Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Tolvajszemmel jártuk Hódmezővásárhely utcáit

Hódmezővásárhely - Tolvajszemmel jártuk tegnap Vásárhely utcáit. Azt néztük, mit hagynak a parkoló autósok a járművük utasterében. Hétköznapi és elképesztő dolgokat is láttunk: telefont, pénzt, retikült és zsírosbödönt.
Elképesztően felelőtlenek vagyunk, mindenféle értékes, a tolvajokat csábító dolgot hagyunk autónk utasterében – tapasztaltuk tegnapi vásárhelyi körutunk során. Tíz parkoló járműből nyolcban fedeztünk fel értékesnek tűnő tárgyat – az utastérben. Ez nagyon csábító a tolvajoknak. Nemrégiben 300 ezer forint értékű ruhanemű miatt tört fel valaki egy kocsit Vásárhelyen, de loptak már el ülésen felejtett laptopot, sőt másfél millió forintot is, amely egy kocsiban felejtett bőrdzseki belső zsebéből kandikált ki. De nem is kell nagy érték a tolvajnak. Már egy nejlonszatyor is vonzerő lehet az abban értéket remélő tettesnek, egy férfi kocsiját például ezért törték fel. A szatyor üres volt, ám a tettes 60 ezer forintos kárt okozott.

– Általában nem hagyom az utastérben a tárgyaimat – mondta az egyik nagyáruház parkolójában Imre Andrea. Asztalos János kocsijának utasterében kisboltnyi áruféleség volt, míg a sofőr az áruházban vásárolt. – Gyakran hagyom az autóban a más boltban vásárolt árukat, hiszen azt nem lehet bevinni az üzletbe, a parányi csomagtartóba meg szinte semmi sem fér. Eddig szerencsém volt, nem törték fel az autómat – mondta kissé idegesen Asztalos János, hiszen arra ért ki az üzletből, hogy polgárőrök fogják közre a járművét. A polgárőrök nem véletlenül álltak az autója mellett. Maczelka István és Tóthné Török Mária éppen a kocsi ablaktörlője alá csúsztatta azt a cetlit, amellyel arra figyelmeztették, ne felejtse az utastérben a holmijait.

Maczelka István polgárőr a figyelmeztető cetlivel. Ha kell, az autó tulajdonosát is megkeresik. Fotó: Tésik Attila
Maczelka István polgárőr a figyelmeztető cetlivel. Ha kell, az autó tulajdonosát is megkeresik.
Fotó: Tésik Attila

A vásárhelyi polgárőrök rendszeresen megfordulnak a város valamennyi nagy üzletének parkolójában, ahol nemcsak a gyanúsan viselkedőket figyelik, de a parkoló autókat is szemrevételezik.

– Ha érték maradt a kocsiban, akkor ilyen cédulát teszünk az ablaktörlő alá, de figyelünk a résnyire nyitva maradt ablakokra is. Ilyenkor egyikünk a kocsi mellett marad, míg a másik bemondatja az áruházi hangosbemondón, hogy várják a tulajdonost az autójánál – árulta el Maczelka István. Hozzátette: a minap egy félmillió forint értékű fényképezőgépet őriztek addig, míg az autó gazdája vissza nem ért a járművéhez.

– Édesapám húsz évig rendőr volt, így követem a tanácsait: még arra a rövid időre is bezárom az autómat, amíg visszatolom a bevásárlókocsit a helyére. Értéket sosem hagyok az utastérben, s még az autórádió előlapját is leveszem, nehogy azért törjék fel a kocsit – mondta Jenei Anikó.

Pénz, mobil és zsírosbödön

Hétköznapi és elképesztő dolgokat is láttunk tegnapi körsétánk során a parkoló autókban: mobiltelefont, GPS-t, ezres bankjegyet és százforintosokat, retikült, autóstáskát, személyi igazolványt, kisbőröndöt, kabátokat, de még zsírosbödönt is.

Olvasóink írták

 • 14. lopicigazsi 2009. március 28. 19:11
  „Ha utálod, írd fel az UTÁLKOZÓFALra! ____________www.afal.hu_______________”
 • 13. flexsnake 2009. március 28. 15:25
  „11. mert megnehezíti az azonosításod. Csökken a látásélességed és még van egy csomó dolog mögötte.”
 • 12. SympleX 2009. március 28. 14:49
  „Amúgy meg kit érdekel, ha valakinek annyi esze van, hogy értéket hagy a kocsiban látható helyen, akkor meg is érdemli! Amíg a bevásárlókocsit visszatolod a helyére, csak egy mozdulat bezárni a csomagtartót. Szóval az egész csak akarat és odafigyelés kérdése.”
 • 11. Norman_Bates 2009. március 28. 11:05
  „9. hozzászólás Trandafir 2009.03.28. 08:25
  meg, ha van is ilyen igazolvány akkor ez mennyire is jogszerű, igaz macelka?
  Amúgy a mai napig nem értem miért tiltja a kresz, hogy be lehessen fóliázni a kocsik ablakait, egy olyan kocsit, amibe nem lehet belátni, azt nem is törik fel (legalábbis drasztikusan lecsökkenne a kocsifeltörések száma)”
 • 10. totya66 2009. március 28. 09:34
  „Ma már divat hogy a nagyáruházak parkolóiban addig kapkodják ki a kocsiból az árut amíg a tulaj visszaviszi a bevásárlókocsit . De van olyan hogy még bent eltolják a bevásárló kocsit ha a tulaj bemegy a soron másik üzletbe. A szomszéd városban már azt is bevezették egyik áruházlánc üzletében hogy egy nyugdíjas mamika tételesen leltározza a kocsit mielőtt kimegy a vásárló az üzletből, bár munkahelyek hiányában nem csoda ha egyre több lesz az ilyen eset.”
 • 9. Trandafir 2009. március 28. 08:25
  „ha már a teszkónál jártatok, megnézhettétek volna hogy a mozgássérült parkolóhelyen álló autókban hánynál van kint az erre jogosító igazolvány.”
 • 8. hazaipalya 2009. március 28. 06:34
  „de rá érnek a paparazzik . munka után nem k éne nézni már?”
 • 7. pille 2009. március 27. 21:20
  „Ja! Akkor meg a kerót lopják el, ugy simán ! Ebben az országban mindent lopnak ami NINCS lebetonozva.”
 • 6. az_aki 2009. március 27. 20:18
  „mi a tanulság???? nem kell autóval járni sehova, mennyen mindenki biciklivel meg gyalog és kész:))”
 • 5. flexsnake 2009. március 27. 19:41
  „A cetlizés azért fasza ötlet mert messziről látszik melyik autót érdemes felnyomni, gratulálok az elmés kiötlőnek :)”
 • 4. antikos 2009. március 27. 19:33
  „A politikusokra vigyázzatok!!! Rasszista cikk!”
 • 3. flexsnake 2009. március 27. 18:57
  „Azért a kocsi tetején hagyott telefon meg kulcs se rossz :D A figyelmetlenség meg a kapkodás.
  Régi bevált módszer: rózsafüzért kell akasztani a belső visszapillantó tükörre ;) Akkor nemigazán merik feltörni.”
 • 2. flexsnake 2009. március 27. 18:57
  „Azért a kocsi tetején hagyott telefon meg kulcs se rossz :D A figyelmetlenség meg a kapkodás.
  Régi bevált módszer: rózsafüzért kell akasztani a belső visszapillantó tükörre ;) Akkor nemigazán merik feltörni.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 27. 18:25
  „Na hogy ugórjon ki a szemetek!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland játékokat kapott az óvoda

Hódmezővásárhely - A holland testvérvárosnak, Haarlemmermeernek a delegációja még januárban járt az alföldi városban. Tovább olvasom