Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Török kori települést találtak Vásárhelyen

Török kori település maradványaira bukkantak a régészek a vásárhelyi Szegfű utcai sportcsarnok és mélygarázs építési területén. Ez azért komoly dolog, mert erről az időszakról nagyon kevés az információ: minden apró leletnek jelentősége lesz.
Török kori település maradványaira bukkantak a régészek a vásárhelyi Szegfű utcai sportcsarnok és mélygarázs építési területén. Ez azért komoly dolog, mert erről az időszakról nagyon kevés az információ: minden apró leletnek jelentősége lesz. Az egykori iskola udvarán augusztus végéig régészek dolgoznak, miközben tőlük nem messze folyik az intézmény bontása.

Két hasonló lelőhely

Vásárhelyen ez a harmadik olyan terület, ahol török kori maradványokra bukkantak. Még a hetvenes években, a Bocskai utcai buszpályaudvar építésekor Bokorné Nagy Katalin – aki most a múzeum nyugdíjas régésze – fedezett fel abból a korból származó emlékeket. Jó tíz esztendővel később pedig a Kossuth tér sarkán álló református ótemplom mellett talált szintén ő török kori nyomokat. Ez az utóbbi összefüggésben lehet a Gregus udvarán lévővel, mivel mindössze 150 méter választja el egymástól a két területet.

Nemcsak építőmunkások, régészek is dolgoznak a vásárhelyi Szegfű utcai sportcsarnok és mélygarázs építési területén.
– A hét elején kezdtük a próbafeltárásokat. Két kutatószelvényt húztunk, melyek egyenként három méter szélesek, ötven méter hosszúak, és körülbelül két méter mélyek – tudtuk meg Tóth Katalintól, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ régészétől, muzeológusától. Az eddig talált leletek arra utalnak, hogy egy XVII. századi település maradványai kerültek a felszínre. Régész szakszavakkal élve: most humuszolnak, majd nyesnek. Ez köznyelven annyit tesz: miután markológéppel eltávolítják a földet, vagyis a lelőhelyet fedő 1-1,5 méternyi újkori réteget, lapátokkal simára vágják az árok falát. Ezt követően rajzolódnak ki az egykori beásások nyomai. Így fedeztek fel egy gödröt, amely kút lehetett, valamint kisebb árkokat és cölöplyukakat.

A szakember szerint szükséges a teljes terület megelőző régészeti feltárása is. Ezért hamarosan összenyitják a két kutatószelvényt, vagyis egy 2500 négyzetméteres területről kerül le a fedőréteg. Erre a jövő héten kerül sor, amikor a beruházó átadja ezt a jelenlegi építési részt a régészeknek.

– Ez a lelőhely azért fontos számunkra, mert erről a korról nagyon kevés információ van a birtokunkban. Minden, amit találunk, bekerül a múzeum gyűjteményébe – folytatta a régész. Tóth Katalin hozzátette, határidőre dolgoznak: augusztus végéig el kell készülniük a feltárásokkal, leletmentéssel. Ezt követően kezdődik a sportcsarnok és a mélygarázs építése. Azért a teljes építési munkálat most sem áll, mivel az ásatásokkal egy időben folyik a Gregus régi épületének bontása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskaput is találtak a parkolórendszeren a vásárhelyiek

Lassan visszaszoknak Vásárhely belvárosába azok az autósok, akiket a május óta működő fizetőparkoló… Tovább olvasom