Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tornyai képei hazaérkeztek a múzeumba

Hódmezővásárhely - Visszaérkezett Dachauból Vásárhelyre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ tulajdonában álló Tornyai-leletegyüttes. A festményeket tavaly ősszel a raktári kollekcióból válogatták ki, s oda is kerültek most vissza.
Tavaly ősszel a Tornyai-leletből 25 festményt és a vásárhelyi múzeum további 19 műkincsét válogatta ki Urbán Ágnes művészettörténész a raktári készletből, és a közvetítésével kiállították ezeket Szentendrén, majd Dachauban. Mindkét városban ezrek tekintették meg a tárlatot, és a sajtóvisszhang is nagy sikerről árulkodott. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ tulajdonában álló alkotások visszaérkeztek Vásárhelyre, az Alföldi Galériába – tudtuk meg Nagy Imre igazgatótól.

Az alkotásoknak kalandos sorsuk volt: 1984-ben kerültek elő, és akkor az évszázad festményleletéről tudósított a média. A műveket a harmincas években a művésszel akkoriban haragban lévő feleség azért rejtette el, hogy az ne tudja elvitetni tőle és szülővárosának, Vásárhelynek adni. Nem sokkal ezután Tornyai János meghalt, és az özvegy és a város között hosszú pereskedés kezdődött. Az asszony állította: nincsenek birtokában a festmények.

A Dachaut megjárt Tornyai-képek visszakerültek a raktárba. Fotó: Tésik Attila
A Dachaut megjárt Tornyai-képek visszakerültek a raktárba.
Fotó: Tésik Attila

Az eltűnt alkotások az özvegy halála után kerültek csak elő. Törvényes örökös híján az államra szállt az egykor Tornyai, majd az özvegy által birtokolt lakás. Az ingatlan új használója megkezdte a felújítást, és a munkálatok közben, a padlócserekor kerültek elő a festmények, amelyet a szakirodalom Tornyai-leletnek nevez, és mintegy 700 darabból áll. Ennek jelentős hányada a Magyar Nemzeti Galéria, több mint száz pedig a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ tulajdona. Utóbbi egy része a szentendrei és dachaui kiállításról érkezett haza. Mi lesz a további sorsuk?

Hazaérkezett Vásárhelyre a Tornyai-lelet. Fotó: Tésik Attila
Hazaérkezett Vásárhelyre a Tornyai-lelet.
Fotó: Tésik Attila

– Visszakerültek a raktárba, és nem tervezzük a bemutatásukat. Egyébként az Alföldi Galériában mintegy huszonöt-harminc darabos kollekció tekinthető meg a Tornyai-leletből az állandó kiállításon – mondta Nagy Imre. – Arra sincs felkérésünk, hogy más városban, településen rendezzünk kiállítást ebből az anyagból. A művész 1869-ben született, ezért jövőre elképzelhető egy évfordulós bővebb tárlat a műveiből, de ez még terv, sőt inkább csak ötlet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kajszibarackot elvitte, az őszit elviheti a fagy

Hódmezővásárhely - A két-három héttel ezelőtti gyors felmelegedés miatt hamarabb indult el térségünkben is a gyümölcsfák virágzása. Tovább olvasom