Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Törvény a fémtolvajok nyakán

Hódmezővásárhely - Véget vethet a lopott színesfém bizniszének egy új törvénytervezet. Eszerint olyan szigorúan ellenőriznék a telepeken a fémhulladék eredetét, felvásárlását, akár a jövedéki termékekét.
A kereskedőknek 25 milliós biztosítékot kellene letenniük. A vásárhelyi MÉH-Fész vezetője és a Dél-magyarországi MÉH Zrt. kereskedelmi igazgatója is helyesli a szigorítást.

Kihúzza a talajt az illegális fémhulladék-kereskedelem, illetve az egyre nagyobb kárt okozó fémtolvajok alól az a törvényjavaslat, amely a tervek szerint akár már a héten a parlament elé kerülhet. Mint azt a kormányszóvivői tájékoztatón Kondorosi Ferenc kormánybiztos elmondta: a törvénytervezet szerint a fémkereskedelem a jövőben engedélyköteles lenne. Fémárukat – hasonlóan a jövedéki termékekhez – szigorú számadású nyomtatványokkal lehet majd szállítani, és teljes körű nyilvántartást kell vezetni a vevőkről, az eladókról és a termékekről is. A tervezet nem különböztet meg színes és más fémeket, azaz azokra is vonatkozik, akik csak vasfelvásárlással, szállítással foglalkoznak. Aki ezt a tevékenységet kívánja végezni, annak 25 millió forint biztosítékot kell letennie. Ráadásul jelentősen szigorítják a szabálytalanságok elkövetőire kiszabható büntetéseket.

A tervezet szerint a fémkereskedőket a jövőben a Vám- és Pénzügyőrség ellenőrizné. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a cél az, hogy a jogszabályokat betartó, tisztes fémkereskedők békésen végezhessék munkájukat, az illegális kereskedők és hulladékok pedig fennakadjanak az ellenőrzéskor.

A vásárhelyi MÉH-telepen már most is nyilatkozniuk kell az embereknek arról, hogy övék az eladni hozott fémhulladék. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi MÉH-telepen már most is nyilatkozniuk kell az embereknek arról,
hogy övék az eladni hozott fémhulladék. Fotó: Tésik Attila

– Egyetértek a tervezett szigorítással, de túlzásnak tartom, hogy 25 milliós kauciót kelljen letenni – mondta lapunknak Borbás Lajos, a vásárhelyi Méh-Fész Bt. ügyvezetője. A város és a városkörnyék egyik legnagyobb felvásárlótelepét működtető kereskedő szerint ez az összeg csak a multinacionális vállalatoknak nem jelentene komolyabb tehet, a kisebb kereskedőket kiszorítaná a piacról. Úgy véli, tényleg rendbe kell tenni a fémkereskedelmet, hiszen nagyon sok olyan kisvállalkozó működik a piacon, aki csak vállalkozói igazolvánnyal végzi ezt a munkát. Sokszor ezek telepein kötnek ki a bizonytalan eredetű fémhulladékok.

A vásárhelyi vastelepre betérő eladóknak már most nyilatkozatot kell aláírniuk – lakcímük feltüntetésével – arról, hogy a bevitt hulladék a saját tulajdonuk.

A MÉH Zrt. egyetért a változtatásokkal

Egyetért a törvénytervezettel Török Béla, a 7 megyében 8 telep- és 6 átvevőhellyel, így 60 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Dél-magyarországi MÉH Zrt. kereskedelmi igazgatója is. Úgy véli, a nagyobb felvásárló cégek számára a 25 milliós biztosíték elviselhető teher, ám a kisvállalkozások számára ez az összeg már sok. A fém ma Magyarországon olyannyira kurrens áru, hogy a „gyűjtögetőket" semmi sem tartja vissza, a kegyelet érzése pedig végképp távol áll tőlük. A minap másfél millió forint értékben loptak el tizennégy, színesfémet is tartalmazó fűtéscsövet ismeretlen tettesek a ceglédi vasútállomáson abból a vasúti kocsiból, amelybe október 6-án Monorierdőnél belefutott egy személyvonat, négy ember halálát okozva.

Olvasóink írták

 • 17. ÉN" 2008. október 19. 09:42
  „A törvény nem jó...


  Azért megnézném azt a felvásárlót is.”
 • 16. kisember1 2008. október 16. 17:10
  „rew!
  Ez azért van mert sza..k a törvények,a rendőrök nem mernek hozzájuk szagolni sem (mert büdösek is) mert egyből feljelentik őket a "kissebség zaklatásáért" ! A bíróság is egy nagy semmi ! Tudok olyat,hogy a cigányok elloptak bizonyos árut,elkapták őket és ezután több családtag tanukénk bizonyította,hogy a tolvaj a szemük előtt kifizette az áru ellenértékét. A bíróság nekik adott igazat,nesze neked igazságszolgáltatás. A jogerős bírósági végzéssel is ki lehet törölni a s..gget ha a tolvajnak nincs a nevén semmi és persze munkahelye sincs (soha nem is volt).”
 • 15. rew 2008. október 16. 09:42
  „Hát igen...
  Miért mindig cigányokra születnek új törvények?
  Miért van az, hogy ha a cigányok valami galibát csinálnak rögtön új szabályozási rendszert kell kialakítani?
  Miért van az, hogy a cigányok egész egyszerűen nem bírnak magukkal?
  Miért van az, hogy annak idején sztojka meg a halál meg a bandája az fülem hallatára veszekednek, hogy kié legyen a 4 vasúti tartálykocsi?
  Miért van az, hogy temetőkből lopnak?
  Miért van az, hogy ezeknek még senki nem vágta le a pudvás kezüket?
  Mondd miért?”
 • 14. joy 2008. október 15. 18:26
  „Az Isten verje meg a törvényhozókat!
  Miért kellett 18 évet várni erre?”
 • 13. elmondom 2008. október 15. 15:13
  „Akinek nem tiszta akkor elmondom: a roma szervezetek azért vannak, hogy összefogják a "szavazókat". Tehát az adott párttól szervezettől kapják a sok lét a roma vezetők. Ez ebben a lényeg kérem szépen. Szavazóbázis gyűjtése és irányítása.

  Amit még elmondok:
  Nem az a baj, hogy ha valaki roma, hanem az ha cigány.
  Cigány módra él. Vannak magyarok is akik cigányok.”
 • 12. dabda 2008. október 15. 10:19
  „Ajjjjjajjjjjjjj! Szegíny cigányvajdák miből veszik majd a karvastagságú aranyláncokat meg a BMW-ket? Aki ezt megszavazza az rasszistafasisztahortysta diszno!! De majd jön Mohácsi Viktória meg Kolompár Orbán!
  Ők majd elmagyarázzák, hogy a Monorierdőn balesetet szenvedett vasuti kocsit is azért lopták szét másnapra a cigók, hogy ne kerüljön a MÁVnak anni pénzbe az őrzése.”
 • 11. AN 2008. október 15. 09:43
  „#10, sajnos legelőször a VÍZ fog elfogyni. Mégsem teszünk semmit.”
 • 10. kapanyél 2008. október 15. 09:14
  „Ez a kérdés nem lesz rendezve addig, amíg ez egy ekkora üzlet... A világkészletek kimerülésével ugyanis nélkülözhetetlen lett a másodnyersanyag piac - tessék megnézni a fémek tőzsdei jegyzési árainak alakulását, egekben van mind... Kevesen gondolják végig, de igazából nem az olaj fog először elfogyni, hanem a bányászható fémek... Ha innen nézzük, a fémgyűjtés igenis áldásos tevékenység, pártolni kell, mert nagyon fontos, de természetesen nem a lopkodásra gondolok, mert az ilyen rongálókat vinném a kohóba a hulladékfémmel egyetemben, nemre, bőrszínre, fajra, vallásra való tekintet nélkül...”
 • 9. Mike3 2008. október 15. 09:01
  „remélem kötél is lesz a nyakukon”
 • 8. Trajanus 2008. október 15. 08:44
  „Jo Bacsi
  Annak ellenére, hogy a mai magyar viszonyokról halvány gőzöd sincs azért tudod osztani az észt. Javasolni fogom a román parlamentnek, hogy Téged válasszon meg elnöknek. Nem lenne velük több gondunk.”
 • 7. Jo Bacsi 2008. október 15. 08:07
  „Duborog a gazdasag!!
  Megint oda egy csomo munkahely es ezreknek a betevo falat kenyerhez a vaj. Nem igy kellett volna ezt csinalni hogy csak a MEH lehessen businessbe. Teljesen kizarjak a kis kereskedoket akiknek nincs 25 millioja es a szallitokat cegeket is. Megint egy sikeres bemutatoja az atlag magyar intelligencianak.
  Mig nyugaton is vannak szinesfem tolvajok. (foleg drogosok es Kelet europaiak) addig itt nem szuntettek meg ezrek munkajat ilyen hulye torvennyel. Nyilvantartas az eladokrol es ha nincs igazolvanya akkor nem atvenni hanem a businesst buntetni ugy hogy ne erje meg neki atvenni.”
 • 6. Csiga-biga 2008. október 15. 07:01
  „Régen kellett volna megoldani ezt a kérdést és nem várni meg,mig szétlopják az egész országot.Az,hogy biztositék kell,vagy banki garancia,vagy nagyértékü ingatlan amire jelzálogot tesz a hatóság. Ha gond merül fel azonnal betudja hajtani az államnak járó összeget.Ezzel kiszoritja a kicsiket,csak a nagyok maradnak fenn.Eddig is a rendes helyeken papirt adtak a felvásárlásról és a személyit elkérték egyeztették az adatokkal.Hamarabb kellett volna a szigoritás.Aza sok zugfelvásárló kiszorult volna a körből.A 25 mill.tényleg sok,lehetne a fele is,a Vám is alkalmazza a jelzálogot,ha valaki dolgozni akar annak el kell fogadni ezt a helyzetet.Nem állapot,hogy vonatok állnak le,mert ellopták a kábelt,lassan már a sineket,a hidat is lebontják,ha nem állnak elébe ennek a folyamatnak.Könnyű pénzkereset ez egyeseknek.Mindent visznek ami nincs lebetonozva.Ez az állapot még rosszabb is lesz ,ha nem állitják meg valamivel.Hamarabb kellett volna észhez térniük és megállt volna.A büntetési tételt is emeljék hozzá,akkor majd csak megáll ez a helyzet.”
 • 5. Kolompár Rómeó 2008. október 15. 06:53
  „1: ez egy tervezet, amibol lehet, hogy semmi sem lesz
  2: az, hogy majd olyan nagyon szigoruan ellenoriznek, mint a jovedeki termekeknel, semmit nem jelent. Nezzuk meg, hogy a szinten jovedeki termeknek minosulo olajbol hany "politikus" szedte meg magat.
  3: egyetertek a 3-as hozzaszoloassal, ebbol is a ferplej, amugy adocsalo penzugyer kerul ki gyoztesen.”
 • 4. skorpio21 2008. október 15. 06:03
  „Azok,akik eddig fémhulladékot "gyüjtöttek",azok,majd átképzik magukat más irányba,vagy jó útra térnek?Vagy a börtönök lesznek még zsúfoltabbak?
  Már szétlopták az egész országot!Miért nem lehetett eddig szigorítani és főleg be is tartatni komolyan?
  Tavaly a házkörül (évek alatt) összegyűlt,kiválogatott réz és alumínium hulladékot egy nagytakarítás alkalmával elvittük egy kereskedőnek.Az egész nem volt 20 kg. (és nem volt benne vasúti kábel stb.) a kereskedő mégis felírta az ÖSSZES adatomat a személyiből (nem bemondásra).mondván mindenkiét fel kell írja,aki színesfémet visz be.
  Ezek szerint,ha mindenkivel ennyire lelkiismeretesen cselekszik,akkor a hatóságnak csak annyi a dolga,hogy utánajár ki a "nagybeszállító" és máris csökkenthetné a színesfémlopások számát.
  Hiába szigorítanak,hoznak még keményebb törvényeket,ha nem tudják betartatni!

  A fatolvajok ellen is készülhetne egy törvényjavaslat,még mielőtt egy erdész,mezőőr,vagy természetőr golyót kap a hasába,vagy baltát a fejébe!”
 • 3. netuddki 2008. október 15. 05:28
  „Veres et. ritkitja a konkurenciát.”
 • 2. :) 2008. október 15. 04:52
  „Ismét megszűnik egy pár "munkahely" !”
 • 1. Orsós-Kolompár-Rostás Rezső-Márió-Armand 2008. október 14. 23:40
  „Ájvé! Há míbű fogom én ákkó májd etetni á fámíliát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoborvirágok a vásárhelyi körforgalomban

Hódmezővásárhely - Máté István Mercurius-szobra után a közelmúltban helyére került… Tovább olvasom