Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Tornacsarnokot terveznek az Eötvös szakközépbe

A Gregus és az Eötvös szakközépiskola közös udvarán tervezik felépíteni azt a sportcsarnokot, amelyet a két intézmény 630 diákján kívül Vásárhely sportolni, mozogni vágyó lakói is használhatnának. A beruházás becsült költsége 725 millió forint, az összeget a kivitelező hitelezné, a város és az állam pedig tizenöt éven át törlesztené.
A diákok most csupán a kis tornaszobákban mozoghatnak. Fotó: Tésik Attila
Jelenleg csupán egy olyan méretű és állapotú sportcsarnok van Vásárhelyen, amelyben nemzeti és nemzetközi kosár- és kézilabda-mérkőzéseket is le tudnak bonyolítani. A hódtói létesítmény igencsak túlterhelt, sok egyesület nem tarthatja itt edzéseit és mérkőzéseit – áll abban az előterjesztésben, amelyet nemrég biztosított támogatásáról a város közgyűlése. A problémát úgy tervezik orvosolni, hogy az Eötvös József Szakközépiskolában, tulajdonképpen az Eötvös- és a Gregus-iskola közös udvarán egy új tornacsarnokot építenek.

A beruházásnak más indoka is van: az Eötvösben 1968-ban nyitották össze azt a két tantermet, amely azóta is tornaszobaként működik – jelenleg itt sportolnak, mozognak a suli diákjai. A hely azonban szűkös, a tananyagban szereplő labdajátékokra, például kézi-, kosár- és röplabda gyakorlására egyáltalán nem alkalmas. Nagyné Bánfi Judit igazgató elmondta: a 38-39 fős osztályok alig férnek el, ezért nagyon várják már az új csarnokot. A Gregus-iskolának pedig egyáltalán nincs tornaterme, a diákok most a főiskolai karét használják.

Az önkormányzat tervei szerint a beruházás úgynevezett PPP-konstrukció szerint készülne el. Ennek lényege, hogy a közbeszerzési eljárás győztese tervezi, építi fel és hitelezi az összeget, amelyet az állam és a város közösen, 15 év alatt, úgynevezett szolgáltatási díjként fizet vissza.

Benkő Zsolttól, a városstratégiai iroda oktatásfejlesztési ügyintézőjétől megtudtuk, ebben a díjban benne van az üzemeltetési költség is. A beruházás becsült ára 725 millió forint. Benkő Zsolt hozzátette: a kérdésről a Nemzeti Sporthivatal tárgyal, ha jóváhagyja a tervet, a kormány elé kerül, s azután kezdődhet a közbeszerzés – várhatóan jövő év elején. Ruzsa önkormányzata is hasonló beruházást tervez, az úgynevezett Csongrád megyei tornaterem projektben ez a két település szeretne részt venni, a két építkezés azonban nem függ egymástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő év júliusára felszámolják a mártélyi Drúzsbatelepet

Jövő július 31-éig mind a harminckilenc nyaraló tulajdonosának a saját költségén el kell bontatnia… Tovább olvasom