Sára feljelentést tett, arra hivatkozva, hogy a 2 milliós szerződés nem valós. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság azonban idén február 24-én megszüntette a nyomozást, mert „...nem sikerült olyan személyi vagy tárgyi bizonyítási eszközt beszerezni, amely egyértelműen és kétséget kizáróan bizonyítaná azt, hogy a kölcsönszerződésben foglaltak valótlanok, és a pénz átadása nem történt meg" – olvasható a Szitás Zoltán rendőr őrnagy által aláírt határozatban.

 Tájkép, Tolvajkergetők után

Borbás Zoltánt az egész ország megismerte, miután a háznál – amely a vele vitában álló anyósa, Benyhe Jánosné nevén szerepel – május 31-én megjelentek a Tolvajkergetők. A házat ugyanis Benyhéné bérbe adta a csapatnak. Vita támadt, Borbásra riasztópisztollyal lőttek, a rendőrség eljárást indított. Borbás Zoltán azt mondja, ő is feljelentést tett, mert 12 millió forint tűnt el a házból, ékszerekkel. A bérlők összeverték a villanykapcsolókat, az üveget, gipszet öntöttek a lefolyóba, azóta nem mutatkoznak. Borbás azt mondja, anyósa nyilatkozatával szemben a gondok akkor kezdődtek, amikor az anyós egy fiatal férfival létesített kapcsolatot, pénzt vett ki a család vállalkozásából, aztán csalódott, elment Ausztráliába azzal, hogy nem tér haza. Papíron tényleg Benyhéné nevén van az a ház, de az arra fölvett hitel részleteit ő fizette egy ideig. – Ha majd a bank benyújtja a számlát, árverés lesz. A házat mi fogjuk megvenni, és akkor papír szerint is a miénk lesz – mondja.

– A Béla cigány utcában cigányok segítettek rajtam, amikor meghallották, kivel jártam így. A Teleki utcai kiskocsmában adtak enni hitelbe, és volt kollégáim is gyámolítottak. Amikor kimondtam a nevet, mindenki tudta, kiről van szó, csodálkoztak, hogy lehettem ilyen naiv – mondja Sára.

Borbás Zoltánnak ács-állványozó a szakmája. Elmondása szerint huszonévesen, az ezredforduló után alapozta meg a vagyonát, amikor megérte házakat építeni és eladni, ő ezt üzletemberként végzi. Két családról gondoskodik, összesen 5 gyermeke van előző és jelenlegi feleségétől, akikkel egy portán, de két házban élnek.

– Sárikával akkor szomszédok voltunk, nem én ajánlottam, ő kért tőlem segítséget – állítja Borbás. – Meg tudom mutatni az összes kézzel írott és ügyvédnél készített papírt. Ahogy lejárt a határidő, jó ideig még vártam, aztán felszólítást küldtünk. Felajánlottam, hogy lakhat ingyen egy érdekeltségünkben, de ezzel a lehetőséggel nem élt. A lakása átkerült a nevemre, én pedig eladtam.

A kérdésre, mit szól ahhoz, hogy akik Imre Sárát segítik, mind tudnak egy ilyen történetet róla, elgondolkodik: – Ha kötnek egy üzletet, amelyből az egyik fél a saját hibájából rosszul jön ki, törvényszerű, hogy a másikat hibáztatja. Volt, hogy árverésen megvettem egy lakást, amelynek addigi gazdája 4 gyereket nevelt. A szomszédok kérdőre vontak, miért vettem meg a lakást, pedig nem én tehetek róla, hogy így jártak. Ilyen alapon mindenkit meg lehet sajnálni.

Borbás Zoltán: Nehogy már én legyek a hibás! Fotó: Bakos András
Borbás Zoltán: Nehogy már én legyek a hibás! Fotó: Bakos András

Fölvetem, arra reális esély nem volt, hogy Imre Sára visszaadja a szerződés szerint kölcsönvett pénzt. Borbás Zoltán azt mondja, nem az ő tiszte megítélni, hogy valaki felelősen gondolkodik-e, amikor felvesz egy kölcsönt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönkoszt és rabosítás

A Múzeumok éjszakájának egyik attrakciója lesz Vásárhelyen, az Emlékpontban a börtönkoszt és a… Tovább olvasom