Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Tömegoszlatás - gyakorlásképpen

Hódmezővásárhely - Őrjöngő, Molotov-koktélokat, vizeszacskókat dobáló, barikádot emelő tömeget fékeztek meg csütörtökön Vásárhelyen a laktanyában. A 30 perces akcióban ketten sérültek meg, de ez is csak a „játék" része volt. Koszovóba készülnek februárban a katonák, most mutatták meg, mit tudnak.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Molotov-koktélokat, vizeszacskókat dobáló, őrjöngő tömeget oszlattak tegnap a vásárhelyi laktanyában. „Ne engedd! Fogd le!" – üvöltözték védőfelszerelésben a katonák, és igyekeztek megfékezni a barikádokat állító felbőszült tömeget. Az ellenállók nem adták könnyen magukat, záporoztak a füstgránátok, csattantak a gumibotok. A mintegy 30 perces akció végére sikerült elbánni a tüntetőkkel. Februárban közel 150 katona utazik Koszovóba, ők csütörtökön a sajtó jelenlétében tartották zárógyakorlatukat.

Élesben még nem volt ilyen helyzetben, pedig korábban már járt misszióban – árulta el Radovics Ferenc törzsőrmester. – Izgalmas volt, működött az adrenalin, még úgy is, hogy ez csak egy gyakorlat volt. Mindenre figyelni kellett. Kijutott az ütlegelésből is, de azért van rajtunk védőfelszerelés, hogy ne történjen baj – jegyezte meg a Vásárhelyen szolgáló törzsőrmester, aki 2002 óta katona. Utóbb kiderült: ketten sérültek meg a közelharcban, de ez is csak a „játék" része volt.

Őrjöngő tömeget oszlattak Vásárhelyen. Fotó: Török Anita (galéria)

– Egy politikust nem engedtek be az országba, ezért gyűlt össze az agresszív tömeg. Erre reagáltak a Koszovóba készülő katonák – osztotta meg a gyakorlat részleteit Ispán Tamás főhadnagy. – Azokat a szituációkat gyakoroljuk, amelyek valószínűleg a misszióban is előfordulnak majd. A gyújtogató, Molotov-koktélokat dobáló, úttorlaszokat emelő tömeg oszlatása ilyen. Lendületesen, gyorsan oldották meg a feladatot a katonák. Ez azért is fontos, mert bizony egy jól felkészült tüntető tömeg komoly gondot okozhat – tette hozzá a főhadnagy. A koszovói külszolgálatban 6 hónapot töltenek a katonák.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétbusznyi szurkoló ajándékozta meg Bánfiékat

A női kézilabda-világbajnokságra tartó kétbusznyi szurkoló hozott ajándékokat tegnap a székkutasi Bánfi családnak. Tovább olvasom